De vleugellame reiger

Deel 1

Amsterdam-West

Het grootste deel van mijn kinderjaren en vroege tienertijd heb ik doorgebracht aan de toenmalige rand van Amsterdam-West. Daar waar aan de andere kant van de Westlandgracht volop voormalige tuinderijen (warmoezerijen) bouwrijp werden gemaakt door middel van zandopspuiting en het dijklichaam werd aangelegd voor de huidige A10.

De Sloterweg gezien in westelijke richting naar de Haagseweg. Met de bruggenhoofden van het viaduct in de Ringspoordijk Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, fotograaf Rinus Knopper, mei 1959

Overal vandaan klonk het geluid van de heimachines, toentertijd werd het heiblok nog met een stoommachine opgehesen. (Leerde mij overigens in de praktijk al het verschil tussen de snelheid van het licht en die van het geluid, want het heiblok zag ik in de verte al weer boven in de stelling op het moment dat ik het geluid hoorde). Kortom viel er veel te beleven voor mij en ik was daar dan ook heel vaak te vinden, samen met onze hond Moortje die niet van mijn zijde week.

Een favoriete plek was de zogenaamde Ringdijk - ooit in de crisisjaren als werkverschaffingsproject aangelegd met kruiwagentjes. Bedoeld om daar de ringspoorbaan op aan te leggen. Een project wat, vermoedelijk, tengevolge van de tweede wereldoorlog niet was voltooid, want de bruggenhoofden over bijvoorbeeld de Haagseweg waren al aanwezig. Daar werd veel door kinderen gespeeld en ze werden de bunker genoemd. Onderaan de dijk lag tussen de Haagweg (de autoweg naar Den Haag) en waar nu de Sneevlietweg is, een niet met ander water in verbinding staande sloot, met glashelder water. Ten westen daarvan lag een groot braakliggend stuk land, met manshoog riet begroeid en verderop een bos met hoog opgeschoten wilgen. Pal daarnaast is later een vestiging van IBM gekomen.

Op een dag tijdens één van mijn zwerftochten, ik weet nog dat het januari was, was ik weer onderweg naar mijn favoriete plekjes. Toen ik even bij het plekje bij het watertje halt hield om te kijken of in het glasheldere water nog stekelbaarsjes waren te zien, zag ik even verderop een reiger staan. Ik liep door in de richting van de vogel en tot mijn verbazing vloog hij niet weg, althans hij ondernam wel vruchteloze pogingen, maar die leverden niet het gewenste resultaat op.
Dat wekte uiteraard mijn belangstelling omdat het leek of de reiger niet meer kon vliegen. Ik trok mijn schoenen en sokken uit om te kijken of ik hem (of haar) kon pakken. Uiteraard vluchtte hij naar dieper water en werd mij duidelijk dat ik hem in mijn eentje niet te pakken zou kunnen krijgen. Dus staakte ik mijn poging, trok mijn schoenen weer aan en ...

Naar deel 2 van dit verhaal.