De Kneet

Auteur: An van Batum
Bos en Lommer
Gerrie Knetemann Foto: Jack Klaassen

Naar '50 jaar Studiosport' kijkend zag ik 'De Kneet' langskomen.
Op slag kwamen de herinneringen terug.

Ik woonde in de Bloys van Treslongstraat tegenover Gerrie Knetemann. Ik kende zijn moeder als “tante Leen”en zijn vader als “ome Gerrit”. Riek, was zijn oudste zuster, dan kreeg je zijn zusje Annepan die bij mij in het portiek woonde op 2-hoog en Gerrie, een nakomertje.

Wat ik me er van herinner is een klein, druk en mager jongetje.
Hij wilde al heel vroeg wielrenner worden, maar zijn ouders vonden dat hij een 'vak' moest leren en dat was stratenmaker.
Dat werd hij, maar het wielrennen was hem niet uit zijn hoofd te praten.

Elke zondagmorgen was het voor mijn raam verzamelen, met wat maatjes en dan 'even” Noord-Holland' ronden. Later kwam Greet er bij, zijn meisie (meisje), zoals hij als ras- Amsterdammer kon zeggen. Zij, dochter van een slager, reed altijd op de fiets, door de week bracht ze de bestellingen rond van de slagerij en zondags reden Gerrie en Greet hun ronden.

Op 27 augustus 1978 werd hij Wereldkampioen.
In 2004 is hij overleden, op 53 jarige leeftijd, onbegrijpelijk, zo jong nog en dat na een leven geheel aan de sport gewijd.
Hij was een prachtig mens.

jean vaassen

Wielerheld uit mijn jeugd

Wij hadden thuis een eenvoudige tv en het toerkrantje. De tv had mijn broer nog met de puzzelwedstrijd uit dit krantje gewonnen. Bleke beelden waren het uit het zonnige Frankrijk of zwart, glibberig en koud uit België. En toen kwam die Hollandse held: de Kneet. Man wat kon die fietsen en afzien. Daartussen door of daarna Amsterdams geknauw wat voor mij als Limburger klonk als ver buitengaats.

Zijn te vroege dood heb ik gemist door de aanslag op Theo van Gogh. Blijft in mij de spannende momenten voor tv als de Kneet er op los fietste. Dank je daarvoor.

Jean