De Ratelaars

8 Fans

Het is alweer een poosje geleden dat er iets is geschreven over hoe de vuilnis vroeger werd opgehaald

De Ratelaars wie, wat, wanneer, waar

De Ratelaars wie, wat, wanneer, waar Door: Jan van Zijp

Een heel verschil met zoals het nu gebeurt, nu hebben we ondergrondse containers waar je iedere dag je vuilniszak in kan deponeren. Voor het grof vuil is een bepaalde dag, maar jammer genoeg houden sommige mensen zich daar niet aan, met het gevolg dat er vaak veel troep naast de containers ligt.
In vroeger tijden liepen mannen vooruit met ratels als de vuilnis werd opgehaald en die belden aan bij de mensen om kenbaar te maken dat de vuilniswagen in aantocht was.

De Ratelaarsband

Bij de mannen van de stadsreiniging is een muziekband ontstaan, toen de ratel niet meer werd gebruikt, zij maakten de muziek met hun ratels. Een van deze mannen had een tuin op ons tuincomplex en de ratelaars hebben menigmaal een concert gegeven op het tuincomplex!
Via de dochter van ‘een ratelaar’ ben ik in het bezit gekomen van deze foto, hier op kan je zien hoe de ratels er uit zagen. Zou de band nog bestaan?

Joop Voorhaar

De ratelaars

Mijn oom rinus was een van de ratelaars.

Later heeft hij model gestaan voor het beeld de ratelaar, vlakbij het het voormalig gebouw van de stadsreiniging.

Heb warme herinneringen aan de ratelaars.

Vooral de intochten van de sint , met de raterlaars, waren geweldig

Karin Ossebaar-Schrader

De Ratelaars

Mijn opa, J.C. Schrader,  was ook lid van De Ratelaars met als hoogtepunt het optreden op televisie bij een show van Sonja Barend wat werd opgenomen in het Mirandabad. Dit is echt jaren geleden. Ik verwacht in de jaren 70. Misschien zijn ergens nog deze opnamen terug te vinden.

Sigrid

Re: reactie op de ratelaars

Henk Brand:
Als zoon van één van de oprichters van de ratelaars kan ik mede delen dat ze niet meer bestaan.
Ze zijn helaas allemaal overleden.
vr gr Henk Brand

Hallo Henk, ik ben een kleindochter van mijn inmiddels allang overleden opa. Zijn naam was óf Rooie Hein of Oranje Hein (Albers) en zat ook bij de Ratelaars, althans dat werd mij altijd verteld. Weet jij hier meer van?

Henk Brand

reactie op de ratelaars