Ludieke acties

Verteller: Shirley Brandeis
Amsterdam-West

Bij vrijwel elke opening, vernieuwing of start van iets in Nieuw West worden partytenten opgezet, hapjes klaar gezet en drankjes ingeschonken. Bobo’s, omwonenden, toekomstig betrokkenen en pers komen samen om een mijlpaal – eerste, hoogste, laatste paal – te vieren. Vaker helaas met saaie praat en applausjes. Heel soms zat er wel een creatieve geest achter de happening en krijgen we ook nog echt wat leuks te zien!

Opening Nieuwe Akbar Foto: Shirley Brandeis Foto: Shirley Brandeis, november 2006

Abseilen

De wethouder die van het zojuist opgeleverde flatgebouw abseilt. Ik denk dat dat in ruim tien jaar Westerpost de meest originele actie van een dagelijks bestuurder was (Onno Peer, Finisterre in Slotervaart, oktober 1999). Hé, zegt nu huidig dagelijks bestuurder Tys de Ruijter (Geuzenveld/Slotermeer) die nog niet zo lang geleden op Adventure Parc een heel stuk naar boven klom en weer naar beneden sjeesde. Ja, meneer de Ruijter, ook dat was heel gewaagd en deze ludieke acties maken mij als journalist blij. Levert altijd leuke plaatjes op en ook het artikel – meestal saai: ‘Vorige week dinsdag opende blablabla’ – wordt er leuker door.
Maar verder kom ik helaas te weinig ludieke acties tegen in mijn werk. En dan heb ik het over ‘geslaagde’ ludieke acties (soms is het tenenkrommend, denkend aan het admiralen-optreden van een wethouder in Bos en Lommer bij een publiek van vijf mensen en een hond). En begrijp me niet verkeerd: ik heb het over de artikelen die ik schrijf rondom openingen, hoogste punten of opleveringen. Ik verwacht dus geen gestunt van een jubilerende slager, een gouden bruidspaar of tijdens serieuze (politieke) zaken.

Even resumerend en hopelijk prikkelend. De leukste en/of origineelste acties die ik mij nog kan herinneren zijn naast de hierboven genoemde sprongen ook het ijsblok dat burgemeester Job Cohen en Far West-directeur Jacques Thielen wegsneden voor de opening van de Nieuwe Akbar (november 2006). Origineel en leuke foto. En niet te vergeten: de per fiets vergaderende wethouders van Geuzenveld/Slotermeer vorig jaar tijdens de Week van de Vooruitgang. Bloedserieus werden op een hele grote fiets – waar we rondom op zaten en allemaal meetrapten om vooruit te gaan – de agendapunten doorgenomen.

Altijd goed

Altijd goed zijn ook: kinderen die een kunstje of dansje doen, Bekende Nederlanders (Johan Cruijff opent eigen Cruijffveldje in Bos en Lommer; Margreet Dolman heb ik ook al twee keer mogen zien bij een feestje), wethouders die hun sportieve kant laten zien, de vuurspuwer tijdens het Rembrandparkfestival in 2006 (leverde een geweldige foto op, al zat het spuug op mijn jas), de dansende wethouder (Tys de Ruijter), de plaatsing van het dak op nieuwbouw Parkrand (technisch spectaculair), de aanloopnemende wethouder die door een gordijn moet springen om een tentoonstelling te openen (Jeroen Broeders onlangs in Bos en Lommer) en de zeer komische toespraken, die zijn er zelden, maar als er flinke kwinkslagen in zitten en niet teveel bedankjes aan meneer Zus en mevrouw Zo, graag! Beste voorbeeld hierin was de opening van het Bevalcentrum begin dit jaar in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Tenen krulden zich op bij het aanhoren van de speech van een bobo. Meneer stuntelde, hakkelde, kon niet omgaan met de beamer. Een acteur, stelden we na enkele minuten opgelucht vast. Maar gut, wat geloofde ik het minstens drie minutenlang! Chapeau.

Lintje

Saaie voorbeelden in overvloed: druk op de knop (Hester Maij wijdt verlichting Oostoever in), lintje doorknippen (Job Cohen en Miep van Diggelen openen vernieuwde winkelcentrum Plein ’40-’45 in 2000 of onlangs nog: Jacques Thielen en wethouder Piet Dikken openen nieuwbouw Kwadrant), ballonnen oplaten (weer Job Cohen laatst bij opening nieuwbouw Parkrand; die man moet die ballonnen toch ook zat zijn) en helemaal oubollig en niet origineel is het symbolisch slaan van de eerste paal door een groepje bobo’s en minstens één toekomstige bewoner. Dreun die paal er dan echt in, denk ik dan. Dat levert nog wat lawaai en stofwolken op. Leuk voor de foto. Ergste van het ergste – zat er dan echt geen creatieve geest aan de marketingtafel? – is de ‘vlag onthult een bord’-actie. Teveel voorbeelden om op te noemen. Gaap. Ik wil actie, humor, kleuren, spanning en een leuk verhaal! Help mij.

Lees ook de andere columns van Shirley

Drie wethouders in het fietscafé.

Niet zo dus. Opening Kwadrant.

opening bevalcentrum

bedankt voor de complimenten tav de opening van het bevalcentrum! Wij vonden zelf het doorknippen van een (symbolische) navelstreng ipv het traditonele lintje ook nog erg geslaagd.