De weg naar school tussen de oude-van-dagen huisjes door

Auteur: Marijke

Dat gaf een soort rust.

Burgemeester Vening Meineszlaan De Burgemeester Vening Meineszlaan gezien naar de Slotermeerlaan. Op de voorgrond de kruising met de Burgemeester Eliasstraat.<br /><br />Foto: 24.03.1960, Beeldbank, Gemeentearchief, collectie: Archiefdienst; fotograaf: J.M. Arsath Ro'is, J.M.

Mijn gang naar school was die van de Jan de Louterstraat naar de Lidwina School aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Ik stak onze straat over en kwam langs trappenhuizen aan de rechterkant; even daar voorbij moest je twee zebra's over waar altijd klaarovers stonden; links van je had je een rotonde waarlangs je naar de Haarlemmerweg kon. Je liep meestal op de stoep. Je moest ook vooral doorlopen en mocht nergens blijven staan kletsen of afdwalen naar een speeltuin. Wat ik natuurlijk in de laatste klassen wel deed... Je liep langs alleen maar trappenhuizen en portiekwoningen. Na een blok of 6 moest je weer oversteken en over een grasveldje, langs een andere school. Dan eindelijk kwam je tussen de oude-van-dagen huisjes te lopen. Dat gaf een soort rust. Het eerste blokje begon met een groentenboer. (toen nog groenteboer) Daar verkochten ze van alles voor één cent, vijf cent, een dubbeltje. Centendroppen, duimdroppen, ouweltjes in de kleuren roze, licht groen, geel en licht blauw geloof ik zelfs, voor één cent. Trekdroppen, dropmatjes, schuimblokken voor vijf cent en stroopsoldaatjes en waarschijnlijk nog meer, maar dat kreeg ik niet vaak te besteden, voor een dubbeltje! Maar ja, als ik een dubbeltje had dan liep ik een oude-van-dagen-blokje verder en kocht bij de drogist voor 10 cent een puntzakje salmiak dropjes, daar deed je de hele dag mee, kon je nog uitdelen ook! Dus dat dubbeltje besteedde ik niet vaak aan de ALTIJD naar groenten smakende lekkernij. En weet je, ik heb altijd gedacht dat die smaak erbij hoorde.
Het volgende winkeltje was dus... de drogist, daarna volgens mij een slager en daarna in mijn tijd een soort van Toko. Als je die voorbij was dan was je bijna op school. Het plein voor de kerk waar we - wanneer de hekken dicht gingen - na school wel knikkerde, in mijn beleving met een trap omhoog.
Twintig minuten deed ik volgens mij over de route van huis naar school en andersom. Het was een mooie wandeling, elke dag weer.

Gepubliceerd: 10 augustus 2006

erik van den Corput

reactie

Een mooi verhaal, met veel herkenbare dingen, Ik woonde in de Willem Molengraaffstr en moest naar de Koopmansschool dus die route kan ik mij heel goed herinneren, en ook de winkeltjes waar je snoep kon kopen