De GeWeTeQu

Het plan voor Nieuw West heet ‘Richting Parkstad 2018’. Het plein bij het World Fashion Centre is genoemd naar koningin Juliana. Osdorp viert dit jaar haar dertigjarig jubileum als stadsdeel. Als u bij al deze vragen denkt ‘dat is fout!’ dan had u zondag 5 november makkelijk mee kunnen doen met de Grote Westelijke Tuinsteden Quiz. En wellicht een plaatsje in de finale kunnen bemachtigen.

GWTQ antwoorden Goed of fout? Goed of fout? De groene of rode Sloterplas gaat de lucht in.

Bijna veertig bewoners uit een van de Westelijke Tuinsteden en een enkele betrokkene van daarbuiten lieten zondag veertig van dit soort stellingen tijdens de GWTQ over zich heen komen. Makkelijke stellingen. Want natuurlijk heet het zwembad aan de Sloterplas niet het Sloterplasbad. En moeilijke stellingen. Want eh… heeft Osdorp nu wel of niet haar naam aan de os te danken? In rap tempo legde presentator Dick Glastra van Loon de stellingen voor aan de deelnemers en gingen na elke vraag ("Is dit goed of is dit fout?") de bordjes de lucht in. Groene bordjes in de vorm van de Sloterplas als men het goed achtte. Rode bordjes… enfin, u begrijpt het al.

De quiz is een ideetje van Erik Swierstra en mij. Twee jaar geleden waren we betrokken bij de tentoonstelling ‘De Stijl van Nieuw West’. Hierop voortbordurend — hoe zetten we dit gebied in het zonnetje? — kwamen we uit bij een quiz. Van idee tot uitvoering zat anderhalf jaar, maar dat leverde wel een echt evenement op. Naast de hierboven beschreven eerste vragenronde was er in de Van Eesterenzaal aan de Jan Tooropstraat zondag live muziek van Jan-Paul van Spaendonck (en zoon) die zijn nieuwste cd ‘Monster van de Sloterplas’ promootte. En er was een flinke catering en een nog flinkere boekenstand van Meck en Holt en Stichting De Driehoek.

De echte liefhebber van dit deel van de stad kwam goed aan zijn of haar trekken. Zeker tijdens de finale. Zes kandidaten toonden zich zeer deskundig in de eerste ronde, alhoewel op de voet gevolgd door vele anderen, die toch nog een eervolle vermelding kregen (en een applausje). Tineke Stricker ging er uiteindelijk met de eerste prijs — een heel groot pakket met boeken, cd’s en kaarten over de Westelijke Tuinsteden — vandoor. Ze gaat over ruim een half jaar met de vut en kijkt nu al met plezier uit naar de tijd die ze dan heeft om alles te lezen en te luisteren.

GWTQ blije winnares De trotse winnares Tineke Stricker (links) en deelneemster/vriendin Tineke Rombout met de eerste prijs, het zware pakket boeken, cd's en kaarten.

Het blije gezicht van deze winnares en van de nummers twee en drie (ook met oorkonde en prijzenpakket beloond) en van de andere deelnemers en van hun aanhang, van de andere bezoekers en van de presentator, van de mensen die meehielpen de quiz op te bouwen en van de juryleden, van de prijsuitreiker en van de pers, van mijn moeder en van mijn vriend, van mijn schoonouders en van mijn collega in deze, Erik… Al die blijheid op één middag was het grootste bewijs voor een geslaagd evenement. Er is vraag naar een vervolg. Ik ga eerst even uitrusten. Tot over een jaar!

Shirley Brandeis

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Bekijk meer afbeeldingen

GWTQ E en S Erik Swierstra en Shirley Brandeis Erik Swierstra en Shirley Brandeis kijken tevreden terug op een zeer geslaagd evenement