Die mooie, oude Spaarndammerdijk – deel 4

Auteur: Henk Licher
Spaarndammerbuurt

Henk Licher, oud-bewoner en voorzitter Overleggroep Overbrakerpolder, gaat in een aantal artikelen in op de historie van de Spaarndammerdijk. Deel 4 is het laatste deel.

Sloterdijk, Spaarndammerdijk 675-709, met de Nederlands Hervormde Petruskerk. Bron: beeldbank stadsarchief  <p><a title="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00003005228" href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00003005228">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00003005228</a></p>

In de kromming van Sloterdijk
De dijk verder volgend kwamen wij nog een paar sportvelden tegen om dan aan te komen in de kromming van de Sloterdijk, bij het gelijknamige dorp, waar sinds mensenheugenis de uitstekende bakkerij Bogaard lekker krentenbrood en andere smakelijkheden bakte. Nu resten er nog wat pandjes en steekt het kerkje zijn trotse spits er nog boven uit.

Westelijke binnenbocht van de Spaarndammerdijk (Velzerweg) bij Sloterdijk, gezien uit oostelijke richting. 1750 t/m 1800. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam  <p><a title="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010097015367" href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010097015367">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010097015367</a></p>

Maar wat is er infrastructureel huisgehouden in dit ooit zo pittoreske stukje Amsterdam. Een op afzichtelijk zware betonnen poten rustende fly-over, een intensief gebruikt kruisingsstation van spoor en metro, en hoge onbehouwen kantoorgebouwen alom. Wie werken er eigenlijk allemaal in deze gebouwen? In de tijd van discussie hierover plaatste tekenaar Yrrah een prent in het Parool waarop hij een aantal van deze ontbijtkoekgebouwen uit een vliegtuig liet neergooien op het terrein naast het mooie Sloterdijkse kerkje. En precies zo is het helaas geworden...

Verdwenen fabrieken
Tussen het verkeergeraas toch nog even langs het (niet meer bestaande) stationnetje Sloterdijk lopen naar de Haarlemmerweg en dan langs de aloude Haarlemmer Trekvaart terug naar het Westerpark. Langs het nu afgebroken gebouw van de Coca Cola fabriek, waar je de begeerde flesjes langs het raam over de lopende banden zag glijden. Dan de ook al verdwenen Eau de Colognefabriek van Boldoot, waar het zo lekker rook.

Haarlemmerweg 512-516 Firma Boldoot, 1977. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam<br />Fotograaf: Arsath Ro'is, J.M. <p><a title="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122030375" href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122030375">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122030375</a></p>

Haarlemmerweg 512-516 Firma Boldoot, 1977. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam
Fotograaf: Arsath Ro'is, J.M.

Westergasfabriek behouden
Bij de gebouwen van de voormalige gasfabriek het nu uitgebreide park weer in. Dankzij het noeste volhouden van de hiervoor al genoemde Overleggroep Overbrakerpolders konden deze gebouwen, de gashouder en het omliggende terrein behouden blijven. Het gemeentelijk vervoerbedrijf had al plannen gereed om hier een nieuw tramremise te bouwen, maar die plannen konden worden verijdeld. En kijk nu eens, de Westergasfabriek (waar in de oorlogsjaren kolen werden gepikt om de vreselijke kou te kunnen verdragen) is nu een vooraanstaand centrum geworden met grote faam in de wereld van kunst en cultuur, terwijl het oude park met een moderne uitbreiding is verrijkt. Dat ook stond de Overleggroep Overbrakerpolders voor ogen, en zo is het gegaan.

Haarlemmerweg 8-10 met Cultuurpark Westerpark Recreatie met badgasten op het voormalig terrein van de Westergasfabriek (links), 2006. Bron: beeldbank stadsarchief Amsterdam <p><a title="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122051123" href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122051123">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122051123</a></p>

We hebben dus veel moois verloren aan de oude Spaarndammerdijk, maar er is toch ook veel moois voor teruggekomen. En nog altijd hangt er op dat kleine stukje oude dijk de sfeer van weleer. Voor wie weet heeft van het verleden en voor wie het wil zien.

Klik hier voor deel 1.
Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 3.

Henk van Dijk

Re: Haarlemmerweg

De Maggi-fabriek van Nestlé was berucht om de stankverspreiding. Als de wind verkeerd stond, rook je die geur in de halve Staatsliedenbuurt. Achter de fabriek was toen een flink grasveld waar op woensdagmiddag hele schoolklassen tegen elkaar voetbalden. Al tientallen jaren staat er nu een benzinestation. De fabriek zelf is vervangen door woningbouw.
Kreidler stond aan de andere kant van de Haarlemmerweg. Als ik mij goed herinner niet zozeer bij het Westerpark, maar meer in de richting van de Bos en Lommerweg (vlakbij de toenmalige Rijkspostspaarbank).

Rob Olijkan

Haarlemmerweg

Die Boldootgeur kan ik me niet echt heugen maar die van de Maggi (smaakversterker) en de Patria koekjesfabriek die alles domineerden was een geur die ik nog steeds kan oproepen. Heeft er niet een fabriek van het bekende brom- / motorfiets merk Kreidler gestaan in het huidige Westerpark?

Siny Ockeloen

Volkstuin op de Overbrakerweg - Sloterdijkschool

Leuk om even te lezen over waar mijn jeugd in zomer afspeelde, wij woonden in de staatslieden buurt aan de Jacob Catskade, en hadden een volkstuin aan de Overbrakerweg. te Sloterdijk

Als het weer mooi werd besloten mijn ouders om weer op "de Tuin" te gaan wonen zo van half mei tot half september. En vroeger kon dat, mijn broer en ik wisselde gewoon van school van de een op andere dag dan gingen wij naar de Sloterdijkschool.

Wat ik mij nog goed herinner is dat wij op de Spaarndammerdijk in westelijke richting altijd op het verhoogde muurtje liepen naar de Tuin 2 x op een dag. wij speelde altijd buiten. gingen melk halen bij een boerderij op de Overbrakerweg waar ook een melkboer winkel was met eieren in een glazen stolp. en een benzinepomp van Ruk in 1960 werd het tuincomplex. T.I.G.E.N.O (tuinieren is genoegen en nuttige ontspanning) onteigend en. kregen mijn ouders een tuin in de Eendrachtspolder achter Geuzenveld waar wij 1957 waren kwamen wonen. Op de nieuwe tuin hebben wij nooit meer geslapen. . Ik leerde spelenderwijs het tuinieren en de namen van de planten wat resulteerde in een eigen volkstuin op Osdorp ook een nieuw complex in 1968 wij wilde trouwen en 1969 was er ook woningnood in Amsterdam.

Wij bouwden er een tuinhuis en trouwde op "de tuin" mijn kinderen zijn er praktisch geboren en nog steeds heb ik de tuin nu 53 jaar, wonen doe ik er al lang niet meer, slapen zo af en toe. De basis werd gelegd op Sloterdijk. met inderdaad zijn heerlijk krentenbrood, de coca cola fabriek, de speeltuin bij de voetbalvelden op de Velserweg, het spoor waar wij heel vaak voor moesten wachten als er weer een trein lang kwam.  een heerlijk jeugd daar gehad.

Jim Mönch

Verdwenen bedrijven

Naast Boldoot was er ook Linmij en Uitgeverij/Drukkerij van Munster

W.Bekker-Bakker

Oud Sloterdijk

Ik ben geboren in 1950 op de Spaarndammerdijk 707 woonde  boven mijn oma met mijn  ouders en zus.Mijn  oma  heten Hillegonds we  woonde naast het Petruskerkje tussen  de loodgieters Breed.

Bos Jan

Heerlijk om te lezen. Zoveel herinneringen. Ik woonde vanaf 1960 in de Spaarndammerstraat 37, boven Bende de elektrowinkel.

willem pieterse

Sigarenwinkel

De naam van de sigarenwinkel was Heida de eigenaar woonde in Halfweg .

Rob van Meerlant

winkels

Naast boogaard zat een melkboer en daarnaast tegen het spoor aan een sigarenzaak

Rob Olijkan

Spaarndammerdijk

Natuurlijk is deze website gericht op Amsterdam maar als de aanhef van deze artikelen "de historie van de Spaarndammerdijk is" zou ik als geïnteresseerde verwachten iets te lezen over hoe de dijk aan zijn naam komt. Vanaf Spaarndam loopt een dijk met dezelfde naam richting Amsterdam. Is er wellicht een deel 5 in de maak waar dit uit de doeken gedaan wordt?