Wie herinnert zich dit nog?

De schoolstaking in Osdorp, 1963

Auteur: Jan Hart
Osdorp
Scholierenprotest op de Osdorperweg, 1963 Bron: foto bij artikel "Ons geduld is uitgeput", De Telegraaf, 29-10-1963, te vinden op www.delpher.nl.

Het Geheugen van West start een nieuwe rubriek. Onder de naam Wie herinnert zich dit nog? zal regelmatig aandacht besteed worden aan spraakmakende gebeurtenissen uit het verleden van West. Dit zullen we doen aan de hand van oude krantenberichten en foto’s.

Schoolstaking in Osdorp
Vandaag de eerste: schoolstaking in Osdorp. Het is oktober 1963, dagelijks rijden er meer dan 60 auto’s vol zand en bouwmaterialen over de Osdorperweg voor de bouw van de nieuwe tuinstad Osdorp. Over dezelfde weg lopen elke dag vele kinderen naar hun school in Amsterdam of Halfweg. De weg is gevaarlijk geworden en de ouders vinden het niet langer verantwoord om hun kinderen daar elke dag twee keer op en neer te laten lopen. Men besluit tot een protestactie en houdt de kinderen thuis om verbetering van de weg af te dwingen. Wethouder Joop den Uyl komt ter plekke kijken. De kwestie haalt de landelijke pers.

Wethouder drs. J. M. Den Uyl (2e v.r.) bekijkt de Osdorperweg, 1963. Bron: ANEFO, 915-7228 (Nationaal Archief)

Berichten in de landelijke pers:

Ouders houden kinderen thuis Bron: Dagblad van het Noorden, 29-10-1963, te vinden op www.delpher.nl

Ons geduld is uitgeput Bron: De Telegraaf, 29-10-1963, te vinden op www.delpher.nl

Wie kan zich dit nog herinneren? Wie weet de afloop nog? Had het protest zin en werd de weg verbeterd, zodat de kinderen weer veilig naar school konden? Plaats uw reactie onder het artikel.

Theo Durenkamp

60 jaar na de schoolstaking is de Osdorperweg nog steeds gevaarlijk!

Op 28 en 29 oktober 2023 is het 60 jaar geleden dat zo'n 200 schoolkinderen werden thuisgehouden als protest tegen de gevaarlijke Osdorperweg. Wethouder Den Uyl bezocht op 8 november de Osdorperweg. De schoolstaking had succes: de weg kreeg nieuw asfalt, een voetpad, een maximum van 50 km/u. en extra lantaarnpalen. Dat de weg door al het toegenomen verkeer nog steeds gevaarlijk is, en wat de huidige bewoners thans hiervoor bij de gemeente ondernemen, lees je op https://www.theodurenkamp.nl/artikelen/schoolstaking-1963-voor-veilige-osdorperweg-nog-steeds-actueel

Wethouder Den Uyl op de Osdorperweg

Kees Schelling

De schoolstaking was een succes

De schoolstaking van 1963 was zeker een succes. Enkele maanden na afloop van de staking werd de Osdorperweg opnieuw geasfalteerd en kwam er langs de weg een voetpad van drie tegels breed. In 2013, precies vijftig jaar na de staking, heb ik het verhaal van die tijd met een aantal nog levende hoofdrolspelers gereconstrueerd en er een boekje over geschreven getiteld: 'De vaders van Osdorp'.

Het verhaal over de schoolstaking is geplaatst in de context van die tijd. De beginjaren zestig van de vorige eeuw. Een andere tijd kondigde zich aan. Amsterdam was druk bezig met de bouw van grootschalige nieuwbouwwijken op een steenworp afstand van het oude Osdorp. Het verkeer op de Osdorperweg werd hierdoor steeds drukker en de weg steeds slechter.

De hoofdrol in het verhaal wordt vervuld door de ouders die de staking organiseerden en dan met name door het voor hen optredende actiecomité bestaande uit Henk Wolkers, Chris Noordermeer, Ab Veld en Leo Barlag. Zij hebben in het verhaal een belangrijke plaats gekregen en met hen ook de andere hoofdrolspeler, de toenmalige  wethouder van Publieke Werken van de gemeente Amsterdam, Joop den Uyl.

Meer informatie over het boek is te vinden op mijn website: www.keesschelling.nl.  Het boek is in de boekhandels van Meck en Holt in Osdorp en Jaspers in Badhoevedorp verkrijgbaar.