Nieuw! Manifestatie Heilige Huisjes

Tentoonstelling, excursies en gesprekken over het hergebruik, architectuur en geloven in Amsterdam Nieuw-West

Poster Manifestatie Heilige Huisjes Bron: Van Eesterenmuseum

Van 22 januari t/m 21 juni 2014 presenteert het Van Eesterenmuseum in het Amsterdamse kader van de religieuze stad 'Heilige Huisjes'. Heilige Huisjes is een manifestatie die bestaat uit een nieuwe tentoonstelling, speciale excursies, diverse gesprekken en bijeenkomsten over het hergebruik, architectuur en geloven in Amsterdam Nieuw-West.

Nieuwe wijk, nieuwe kerken
De kerkgebouwen in Amsterdam Nieuw-West vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied in het sterk verzuilde Nederland van na de WOII. Cornelis van Eesteren en zijn tijdgenoten waren ervan overtuigd dat de nieuwe wijken van de Westelijke Tuinsteden het sociale en culturele leven zouden verbeteren. De kerken kregen binnen deze wijkgedachte een belangrijke rol.

De Hoeksteen, 1963 Bron: Van Eesterenmuseum

Nieuw ruimtelijk inzicht
De bijzondere vormgeving, zowel de traditionele- als de moderne, van de naoorlogse kerkarchitectuur domineren het straatbeeld. Moderne materialen, zoals beton, staal en prefab elementen worden vaak en experimenteel gebruikt voor de bouw van de kerken. In Nieuw-West zijn er nog veel religieuze parels te vinden zoals het Catharinacomplex, de Olijftak, de Ontmoeting en de Lourdeskerk. De kerken, veelal uit de periode 1945-1960, zijn prachtige voorbeelden van nieuw ruimtelijk inzicht.

Nieuwe Heilige Huisjes
Aan het eind van de jaren zestig komen migranten in Nieuw-West wonen. De nieuwe bewoners brengen hun eigen geloof mee. Zij gebruiken vaak bestaande gebouwen voor hun samenkomst en geloofsuitoefening. Dit is een reden waarom moskee?n vanaf de buitenkant vaak niet herkenbaar zijn. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe godshuizen ontstaan.

Nieuw gebruik
Eén kerk per week komt er gemiddeld vrij in Nederland. Wat is de toekomst van deze bijzondere gebouwen? Leegstand en herbestemming zijn serieuze erfgoedkwesties op dit moment. In Nieuw-West speelt deze kwestie ook en is er een aantal interessante voorbeelden van hergebruik.

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam