Wandelgids langs Amsterdamse muurreclames

Oud-West: het gebied rond de Kinkerstraat

Amsterdam-West, Oud-West, Kinkerbuurt

De eerste wandelgids langs geschilderde en andere oude gevelreclames in Amsterdam - een aanrader!

Restauratie van een muurschildering wie, wat, waar, wanneer Foto: uit Muurreclames in Mokum - restaurateur Wendy Schoenmaker aan het werk

Historische reclames op Amsterdamse gevels
In dit boekje, uitgegeven met steun van Stadsdeel West, staat het gebied rond de Kinkerstraat centraal. Een wandelroute van zo’n twee uur, met een duidelijke beschrijving en een plattegrond. Met veel nieuwe en oude foto’s en verhalen achter de verschillende opschriften komt de wandelaar langs ruim dertig gevelreclames in Oud-West, in de meeste gevallen gerestaureerd.

Behalve de wandelroute bevat het boekje teksten over de geschiedenis van de openbare reclame in Amsterdam en over de initiatieven die afgelopen jaren her en der in de stad zijn ondernomen om opschriften te behouden en te restaureren. Er waren al boekjes met een rondwandeling langs oude gevelreclames in andere steden. Maar in Amsterdam, dat kan bogen op een rijke verzameling interessante, inmiddels voor een deel herstelde historische gevelreclames bestond zo’n wandelgids nog niet en Oud-West heeft de primeur.

De wandeling is uitgestippeld langs ruim dertig gevelopschriften (niet alleen reclames) en bij elk is een korte historische toelichting geschreven. Muurreclames in Mokum geeft een schitterend beeld van de soms fraaie typografie en de ruime variëteit die heeft bestaan aan gevelreclames, voornamelijk in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Het kleurrijke boekje is verschenen in augustus 2012 bij Uitgeverij
Stavoren-beeldvormers te Amsterdam en kost € 8,90 inclusief btw.
ISBN 978-90-76538-00-6

Het boekje is te koop bij Boekhandel Hoogstins (Kinkerstraat), Pied à Terre (Overtoom), De Nieuwe Boekhandel (Bos en Lommerweg), Stadsboekwinkel (stadsarchief, Vijzelstraat) en Boekhandel Veenstra (Utrechtsestraat).

Meer informatie over gevelreclames in Amsterdam: http://www.gevelreclames.nl

Muurreclames in Mokum wie, wat, waar, wanneer ISBN 978-90-76538-00-6