Herinneringen aan Sloten

Deel 2

Auteur: Ruud Vader
7 Fans

In het dorp was ook een kleuterschool (De Rietvoorn) en een lagere school, waarvan ik de naam niet meer weet. Het was heel gewoon dat kinderen die op het tuincomplex verbleven in die periode ook in Sloten naar school gingen.

Lagere school in Sloten Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 1954

Het was een kleine school en ik kan me herinneren dat de klassen samengevoegd waren. Dus de eerste klas samen met de tweede klas en de derde klas samen met de vierde. Volgens mij moest je voor de hogere klassen naar Osdorp. Toen we wat ouder waren gingen we niet meer in het dorp naar school, maar gingen we met de bus naar Amsterdam, naar onze eigen school. Ook was er een speeltuin, die overigens nog steeds bestaat.

Het dorp had ook een huisarts, dokter Faber, die zijn praktijk in een statig huis in het dorp had.
In Sloten werd ook luilak gevierd en ik weet nog goed dat ik samen met een vriendje en soms ook met mijn oudste zus ’s morgens héél vroeg naar bakker Griffioen gingen om luilakbollen te kopen. Dit waren een soort van kleine zoete kadetjes en die waren dan nog warm, dus dat was smullen. De winkel was op dat uur natuurlijk nog gesloten, dus we moesten achterom door de bakkerij, waar de bakker al druk bezig was met het bakken van brood.

Aan het begin van de Sloterweg, bij de Johan Huizingalaan bevond zich Motel Sloten.
Ik ben er nooit in geweest en het bestaat inmiddels ook niet meer, maar ik had toen de indruk dat dit motel van binnen erg luxe was.

Als je de Sloterweg verder door reed richting het dorp zag je aan de linkerkant een duikboot bij Van der. Veldt. Het was een eenpersoons duikboot uit de tweede wereldoorlog.

De Sloterweg toen was niet geasfalteerd, het wegdek bestond dus uit klinkers.
Er reed toen een lijnbus, bus G, vanuit Amsterdam naar Sloten, waar het eindpunt was.
Doordat de weg hier en daar verzakt was, ontstonden er kuilen in het wegdek en ik weet nog goed dat als we met de bus gingen dat we altijd achterin wilden zitten, want als de bus door zo’n kuil reed, vloog je onhoog, waarbij je soms met je hoofd bijna tegen het dak aan kwam. Later werd bus G vervangen door bus 29 en weer later door bus 69. Sloten was ook niet langer het eindpunt, want dit werd verlegd naar Badhoevedorp.

Naar deel 1 van dit verhaal.

Jan Tervoort

Laatste rit lijn G door het oude dorp.

Even een vraagje, mijn vader was bus chauffeur bij het GVB en had als vaste lijn bus G naar sloten, volgens mij vertrok deze lijn van af het Haarlemmermeer station Amsterdam Z.

De laatste rit van deze bus door het dorp, heeft mijn vader gereden.

Wie heeft daar nog foto's van.

Jan Tervoort

Frans van der Pol

nog gewerkt

Heb in het prille begin van mijn werkzame jaren nog bij de ijzerwaren-winkel van Rijnierse gewerkt (jaren 70); in het begin alleen de zaterdagen, later vast. Ik (her)ken vele genoemde namen, ook omdat er van de inwoners van Sloten velen als vaste klant in het opschrijfboek stonden, de tuinders, de timmerman(fam. Koenen) en de lokale middenstand,en dus leerde je gauw de namen bij de gezichten. Veel tuinderijen, kassen, en ook veel aanloop van de volkstuinen. Het was een échte 'ouderwetse' ijzerwaren-winkel, met origineel écht oerdegelijk gereedschap, en nog gaas aan de meter, en spijkers aan de kilo, en schroeven (inches) uitgeteld of per gros. Vraag aan de huidige jongeren nú nog maar eens wat een haarspit, een haarhamer of een strekel is; daar is -nog- geen app voor...Zoals alle andere winkels langzaam uit het dorp verdwenen, verdween ook deze; Rijnierse bleef nog bestaan op Tussenmeer in Osdorp, tot de Rijnierses van hun oude dag zijn gaan genieten. Ik heb er héél leuke herinneringen aan, en denk er nog wel eens met een glimlach aan terug. Dat heet vooruitgang; maar is misschien gewoon geschiedenis...

peter twigt

ids buwalda

mijn naam is peter twigt in de jaren 60 heb ik op de sloterschool gezeten samen met Ids Buwalda  nog een paar namen uit die tijd els klaver Nelleke klaver  heb een tijd nog een school foto uit die tijd in mijn bezit gehad helaas kwijt zou die foto graag terug hebben en ik heb mij wel eens afgevraagd hoe het Ids Buwalda is vergaan heb nog enige tijd contact gehad met Nelleke klaver maar die wist het ook niet

tot zover mvg

lineke dirkse

Waar is die lagere school

Heb in 1973/1974 stage gelopen op de lagere school tijdens de opleiding aan de Bouman Academie.
Woonde zelf in de L.Bouwmeesterstraat Slotervaart.
Was gisteren bij familie op bezoek in de Knokkestraat: ben even naar Oud Sloten gelopen. In mijn herinnering stond de school achter de kerk. Is de school dat hoge huis aan de Dorpstraat? Met, bij de voordeur een soort tegel met Maria en kind afbeelding?
Was er toentertijd ook een hertenkamp op de overgang van Osdorp naar Sloten?
Lineke

Andre Buwalda

Herinnering

Hoi Hans:Wat jij dacht klopt inderdaad dat is mijn broer Ids Buwalda en is 4 jaar ouder dan ik.

Hans Verholen

Herrinnering

Ik kom hier toevallig op deze site , leuk zo wat zaken te zien/lezen over het oude dorp Sloten. Zo kwam ik mijn lagere school tegen de Sloterschool en zie hier een vraag over juf de Gast ook uit mijn tijd, de vraag werd gesteld door Andre Buwalda nu heb ik in mijn herinnering een Its Buwalda is dat foutje van mij of is er idd een Ids Buwalda , dat zou dan lang geleden een klasgenoot zijn geweest. Ik denk ik zal op deze school vanaf ong 1955 of 1956 . Is er meer bekend van leerlingen uit die tijd ?

Andre Buwalda

De sloterschool

Ben jij soms familie van mijn oud juf: van der Gast Komijn?

Jim Komijn

De Sloterschool

De Sloterschool was destijds een volwaardige openbare lagere school. Die bestond uit 2 kleuterklassen en 6 lagere schoolklassen. Het hoofd der school in de 50-er jaren dhr. Wiebe Tromp, later opgevolgd door dhr. Hein Kleijn. Deze laatste trad aan in 1957 en voerde meteen het Dalton-onderwijssysteem in. In de klassen 3 t/m 6 werden de leerlingen verdeeld in 3 groepen, A t/m C, al naar gelang hun capaciteiten. Later werden de klassen 3 en 4 samengevoegd vanwege tekort aan leerlingen. Begin 60-er jaren werd de school verplaatst naar Osdorp.