Zaanhof

In de serie Oud en Nieuw

Spaarndammerbuurt, Amsterdam-West

De Zaanhof in 1920 en in 2013
In deze miniserie enkele bekende en onbekende plekken uit een ver verleden en in de hedendaagse situatie.

De straat bevindt zich in de Spaarndammerbuurt.

Zaanhof in de Spaarndammerbuurt te Amsterdam 1920, architect Walenkamp, Woningb.ver. Het Westen, uitgave J.V.A. Ansichtkaart: collectie Jan Wiebenga

Deel van Zaanhof dat is gebouwd door Woningbouwvereniging Het Westen, ontworpen in 1915-1916 door architect Herman Johannes Maria Walenkamp en voltooid in 1920.

De Zaanhof is een modern voorbeeld van sociale woningbouw. In plaats van de traditionele langgerekte woonblokken koos Walenkamp voor woningbouw rond een hof. Dit is een half open bouwblok met een ruime opzet en plaats voor een groen binnenterrein. De hof diende als ontmoetingsplek voor bewoners en moest de arbeiders rust bieden.
Bron: Wikipedia

Vanaf de Zaanstraat komt men de Zaanhof binnen en kijkend naar rechts is dit wat men ziet. Een dorpsgezicht, incluis de dorpssfeer Foto: Jan Wiebenga, 26 augustus 2013 Door: Jan Wiebenga

Vanaf de Zaanstraat komt men de Zaanhof binnen en kijkend naar rechts is dit wat men ziet. Een dorpsgezicht, incluis de dorpssfeer.

Rondlopend in dit dorpse gedeelte van Amsterdam (oud) West een doorkijkje aan de zuidkant van de Zaanhof naar de Hembrugstraat Foto: Jan Wiebenga, 26 augustus 2013 Door: Jan Wiebenga

Rondlopend in dit dorpse gedeelte van Amsterdam (oud) West een doorkijkje aan de zuidkant van de Zaanhof naar de Hembrugstraat.
De noordzijde van de Zaanhof laat dit karakteristieke beeld zien. Bijzonder aan de noordzijde van het hof zijn (rechts achter de bomen) het poortje met daarachter de trappen die het niveauverschil met de oude, hoger gelegen Spaarndammerdijk overbruggen. H Foto: Jan Wiebenga, 26 augustus 2013

De noordzijde van de Zaanhof laat dit karakteristieke beeld zien. Bijzonder aan de noordzijde van het hof zijn (rechts achter de bomen) het poortje met daarachter de trappen die het niveauverschil met de oude, hoger gelegen Spaarndammerdijk overbruggen. Het dijklichaam is daar nog goed te zien.

Foto's: Jan Wiebenga, 26 augustus 2013

Geplaatst: 10 oktober 2013

Jan Willem Selling

jw

Prachtig mooi geworden. Bij de eerste foto naast het invalide bord zat het snoep winkeltje van Rees. hier hebben wij heel wat snoep gekocht. Zondags was deze ook open en moesten wij stiekem om het hoekje heen glippen, (wij woonde om de hoek in de Zaanstraat) Maar helaas kwam dan vaak de ouderling van de kerk s,maandags bij mijn moeder dat gezien was dat de kinderen snoep hadden gekocht. Helaas had de kerk toen nog heel veel invloed op mensen. geweldige tijd gehad in de beurt met de speeltuin en het zwembad voor de deur.

Andrè van beek

Zaanhof

Ik ben op gegroeid op het Zaanhof 39 schaatsen spelen voetballen speeltuin, allemaal prachtig maar dat ik zo maar de naam Hyke of Hieke Dirkzwager tegen kom dat had ik niet verwacht omdat ik met Jopie Johan Dirkzwager bevriend was ome Gerrit Tante Bep die hebben nog wel eens mijn pad gekruist Jopie in Nieuw Zeeland maar waar is Hieke gebleven dat meisje met die dikke vlecht,ik kwam bij Jopie in Koedijk geen Hieke in Alkmaar geen Hieke eigenlijk spraken Jopie Marrie en ik nooit meer over Hieke en dan lees ik toch een keer jou naam,ja dat vond ik toch grappig,wat was het leuk die schaatsbaan het was een dorp trouwens het stierf van de Janbroersen

gerrit

zaanhof

het is leuk om het zaanhof weer te zien ik ben daar geboren en daar tot mijn 25e jaar gewoond
mijn ouders hebben er tot ongeveer 1990 gewoond op nr 56 huis woningen werden toen gerenoveerd en zijn toen verhuisd naar osdorp.
g.griep

Toos Philipsen-Zwart

Weet niet precies wat U met titel bedoeld.

Leuk om dit te zien. Ik woonde in de Oostzaanstraat en heb op het Zaanhof fietsen geleerd. Als het regende gingen wij altijd in die poorten spelen.
Ik woon nu al ruim 60 jaar in Nieuw Zeeland maar denk nog vaak aan m'n ouwe buurt waar ik als kind ben opgegroeid.