Ooievaar - Lepelaar

Een vrij unieke gebeurtenis in het Sloterpark

Auteur: Corry Arink
Sloterpark

Wat trof ik eind april/begin mei 2013 aan in het Reigersbos in het Sloterpark?

De Lepelaars op het nest - linksboven de eerste foto van het broedpaar Foto's: Corry Arink, 2013

Al wandelend met een vriendin viel mijn oog opeens op iets groots en wits op één van de Reigersnesten in de broedende reigerkolonie in het Sloterpark. Ik was verheugd en verbaasd en ging polshoogte nemen bij Teun van Dijk, de voorzitter van de Vrienden van het Rembrandtpark en tevens vogelkenner en teller.
Het bleek een broedende lepelaar te zijn, uniek in Nederland wat betreft het broeden in bomen en was toen het tweede Lepelaarspaar in Nederland dat in bomen broedde.

Ik kon dit nieuws niet voor me houden en vertelde het aan de Vrienden van de Sloterplas. En aan Marjori, een vrouw die het meteen op haar - inmiddels welbekende - website vermeldde. Later nam zij ook de foto's op de door mij precies aangewezen plek. En de ornitologen Ruud en Paul en de ecoloog Philipp hebben zich over deze lepelaars ontfermd en hebben de stand van zaken daar in het Reigersbos van het Sloterpark nauwkeurig bijgehouden.

Door het Mystic Garden Festival van 1 juni - pal bij de nesten en midden in het broedseizoen - zijn er twee legsels mislukt, daar de vogelouders door het lawaai wegbleven en stopten met het voeren van hun jongen, die zijn toen doodgegaan.
Later in juni zijn ze toch weer teruggekomen en zijn ze opnieuw gaan broeden en daar zijn toen wel vrolijke snuiters uit voortgekomen. Die zijn inmiddels uitgevlogen.

Eén van de jonge Lepelaars Foto: Corry Arink, 2013

Lepelaarsjong Ik gluur door de takken voor een goed zicht op alle bewonderaars en fotografen, want zelfs AT5 is langs geweest en zijn wij op het Nieuws geweest, zo bijzonder vonden ze ons!

De Stadsdeelraad heeft nu wel borden geplaatst rondom het broedgebied en we hopen allemaal dat het Stadsdeel volgend jaar zorgvuldiger en zuiniger omgaat met hun bijzondere gevleugelde bewoners in het Sloterpark. En dus ook geen vergunning voor het Mystic-festival af zal geven in het broedseizoen!

Dit was wel een positieve actie van het Stadsdeel Foto: Corry Arink, 2013

Ook bijzonder was juffrouw Ooievaar; maar zij heeft niet gebroed in het Sloterpark. Ze is alleen maar op zoek geweest naar lekkere hapjes!

Corry Arink

Gepubliceerd op 26 augustus 2013

Juffrouw Ooievaar Foto: Corry Arink, 2013

Corry

Ooievaar-Lepelaar.

Dank voor je reactie Wil in de mail en fijn dat je het een goed gecomplimenteerd stukje vond en het doorgestuurd hebt naar andere Vogelliefhebbers.

Corry

Ooievaar-Lepelaar

Way een leuke en goede reactie. Wist niet dat er tussen Haarlem en de Liede ook zoveel lepelaars in bomen broeden. Ik zal eens informeren naar het boek: Tussen Tulpen en de Zee.
Dank voor je leuke en goede aanvullende reactie.

Jan Luiten

lepelaars in bomen

Wat ontzettend leuk, die lepelaars in het Sloterpark! In de jaren zeventig heb ik menig rondje rond de Sloterplas gemaakt om vogels te spotten. Lepelaars waren er toen niet te zien en zeker geen broedende. Ik denk trouwens niet dat deze broedende lepelaars een van de eerste waren, die in bomen broedden. Al enige jaren is er tussen de snelweg naar Amsterdam en de Liede bij Haarlem een broedkolonie met circa 20 lepelaarsnesten in de bomen. Het aantal broedparen is sinds de jaren 60 behoorlijk toegenomen van circa 150 tot 2000 nesten, zo lees ik in het vogelboek 'Tussen tulpen en de zee, vogels van de duin- en bollenstreek'. Maar broedende lepelaars in Amsterdam is toch wel iets bijzonders!