Ontdekkingsverhaal Maria

Kijken met aandacht

Verteller: Maria
Auteur: Jan Hart
Geuzenveld, Architectenbuurt

Maria is 52 jaar, groeide op in de Balkan, en heeft als jongvolwassene veel gereisd. Ze woont nu met haar man en kinderen in de Architectenbuurt, in Geuzenveld. Voor haar zit de grootste ontdekking in de kleine dingen.

Buurtbewoners luisteren tijdens de verhalenexpositie in de wijk waar Maria woont naar haar verhaal. Juni 2015 Door: Anoniem

Hergebruik
Bewust stilstaan bij de dingen, dat is voor mij ontdekken, met meer aandacht kijken naar wat er om je heen is. Ik heb stromend water wat ik elk moment kan drinken terwijl er in andere delen van de wereld geen druppel water is. Ik zoek het niet in extremen, maar probeer me gewoon bewust te zijn van deze gedachte. Soms kom ik natgeregend thuis van mijn werk en als ik dan een warme douche neem, denk ik: wat een geluk heb ik toch. Ik ben vaak met die gedachtes bezig en ik hoop dat deze ideeën wat breder kunnen leven. Ik denk dat dat vanzelf gebeurt door iets concreets te doen.

OntKIEM West
Je kunt bijvoorbeeld op een andere manier kijken naar het gebruik van materialen. Dat voel ik ook bij OntKIEM West. Het is een creatieve ruimte waar materialen op een inventieve manier worden gebruikt. Tegenwoordig zijn dit soort ruimtes erg noodzakelijk, onder andere gezien de wegwerpmaatschappij waarin we leven. We praten over vervuiling en de toekomst van de aarde maar er komt geen einde aan. We kopen alles maar er zijn zoveel alternatieven. Ik vind dat je een verjaardagskadootje ook zelf kunt maken. Voor de meester van mijn kinderen maakte ik een herbarium; een plakboek met daarin verschillende planten uit de buurt. Hij vond het erg bijzonder. We zijn tegenwoordig minder gewend iets zelf te maken omdat het langzamer gaat. Het vereist meer aandacht. Waarom zou je een stoel zelf maken als het ook in een fabriek kan? Maar het heeft voor mij meer waarde als je bewust met je eigen handen bezig bent om iets voor iemand anders te maken. Kijk, dit zijn klaprozen, dat is toch bijzonder. Om persoonlijke kado’s te bedenken luister ik goed naar mensen. Een vriendin vertelde me laatst dat ze graag leest maar het altijd zo koud krijgt als ze stilzit. Toen heb ik een omslagdoek voor haar gemaakt. Ze was zo blij, ze heeft het er nog steeds over. Als ik zelf iets nodig heb dan vraag ik eerst om me heen of iemand iets over geeft. Heb je een fietspomp nodig? Misschien heeft iemand er nog een en is het niet nodig om te kopen. Zo gaan mijn gedachten.

Groenten verbouwen bij Community Arts project OntKIEM West, in de wijk waar Maria woont, is voor haar een voorbeeld van bewust iets zelf creëren. Bron: foto OntKIEM West, zomer 2015.

Ontdekking is dichtbij
Door stil te staan bij je omgeving en hoe we materialen gebruiken ontdek je ook veel over je buurt. Kijk dit plantje heb ik samen met mijn kind gevonden tijdens een fietstocht naar Halfweg. Oh maar deze komt van de Vesuvius, dat is wat verder weg. Om te ontdekken hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Voor veel mensen houdt vakantievieren in dat je weggaat van hier naar een land wat je nog niet kent. Maar ik probeer mezelf voor te houden dat je elke dag iets nieuws kan ontdekken. Als je bewust om je heen kijkt dan hoef je het niet zo ver te zoeken. Dit restaurantje waar we nu zitten is een ontdekking, want je drinkt iets nieuws wat je nog niet kende; ayran, met karnemelk en zout.

Doordat wat je ziet vast te leggen, bijvoorbeeld met zo’n herbarium, geef je het aandacht en sta je open om te ontdekken. Ik denk dat we van de planten veel kunnen leren, er zit zoveel achter. Als je bijvoorbeeld een plant wil laten groeien dan is daar aandacht voor nodig. Je kunt niet zomaar een zaadje ergens ingooien, de omstandigheden moeten goed zijn, als er geen regen valt dan groeit er niets. Dat is voor mij een voorbeeld dat we als mens heel nietig zijn; we zijn onderhevig aan weersomstandigheden, natuurrampen; alles kan in een klap weg zijn. Ons leven is tegenwoordig zo haastig, en alles is gepland; productiviteit en winst wordt in cijfers uitgedrukt. Maar we kunnen niet alles controleren. Ik fietste een paar dagen geleden van mijn werk naar huis en zag de vogels laagvliegen. Het zou de volgende dag gaan regenen. Als mens heb je daar geen enkele invloed op. Maar een manier om daar mee om te gaan is om bewust te leven en goed te kijken naar de natuur.

Maria verzamelt bijzondere bladeren en maakt hiervan een herbarium. Juni 2014.

Maria verzamelt bijzondere bladeren en maakt hiervan een herbarium. Juni 2014. Door: Anoniem

Verbinding en beschouwing
Ik denk dat oudere mensen de jongere generatie kunnen helpen om meer stil te staan bij de dingen. Ik zie soms jongeren hun hond uit laten; de hond loopt aan de lijn en zij kijken naar hun mobiel. Dat vind ik een beetje triest. Het is prachtig wat een mens allemaal aan spullen kan creëren en ik heb er niets tegen, maar voor mij is dat niets meer dan een creatie. Vaak wordt er gezegd dat oudere mensen in een isolement leven. Ik denk door iets met elkaar te doen, iets met je handen of maken, of ideeën uit te wisselen, dan kun je iemand op laten leven. Stel je voor wat een oud mens allemaal te vertellen heeft. Een plek als OntKIEM West zie ik daarom niet alleen als creatieve ruimte maar ook als een plek voor sociale verbintenis tussen jong en oud.
Ik beschouw graag, ik kijk graag naar de dingen. Dat kan ook met mijn kinderjaren te maken hebben en de omgeving waarin ik opgegroeid ben. Mijn ouders hadden geen geld om speelgoed voor ons te kopen, dus we maakten onze eigen voetbal of een huisje van takken. En ik maakte mijn eigen poppetjes van mais, met hele mooie zijden haren. Ik fietste laatst langs WTC en zag ineens een maisveld tussen al die kantoren, dat vond ik zo bijzonder. Ik denk graag over dit soort dingen na.