Inburgeren in Nieuw West

Amsterdam Nieuw West

Met al die verschillende nationaliteiten en vele medebewoners die inburgeren, is het wellicht ook eens interessant te ondergaan wat dat nu is, inburgeren. Journaliste Shirley Brandeis schoof aan bij de Inburgeringscursus Andersom en spreekt nu een aardig woordje Marokkaans.

Wie leert nou wat van wie? Marokkaanse klas.

Waar Marokko ligt, dat weet ik wel. Opgelet op de lagere school en tien jaar geleden een weeklang de Nederlandse winterse kou verruild voor een aangenaam klimaat in Marrakech. En alhoewel ik in de buurt vrijwel dagelijks om me heen Marokkaans hoor praten, versta ik er geen moer van. Vreemd, want als ik enige weken in Italië ben, pak ik altijd wel een woordje of wat op en spreek ik binnen de kortste keren de basiszinnen die mij het mogelijk maken een broodje te bestellen en te vragen waar de toiletten in de betreffende gelegenheid zich bevinden.
Zo niet met het Marokkaans, waarmee ik al meteen de basisfout maak, want het Marokkaans is niet één taal, vertelt onze cursusdocent Sarra mij en de andere deelnemers van de cursus Inburgering Andersom op de maandagavond in multifunctioneelcentrum De Serre in Osdorp. Sarra legt uit dat we hier Klassiek Arabisch gaan leren, welke talen er nog meer in Marokko worden gesproken (aha, Berbers is geen dialect, maar een taal op zich), hoe het alfabet is samengesteld (uit maar liefst 28 letters) en vertelt iets over geografie en klimaat.

Hart van Osdorp heeft deze cursus, die in januari en deels in februari tegelijkertijd ook over de Turkse taal en cultuur werd gegeven, opgezet en komt daar na grondig onderzoek toe om zo bewoners dichter bij elkaar te brengen. En dat lukt. Want de meeste cursisten zijn niet alleen nieuwsgierig naar hun Marokkaanse of Turkse buur, maar lijkt het ook leuk deze in eigen taal toe te spreken, al is het maar een bescheiden ‘goedemorgen’. Ook zijn sommigen door idealen of boosheid gedreven, zoals Frits uit Bos en Lommer: “Mijn buurtgenoten zijn hartstikke lieve mensen. Ik baal dan ook van de negatieve berichtgeving in de media. Door deze cursus wil ik wel eens beleven hoe het is om in een vreemd land taal en cultuur te leren.”

Ik heb niet de gehele cursus gevolgd - andere cursus te volgen op de maandag - maar mocht één les aanwezig zijn als journalist. Toch heb ik in twee uur tijd al heel wat opgestoken. Ana La atakalamoe Al-Arabia. Jammer dat ik niet beide cursussen kon volgen, maar organisator Ferdinand Ploegman heeft beloofd dat de cursus nogmaals zal worden gehouden. Wie zich dan wil aanmelden of na de Marokkaanse lessen ook wil weten hoe je in het Turks een kop koffie besteld en de ins en outs van de Turkse cultuur wil leren, kan zich vast aanmelden: info@hartvanosdorp.nl of bellen naar 020-3314254.

Gepubliceerd : 1 februari 2008

Lees ook de andere columns van Shirley.

Wie leert nou wat aan wie? Turkse klas. Foto: Shirley Brandeis, 14 januari 2008

judy ligthart projectbegeleider

PRAKTIJKOPLEIDING GRATIS NA INBURGERING

hallo, ik ben Judy Ligthart en projectbegeleider van een gratis praktijkopleiding welke over 2 weken start.
Voor wie:Allochtone mannen en vrouwen-Nt2, inburgeringtraject afgerond - woonachtig in Amsterdam Nieuw West - Nugger, of kleine uitkering, of in overleg met klantmanager.
-zorghulp
-Kinderdagopvang