Een goed (nieuws)jaar

7 Fans

Natuurrampen, oorlogen en ander geweld in de landelijke terugblikken leveren vaak indrukwekkende, maar geen leuke plaatjes en verhaaltjes op. In deze nieuwjaarscolumn blikken we alleen terug op het leuke, lokale nieuws van het afgelopen jaar.

Immanuelschool viert 50 jarig bestaan met een luncg. Foto: Shirley Brandeis

Het nieuwe jaar 2006 begon meteen met goed nieuws. ‘Het gaat beter met Geuzenveld-Slotermeer!’ Deze woorden sprak stadsdeelvoorzitter Robin de Bood tijdens zijn nieuwjaarstoespraak vorig jaar. ‘De neerwaartse spiraal is tot stilstand gebracht,’ meldde De Bood, die in 2006 nog meer goed nieuws kreeg te verwerken met een goede score bij de Veiligheidsindex van Amsterdam en met de verkiezingsoverwinning van de PvdA in maart.

Goud en diamant
Er werd heel wat gevierd in 2006: de Ridderbostuin en de Immanuelschool vierden beide het 50-jarig bestaan,

An Slaakweg werd tachtig, mevrouw Koning honderd en er was een gouden respectievelijk diamanten huwelijksdag voor de echtparen Grifhorst, Pereira, Kallan, Schotte, Leitao Serras, Siderius, de Man, Veenhoven, Michielsen, Golsteijn en Haselager.

Droevig, maar toch mooi moment: de in 2005 overleden juffrouw Kat kreeg een (school)plein op de Slootermeerschool naar zich vernoemd.

‘Een nieuwe conifeer voor familie Bogers’ kopte de lokale krant halverwege februari. Kwajongens hadden de vijftig jaar oude conifeer van het oudere echtpaar in de brand gestoken. Als pleister op de grote wond kwam wethouder Tys de Ruijter een nieuw exemplaar planten.

In dezelfde buurt – nabij het Confuciusplein – werden begin mei de hangganzen met succes gevangen en verhuisd naar ver. Deze happening op het kleine stukje Slotermeer was landelijk nieuws.

Open
Er werd ook heel wat geopend het afgelopen jaar: basisschool Sloterplas deed haar deuren voor het eerst open en werd onder andere door SBS6 en Het Parool bezocht omdat de kleine Kenny lange tijd de enige leerling was. Een uniek gegeven in het verder zo drukke Amsterdam. Ook geopend in 2006: het NME-centrum ‘Drijfsijs’ in het Sloterpark, de voorschool op de Immanuelschool, brede school ’t Koggeschip, de speel-o-theken in de Timotheus- en Slootermeerschool, het nieuwe pand van kindercentrum Moeders Schoot, buurthuis Onspand, de voetbalkooi aan de Jan de Louterstraat, het kunstwerk ‘Groot Landschap’ in het Sloterpark (na grondige restauratie), steunpunt buurt 9 en 10 kreeg een nieuw onderkomen alsook de familie Pasa, die van wethouder Piet Dikken de sleutel van haar woning in de gloednieuwe woonwijk Het Speelkwartier mocht ontvangen.

En ook leuk: de jeugd van het Noorderhof kreeg na een handtekeningenactie twee voetbaldoeltjes, de Burgemeester Fock- en Burgemeester Eliasstraat gingen weer open, heringericht en wel, het Geuzenbos werd toegankelijk gemaakt, prinses Maxima kwam langs in het stadsdeel en Geheugen van West maakte een succesvolle doorstart.

Samen met de grootste kermis aan de Sloterplas, de buurtcamping in buurt 3, een nieuw logo voor het stadsdeel (door dansende kinderen ingewijd, dus leuk nieuws),

de Boomfeestdag, de koninklijk verlichte Sloterplas, Straatspeeldag, de zomerbarbecue op de Troelstraschool, de vaartochten door het Sloterpark, Summercamp in het Eendrachtspark, de festijnen Geuzenveld-Slotermeer verandert, Be West, Stad op zijn kop, Dock Land en het landelijke evenement ‘Geuzenveld-Slotermeer danst’

was 2006 - lokaal en door een roze bril gezien - een leuk jaar.

Gepubliceerd: 1 januari 2007

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Nieuwe conifeer door Tys de Ruijter geplant. Foto: Shirley Brandeis

Jubilerend echtpaar Golstein wordt gefeliciteerd door Piet Dikken. Foto: 11 december 2006, Shirley Brandeis

Hangganzen Interview met Juriaan Otto over de hangganzen. Foto: Shirley Brandeis

Eerste sleutel voor de familie Pasa. Foto: Shirley Brandeis

Zonnedans door kinderen bij de onthulling van het nieuwe logo van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Foto: Shirley Brandeis

Geuzenveld-Slotermeer danst Foto: Shirley Brandeis Geuzenveld-Slotermeer danst. Foto: Shirley Brandeis