Helikopterhaven Jan van Galenstraat

Deel 2

Amsterdam-West

Piet Zegstroo schrijft dit verhaal (in twee delen) naar aanleiding van een foto die hij weer terugvond en waarop zijn vader trots bij een helikopter staat, op het toenmalige kermisterrein aan de Jan van Galenstraat.

Reclame voor de luchtlijnen van Sabena Foto: collectie Piet Zegstroo

De eerste twee proefvluchten zijn uitgevoerd met een klein reclame helikoptertje met Flipje Tiel op zijn zijkanten gemonteerd. Deze helikopter maakte niet zoveel lawaai zodat de omwonenden er denkelijk vast een beetje aan konden wennen. Want toen bij de laatste proef de echte Sabena helikopter verscheen, hoorde je hem al ver van tevoren aankomen. Het klappen van de rotor was al te horen ver voor dat het toestel in zicht kwam. Piet ziet hem in zijn gedachten nog zo aankomen. Hij kwam uit de richting van de Krommert over de huizen van de Geuzenkade heen, om vervolgens in een grote stofwolk op een simpel uit stoeptegels vervaardigd platvormpje op het kermisterrein te landen. Dat platvormpje heeft er nog heel veel jaren gelegen. Wat Piet vandaag de dag verbaast, is de houding van de bevolking van Amsterdam-West. Men vond het hartstikke interessant en Piet denkt dat als alles goed was gegaan er een helihaven op de Jan van Galenstraat was gekomen. Stel je voor; elk uur een helikopter over je dak!
Piet heeft op diverse sites op internet gezocht om er meer over te weten te komen. Het enige wat hij heeft gevonden, op de Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, is een kaart uit de Telegraaf van 1962 met alle nieuwbouwprojecten die men verwacht in 1987 in Amsterdam te kunnen verwezenlijken. Hierop staat de helikopterhaven op het Jan van Galen-terrein ook vermeld.
Waarom het nooit is doorgegaan staat nergens vermeld.
De vraag van Piet Zegstro is dan ook: “Wie heeft er nog meer herinneringen en of foto’s van dit gebeuren?”

Naar deel 1 van dit verhaal.

Trots poseren bij de helikopter Foto: collectie Piet Zegstroo