Burgemeester Fockstraat

In de serie Oud en Nieuw

Slotermeer, Nieuw-West
Burgemeester Fockstraat, druk: van Leer’s fotodruk ind nv, No. W 8, ongedateerd maar 1960-1965 geschat Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

De Burgemeester Fockstraat in '60-'65 en in 2013
In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

Burgemeester Fockstraat, druk: van Leer’s fotodruk ind nv, No. W 8, ongedateerd maar 1960-1965 geschat.
Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

Op deze foto nog weinig personenauto’s, maar al wel wat vrachtverkeer en bus 15F. Rechts het Gerbrandypark in aanleg (tussen 1957 en 1965). We kijken richting Burgemeester de Vlugtlaan, achter de dwars gelegen woonblokken. Deze wijk, onderdeel van de tuinstad Slotermeer, werd 60 jaar geleden (1952) officieel geopend door koningin Juliana. (Uit de encyclopedie)

Cornelis Fock (Amsterdam, 2 nov. 1828 - Den Haag, 9 mei 1910) was een vooraanstaand liberaal staatsman en bestuurder. Hij wordt algemeen bestempeld als een ijverige en doortastende burgemeester, hij was burgemeester van onder meer de gemeente Haarlem en later van de gemeente Amsterdam. In 1868 was hij minister in een door Thorbecke geformeerd kabinet. Hij gold als nogal rechtlijnig en star. Fock bracht belangrijke wetgeving tot stand (onder andere de IJkwet, de Begrafeniswet en de Veewet). Na zijn ministerschap was Fock kort Tweede Kamerlid en vervolgens Commissaris des Konings in de provincie Zuid-Holland. Hij had een slechte verhouding met de gedeputeerden. Fock werkte gereformeerden en katholieken die burgemeester wilden worden tegen.
Bron: Wikipedia

Burgemeester Fockstraat Foto: Jan Wiebenga, 11 juli 2013

Amsterdam Nieuw-West, Burgemeester Fockstraat.

Dezelfde situatie als op de oude fotokaart, tenminste de bovenkant lijkt erop. De flats staan er zo te zien nog perfect bij. De onderkant van de verse foto zullen we het maar niet over hebben. Niet dat ik een hekel heb aan auto’s maar ik heb ze liever niet op mijn foto’s. Het is niet anders, ze horen bij deze tijd. De eerste tuinstad doet zijn naam eer aan door het vele groen in de wijk. Maar dat mag ook wel na 60 jaar.

Geplaatst: 20 oktober 2013

Fotoshoppen