Een plan voor de plas

Buurvrouwen, architecten, moeders en buurtbewoners die de buurt nóg mooier willen maken. Dát delen Vesna Butina Pavlin en Minna Räty van Amsterdam Architects allemaal. Bouwen voor de buurt, vaak op eigen initiatief, is hun werkwijze. Met hun visie voor de noordzijde van de Sloterplas maakten ze al velen enthousiast.

Het Café Oostoever-plan van Vesna Butina Pavlin en Minna Räty

Er staat een café op de oostoever
Minna: "Café Oostoever zit daar al jaren. Maar sinds we hier wonen, merken we dat veel mensen uit de buurt er of niet naartoe gaan of het niet eens kennen. Bij navraag bleek dat te komen omdat het slecht toegankelijk is. Het café ligt op de eerste verdieping, onderaan de trap weet je niet of het geopend is en het is absoluut niet toegankelijk met rollator of kinderwagen. Daarbij is het café gesloten in het weekend en vrij vroeg in de avonden."

Dat kan beter, vinden jullie
Vesna: "Dat kan beter, ja. De huidige eigenaren hebben echter niet de ambitie om het cafe en het terras beneden te ontwikkelen. Mensen willen iets anders. Iets moderns en duurzaams. Iets dat ook de sociale veiligheid ten goede komt."
Minna: "We begrijpen dat de huidige eigenaren, die we ook gesproken hebben, er niet zomaar weg zullen gaan. Ze zitten op een prachtige plek, met een heerlijk terras. Maar zij vinden het er prima zoals het is. Restaurant Kaap Kot had interesse, maar vond de gewenste overnamekosten te hoog. Jammer, want zo’n ondernemer die daar wil investeren en exploiteren was een buitenkans geweest."

Jullie hebben je plannen uitgewerkt
Vesna: "Een nieuw café dus, uitgebreid met een restaurant op straatniveau en zeven dagen per week open, ook ‘s avonds. Het wordt een toegankelijk, modern, duurzaam en flexibel gebouw. Een transparante ruimte, waarbij de oorspronkelijke witte kioskruimte - met de tijd verdwenen - weer zichtbaar is gemaakt.
Wat vinden omwonenden ervan?
Minna: "We hebben met ondersteuning van Eigenwijks een enquête gehouden. Van de 65 ondervraagden waren de meeste mensen vóór laagdrempelige, toegankelijke horeca met ruimere openingstijden. Er bleek behoefte aan een plek voor ontmoetingen, feesten en evenementen. Sommigen reageerden met 'er is nu niks'. Mensen willen actie."
Vesna: "En ook het stadsdeel en de Vereniging Vrienden van de Sloterplas waren enthousiast.

Jullie zijn zelf buurtbewoners
Minna: "Dat zien we als een pluspunt. Wij zijn geen projectontwikkelaars die een project willen uitvoeren. Wij zijn hier bewoners, we kennen de omgeving, horen wat de mensen willen. Als lokale architect kun je veel beter ontwikkelen, beter de bewonerswensen integreren. Het gaat jou immers ook aan."

Samenvatting van artikel uit de Westerpost van 1 augustus 2012

Bekijk meer afbeeldingen

Boulevard Oostoever met het karakteristieke Café Oostoever Café Oostoever staat er gelukkig nog en zal er ook nog wel een tijdje blijven staan.<br />Foto: To Linger Boulevard Oostoever met het karakteristieke Café Oostoever.<br />Foto: To Linger Foto: To Linger, 2010 Foto: To Linger, 2010