Een jarige kroeg

Café Sportpark

75 Jaar is voor een café ook wel heel bijzonder.

Karin en Stefan met zoon Ricky (8 maanden) Foto: Shirley Brandeis, september 2012

Op de foto glunderen ze, Karin en Stefan, de eigenaren van café Sportpark. Maar vlak ervoor was het rennen en zweten, want vele buurtgenoten en vaste klanten van her en van der kwamen de eerste zaterdag van deze maand naar Sportpark aan de Jan van Galenstraat (hoek Joos Banckersweg) om het heugelijke feit mee te vieren. Er was ook nog een mini-feestje, want Karin en Stefan (sinds begin dit jaar ouders van Ricky – maar dat heugelijke feit even terzijde) runnen de zaak nu zeven jaar.

We blikken even terug naar het jaar 1937, het geboortejaar. De naam werd Sportpark, afgeleid van de sportvelden die er tegenover lagen. In de kantine mocht daar geen alcohol gedronken worden. Dus dan ging je naar Sportpark, waar de kastelein in het achterdeel, dat nu bij het café is getrokken, woonde. We maken een sprong in de tijd: begin jaren zeventig. Een van de vaste klanten is Simon Duivenvoorden, die sinds 1972 met zijn vrouw Nellie tegenover het café woont. Simon had een tegelzetbedrijf, Nellie was zwemjuffrouw van beroep en runde sigarenzaak ’t Duifje (afgeleid van de familienaam Duivenvoorden) op de hoek van de Rijpgracht en de Admiraal de Ruyterweg. Maar dan, halverwege de jaren negentig: de Sportpark-eigenaren houden ermee op. Zo'n mooie plek in de buurt, dacht Simon. Dat moest in goede handen blijven! Van hem en Nellie dus. Dochter Karin hielp een flink handje mee, naast haar eigen werk in iets totaal anders, maar sprong begin deze eeuw nog meer in, om er nooit meer weg te gaan. Ze ging er vlakbij wonen, runt nu samen met haar man Stefan de zaak en staat dus in de voetsporen van haar jeugd.

Sportpark is ouderwetse, moderne gezelligheid, met af en toe een rummikub-avond, veel klaverjassen, bitterballen, pubquizavonden, voetbal op groot scherm, ruimte om je eigen verjaardag/jubileum/wat-voor-feest-dan-ook te vieren, met soep op maandagavond (in de winter afgewisseld met stamppot), dinsdag hamburgers, woensdag kipsaté en donderdag biefstuk, met huisgemaakte friet. Met stapels spelletjes in de kast, stoepkrijt voor de kinderen (en veel krijtplek voor de deur), met nog altijd vaste gast (inmiddels opa) Simon en (oppasoma) Nellie. De buurt – en daarbuiten - is welkom.