Waar dient die stellage voor?

Wie weet het?

Sloterdijk
Haarlemmerweg tussen Sloterdijk en Halfweg. Met rechts de Haarlemse Tram (Amsterdam - Haarlem - Zandvoort). Helemaal rechts een tram van de locaaldienst Spuistraat - Sloterdijk Foto: Beeldbank van het Stadsarchief - J.M. Arsath Ro'is (fotograaf)

Op de achtergrond van deze foto van 1920-1930 uit het Stadsarchief is een stellage (met zandpijp?) zichtbaar. Waar diende die voor?
Het is de Haarlemmerweg tussen Sloterdijk en Halfweg. Met rechts de Haarlemse Tram (Amsterdam - Haarlem - Zandvoort).

Vanuit Historisch Halfweg bereikte ons de vraag of wellicht een van onze bezoekers weet waartoe die vreemde stellage op de achtergrond van deze foto diende. Dus graag een reactie onderaan dit stuk.

En - vanuit de eigen redactie - de vraag: "wat is dat voor vreemde ton die over de weg voortgeduwd wordt door de mannen en de kinderen?" (Zie hieronder.)
Wie weet het?

Fragment van bovenstaande foto

Reactie van Piet Veenboer uit Boskoop - van 15 februari 2013

ZAND
Prachtig hé, die oude foto met die trams van Amsterdam naar Zandvoort. M.i. is de stellage een hulpbrug voor de zandbuizen voor het aanmaken en evt. diepermaken van de Sloterplas. Mogelijk werd het zand gebruikt voor de aanleg van de Fordfabrieken en de Hembrug en wat dacht je van de aanleg van de sportvelden aan de Velserweg. Geboren zijnde in Amsterdam-West kan ik me dat levendig voorstellen. Datgene, wat de mannen en kinderen (ik vraag me af, of het kinderen waren) voortduwden: Ik denk: opgerolde flexibele buizen voor afwatering.

Reactie van Erik Swierstra uit Amsterdam - van 15 februari 2013

Volgens mij heeft het te maken met de aanleg van de Ringspoordijk ten westen van Sloterdijk. De foto's dateren uit de tweede helft van de jaren twintig.
Waarschijnlijk werd het zand vanuit het Noordzeekanaal op deze wijze naar het in aanleg zijnde dijklichaam gevoerd, dat vanaf Sloterdijk in zuidelijke richting door de Sloterpolder liep.
Bijgaande foto's heb ik ontleend aan de Beeldbank Amsterdam. De eerste foto is genomen op de 'stellage' ter hoogte van de Haarlemmerweg en gezien in zuidelijke richting.

De tweede foto geeft dezelfde locatie weer, maar nu na aanleg van het dijklichaam, wat links en rechts op de beeldrand is te zien.

Erik Swierstra
Werkgroep Historie Sloten-Oud Osdorp

Chris Westra

houten stellage ij Sloterdijk

De stellage was een smalspoorbaan waarover een zandtreintje ging voor zandtransport waarschijnlijk voor de aanleg van de ringspoordijk. Zand voor de tuinsteden slotermeer, Geuzenveld etc. kwam uit de Sloterplas en Nieuwe Meer.