Kale 'Tuinen van West'?

Osdorp

De Tuinen van West is het open gebied tussen de westelijke tuinsteden en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Wethouder Marijke Vos (Openbare Ruimte en Groen) daarover: “Er is een groeiende behoefte aan recreatieruimte in het westen van Amsterdam doordat er steeds meer mensen komen wonen. Wij willen dat alle Amsterdammers optimaal profiteren van het groen in de stad. Groen geeft ruimte, rust en mogelijkheden voor recreatie in een drukke stad. Op verschillende plekken in de stad wordt hard gewerkt om parken te verbeteren en de grotere groengebieden aantrekkelijker te maken voor de mensen. Met de Tuinen van West krijgen de Amsterdammers er een mooi, volwaardig recreatiegebied om de hoek bij.”

Bovenstaande klinkt goed, maar soms is de werkelijkheid anders en wordt weer een stuk van de Tuinen kaalgeslagen en opgeofferd aan veronderstelde economische belangen.

Hiervan getuige onderstaande reactie op de website van de gemeente:

dinsdag 10 juni 2008 | 19:06 | T. Hoogendam
Met uitzondering van de Lutkemeer. Dus het grootste gedeelte van de Lutkemeerpolder gaat vernietigd worden voor een volstrekt overbodig bedrijventerrein. Als bestuurder dient u zich te schamen voor uw onbezonnen grootheidswaanzin. Nu reeds is het onmogelijk fase1 vol te krijgen. Laat staan fase drie. En maar doorgaan,en maar landschap kapot maken. Dankzij DB Osdorp is het groen sterk afgenomen. Verdichtingsbouw is het motto. En dus maken we nieuwe natuur (terwijl er al was). Wie betaalt dat? Wie garandeert werkgelegenheid in Osdorp. Selecteren op postcode mag niet. Onzin dus. Bedrijventerrein Lijnden is nog lang niet verkocht (2 minuten rijden), Haarlemmermeer evenmin. (5 minuten rijden)
Ik verbouw biologisch, ben zorgboerin,ontvang kinderen die niet op vakantie kunnen, iedereen kan over de akkers lopen en genieten van rust, natuur en verantwoord voedsel. Wat is uw bijdrage eigenlijk? Lawaai, geen rust, geen band met land en natuurproducten en net zo lang doorgaan met slopen tot er niets meer te slopen valt. Geen ruimte voor je medemens om tot rust te komen. Om te genieten. En wat mij nog het meeste stoort is dat u doet voorkomen alsof de "nieuwe natuur" het minder erg maakt dat er een bedrijventerrein komt. Kijk naar de plannen en kom ook ter plekke eens kijken. Ruim 80% van de Lutkemeerpolder is men van plan te vernietigen. En daarom heen een heel smal schaamlapje. Briljant.

Link naar het deel van de website van de gemeente Amsterdam over de Tuinen van West.

Gepubliceerd: 14 juni 2008