Echt terug in de jaren vijftig

Museumnacht

Slotermeer

Op 7 oktober 1952 opende koningin Juliana officieel de eerste Westelijke Tuinstad Slotermeer. De nieuwe bewoners kwamen naar het paradijs van licht, lucht en ruimte. “We waren echt gelukkig in ons nieuwe huis, na die ellendige oorlog,” vertelt pionier Mannes Draaijer (84) over het wonen in een nieuw deel van Amsterdam.

Bezoekers Stephanie en Katinka zitten op de bank in 2012 – Paula en Loesje lezen een boek in 1952 xxx Foto: Shirley Brandeis, 3 november 2012

Mannes Draaijer hoorden we zaterdagnacht 3 november 2012 op de mp3-speler spreken tijdens de wandeling vanaf het Van Eesterenmuseum naar de museumwoning aan de Freek Oxstraat. Deze woning in jaren vijftig stijl was tijdens de Museumnacht (met ook film, hapjes en muziek in het museum) het decor van een voorstelling. ‘Stap terug in de tijd en beleef huiselijk geluk anno 1952…’ was de belofte van organisator Een Engel in Nieuw-West en die werd waargemaakt.
Als onzichtbare tijdreizigers vertoefde het publiek in de huiskamer, waar moeder een kopje koffie schenkt, dochters Paula en Loesje het boek ‘De lucifermannetjes gaan zwemmen’ lezen, vader naar de radio luistert en zoon Klaas zijn huiswerk maakt. Moeder doet vervolgens – onverstoorbaar, terwijl de toeschouwers door haar huis wandelen – de was, vader rookt een sigaartje in de eetkamer en de kinderen sjoelen een potje of wat. Allemaal huiselijk geluk in 1952. Dichterbij dan dit huis in Slotermeer en deze voorstelling kun je niet komen als je de jaren vijftig wilt beleven. “Net echt!” riepen bezoekers Stephanie en Katinka uit Apeldoorn enthousiast na afloop. Zij startten de Amsterdamse Museumnacht in Slotermeer, waar je iets heel bijzonders kon beleven deze avond.
Hoe anders het allemaal was in 1952 kan nog elke vrijdag en zaterdag worden bekeken tijdens de rondleidingen vanuit het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester De Vlugtlaan 125. Acteurs zijn er dan niet, maar er is voldoende om je even zestig jaar terug in de tijd te wanen.

De museumwoning aan de Freek Oxstraat 27 huis is een gezamenlijk initiatief van woningcorporatie de Alliantie en het Van Eesterenmuseum. Voor meer informatie: http://www.vaneesterenmuseum.nl.
De voorstelling in het authentieke 50-er jaren decor van de museumwoning werd gespeeld door buurtbewoners Meta den Dekker, Bram Niezen, Henrich Bernadina, Selini Theofanakis en Isabelle Fontaine en geregisseerd door Sanne de Wit.