Boekje over de Spaarndammerbuurt

Deel 11 in de Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen

Spaarndammerbuurt

Op 4 december 2013 verschijnt weer een prachtig Amsterdams fotoboekje bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen.

De voorkant van het boekje Foto: Stadsarchief Amsterdam - Hans van den Bogaard

De mooiste verhalen en de leukste anekdotes van mensen uit de Spaarndammerbuurt zijn door Paul Arnoldussen (journalist bij het Parool) verzameld en door Ellen Grabowsky (werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam) aangevuld met oude foto's.

Hoe men in de Moord- en Brandbuurt leefde
Wanneer je eenmaal begint met lezen en kijken, wil je niet meer stoppen. Het ene na het andere verhaal geeft een openhartig inkijkje in het vroegere - soms armoedige - leven en samenleven in de Spaarndammerbuurt. En de goed gekozen zwart-wit foto's ondersteunen de persoonlijke ontboezemingen van heel veel (vroegere) buurtbewoners, die vaak wars waren van het gezag.

Een voorproefje uit het verhaal 'Katholieken en socialisten' van T. Visser:
’s Avonds, als we in bed lagen en licht in de school zagen branden, wisten wij dat het socialistenkoor De Stem des Volks er ging zingen. Vooral ’s zomers, als bij warm weer het raam van onze slaapkamer openstond, hoorden wij aan de pianoakkoorden vooraf welk lied door het koor zou worden gezongen.
In mijn herinnering waren het heerlijke momenten om, liggend in bed, te luisteren naar de klanken van de piano die al die stemmen begeleidden bij het zingen van de mooiste liederen die ik ooit had gehoord.

Een aanrader
Net als de eerdere uitgaven in de reeks van de Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen is ook dit 11e deel weer meer dan de moeite waard!

Spaarndammerbuurt
ISBN 9789059372153
€ 12,50, 112 bladzijden, paperback, circa 40 foto's

Wilt u ook de niet gepubliceerde verhalen lezen? Dat kan bij het Stadsarchief door het opvragen van de doos met alle inzendingen; archiefnummer 30516.

Naar de website van Uitgeverij Bas Lubberhuizen.
Eerder verschenen: Oud-West (deel 1), Nieuw-Zuid (deel 2), Oost (deel 3), Noord (deel 4), Oud-Zuid (deel 5), De Pijp (deel 6), De Jordaan (deel 7), Nieuw-West (deel 8), Watergraafsmeer (deel 9) en De Bijlmer (deel 10).

Gepubliceerd op 25 november 2013

Bekijk meer afbeeldingen

Eén van de mooie sfeerfoto's uit het boekje 'Spaarndammerbuurt' Foto: Beeldbank van het Stadsarchief