Tijden veranderen

Van lei tot tablet

Amsterdam

Op T.V. zag ik dat er al een paar scholen zijn waar de kinderen niet meer leren schrijven omdat ze in de toekomst de tablet gaan gebruiken.

Lei en griffels Ooit hét schrijfgereedschap

Dus mooie handschriften gaan dan helemaal verdwijnen en iedereen krijgt hetzelfde 'computerschrift'. Als je dan nog een briefje of kaartje krijgt is niet meer aan het handschrift te zien ”oh, dat is van die!"
Mijn gedachten gingen terug in de tijd en ik besefte hoe alles in binnen een eeuw in een stroomversnelling is geraakt, zo ook het schrijven met deze kleine gebruiksartikelen.
Het allereerste schrijfmateriaal was een ganzenveer. Dan kwam de lei en de griffel en als je een goed cijfer had behaald kreeg je van de meester of juf een griffel die zachter was en waar je mooier mee kon schrijven, maar deze sleet wel eerder.
(Kwamen daarna de potloden? Dat weet ik niet zeker.)
Toen kregen we de kroontjespen en inktpotjes. En later deed vulpen zijn intrede; deze was wel kostbaar vooral als er een gouden pen in zat. En nu gebruiken we al jaren de ballpoint, viltstiften, markeerstiften en noem maar op, dat zal nog wel even duren voor degenen die nog met de hand willen schrijven.

De schrijfmachine - dat was een uitvinding - daarmee ging schrijven supersnel!
Maar ook de schrijfmachine legde het loodje toen de PC (personal computer) zijn intrede deed, eerst nog log en groot, later klein op draagbaar: laptop. En deze doet "nog steeds" dienst. Maar hoe lang nog?
In de toekomst gebruiken we misschien alleen nog de tablet om elkaar een brief te schrijven en de kinderen om hun huiswerk te maken.
Maar een brief of leuke kaart in je brievenbus, met handgeschreven adres, dat is toch altijd nog fijn om te ontvangen!

PS. Dit stukje heb ik ook op de computer geschreven, nog niet op de tablet!

Piet Veenboer

TIJDEN VERANDEREN

Beste allemaal, als deze manier van communiceren doorgaat, dan betekent dat, dat kinderen niet meer leren schrijven met een pen of balpen. Het leren schrijven is toch een van de belangrijkste werkzaamheden, welke de kinderen van 6 jaar en ouder gaan leren. Of heb ik mis? Ik weet wel, dat peuters al met tablets spelen, terwijl ze pertinent niet weten, waar ze mee bezig zijn. Ik wil graag weten, of leeftijdgenoten(74) er ook zo over denken.