BOUWWERK ALS LEGOSTEENTJES?

Als je 's morgens in de Jan van Galenstraat rijdt valt het op dat er een enorme hijskraan staat met waar een woning aanhangt, best vreemd...Automatisch ga je tellen..., er zijn al 13 verdiepingen. En 's avonds ziet het er weer anders uit. Ik tel al 14 verdiepingen.
Hoe kan dit nou toch?

Westkavel, april 2017. Bron: foto Annick Marquer, 2017.

Westkavel
Westkavel, een modulair gebouw van 16 hoog met 361 studentenwoningen kan in slechts 12 maanden worden gerealiseerd doordat er gebruik wordt gemaakt van in een fabriek geproduceerde 3D woningen. Een nog niet eerder in Nederland vertoonde prestatie. De modules zijn bij het verlaten van de fabriek voorzien van badkamer, keuken, binnen afwerking. Er zijn al auto-, en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint gebouwd.

Zelfs de buitengevel afwerking wordt al grotendeels in de fabriek op de modules gemonteerd zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteigers gebouwd kan worden. De volledig ingerichte zelfdragende woningen uit de fabriek kunnen op de bouwplaats als een soort van beton LEGO steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld tot een gebouw van 16 hoog.
Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een hoogbouw project grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt. De beheersbaarheid van het gehele project is dankzij deze bouwmethode zeer groot.

Best leuk om te observeren maar wel vreemd.
Al jaren lopend op de bouwplaatsen herken ik niets van de activiteiten: timmeren, beton storten, metselen maar goed, een moderne periode is aangebroken.

Bron: Ursum Modulaire Bouwsystemen