Reuring in HW10

”It’s a new life”

Slotervaart

Een creatief therapeut, een choreograaf, een filmmaker, een dj, een ruimtelijk vormgever, een decor- en kostuumontwerper… Al deze en andere creatievelingen hebben sinds kort hun eigen werkplek in de gloednieuwe broedplaats in een historisch gebouw. Aan de Hendrik van Wijnstraat 10 werd zaterdag 6 april 2013 officieel HW10 geopend.

Jaap Draaijsma (rechts), directeur van broedplaatsenonderneming Urban Resort en wethouder Freek Ossel knippen het openingslint van HW 10 door. Foto: Shirley Brandeis, 7 april 2013

Ze zitten er regelmatig. Lekker in de zon. Even bijpraten met de buren. Met uitzicht op het langzaamaan verloederende gebouw, voorheen basisschool Pro Rege. “Hier moeten we iets mee doen,” zei buurtbewoonster Tineke Rombout, die ook aan de weg van het Van Eesterenmuseum in broedplaats De Vlugt in Slotermeer stond. Jaap Draaijsma, directeur van broedplaatsenonderneming Urban Resort, de gemeente, het stadsdeel en vele buurtbewoners kreeg ze mee in haar plan. Fijn, want “ik ben erg van het cultureel erfgoed.” Zaterdag stond er voor haar en wethouder Freek Ossel een gigantische rode strik met lint klaar om symbolisch een lange periode van voorbereiding, werving en verbouwing door te knippen. Of we wel willen vermelden dat het een centrum voor héél
Nieuw-West, zelfs heel Amsterdam is. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (van Kunst en Cultuur) bejubelde het buurtinitiatief en al die actieve mensen “die het stadsdeel zo mooi maken”. In de broedplaats zijn dat vierentwintig creatieve ondernemers. Samen geven zij wat reuring – een woord dat alle sprekers noemden en wensen – in de buurt, in Nieuw-West. Zaterdag ‘reurde’ het alom met brassband-optocht, knallende confetti, de Papaband, HW10-dj Sanderien, dansende Hofdames (die voortaan voor koffie- en taartochtenden en creatieve workshops zullen zorgen), met een ludieke, inspirerende act van HW10-huurders/jongleurs/trainers/presentatoren Maike Aerden en Michiel Hesseling en stalspreker van de dag, actrice/zangeres Emmelie Zipson, die na het lintjesdoorknipmoment in een kippenvelmoment uitbarstte. “It’s a new dawn, it’s a new day, it’s a new life”. En toen was er ook nog een enorme, kleurrijke taart en de onthulling van het HW10-logo. Ach, ga het maar zelf eens bekijken. Nieuwsgierigen zijn ook na de spetterende opening welkom. Zie http://www.hw10.nl.

HW10-opening-2

HW10-opening-2