Schaatsen op de Westlandgracht 2

Overtoomse Veld, Hoofddorppleinbuurt

Wat een leuke reacties op mijn vorige verhaal over het schaatsen op de Westlandgracht. Ik had al langere tijd niet meer gekeken, maar deze reacties doen mij toch weer naar de “pen” en fotoverzameling grijpen om jullie nog meer te laten zien hoe het er zo ongeveer 50 jaar geleden uit zag tijdens het schaatsen.

Ik heb nog een paar leuke foto’s gevonden, waarop ik samen met de buurkinderen, ons op het ijs en in de sneeuw vermaken. Er was toen van de hele nieuwbouwwijken nog niets te zien en we vermaakten ons op de vele slootjes tussen de tuinderijen.
Helaas heb ik van de foto’s niet alle namen van de buurkinderen kunnen achterhalen, maar misschien zijn er onder de bezoekers wel oud buurkinderen die zich herkennen of weten wie de ontbrekende namen zijn.

Foto 1

Op de eerste foto zijn de kinderen van toen wel bekend en zien we een “treintje” van links naar rechts: Ineke Terpunt – Johnny Heygemer – Bert Mittelhauser en Frans Steenwinkel
We schaatsen hier “voor de deur” zoals dat toen heette, Westlandgracht hoek Katwijkstraat. Het is in de winter van 1953-1954

Westlandgracht foto 1 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Foto 2

Op de tweede foto, die ook “voor de deur” is gemaakt in 1950 zien we: Robbie Hellenberg voor de slee, dan achter de slee “tante” Greet Heygemer en dochter Dinie Heygemer. De kinderen op de slee vlnr zijn Johnny Heygemer, Frans Steenwinkel en Sjors Hellenberg.
Op de achtergrond nog het ongeschonden tuinbouwgebied van de Westlandgracht.

Westlandgracht foto 2 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Foto 3

Op de derde foto is “de hut” te zien die, als er genoeg sneeuw was gevallen iedere keer werd gemaakt en als een soort fort werd verdedigd tegen de kinderen uit de andere straten. Hier werden dan de sterke verhalen uitgewisseld en vele uren met elkaar doorgebracht. Fijne zorgeloze tijd.
We zien hier vlnr: Onbekend – Jan Terpunt – onbekend – Frans Steenwinkel – mijn neefje Leo de Groot – onbekend.
Het is niet bekend wanneer deze foto is gemaakt, maar het zal zo tussen 1954 en 1957 zijn geweest. Op de achtergrond staat weer het schuurtje van boer Mulder.

Westlandgracht foto 3 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Lees ook Schaatsen op de Westlandgracht.

Carla Oba- Mol

Schaatsen op de Westlandgracht

Ik ben Carla Oba-Mol en heb gewoond op de Westlandgracht 135 3, ik ben daar grootgebracht door mijn grootouders de fam Hennekeij.
Onder ons woonde een meisje Annelies Fiene.
Wij waren dus buren. Beneden ons hadden wij een kruideniers winkeltje van de fam Coffeng. En de sigarenwinkel van Hellenberg, waar ik veel binnen geweest ben.
ben vergeten dat ik geboren ben in 1944.

Op de hoek van de Heemstedestraat was een kapper bevestigt.
mij ging naar de lagereschooltijd naar de Hillegomschool.
Mijn schaatstijd op de Westlandgracht en de polders zal ik nooit vergeten. We schaatsten met kranten tussen onze kleren om dat de winters zo koud waren.
Alle namen van de kinderen op de foto komen me bekend voor, zoals Ineke Terpunt die woonde naast Hellenberg, ik denk 2 hoog, en Rob Hellenberg en jongste broertje Sjors.

Vroeger veel op straat gespeeld met buurkinderen zoals met een lang touw springer en midden op de weg een grote hinkelbaan maken met krijt, toen waren er haast nog geen auto’s.

Velen leuke herinneren van die buurt

Ik woon nu alweer meer dan 48 jaar in Japan, getrouwd met een Japanse man  en heb 3 kinderen en 5 kleinkinderen.
zou graag op deze brief antwoord krijgen, en of je me herkend.
groetjes Carla

Hans C.

anneke dogterom

ik kende een anneke dogetrom van de opleiding voor Apothekers-assistente medio 1966.
ik zou graag met haar in contact komen. Ik was de enige jongen in die klas met meiden. Fijne tijd met mevrouw Kaas, drs. Bos etc. Ik heet Hans M. toen

Arie Haagsma

Re: Anneke Dogterom

Anneke:
En of ik er ook bij was met schaatsen op de Westlandgracht. Was bij mij voor de deur, want woonde op Westlandgracht nr 31.
Dus schaatsen thuis al onderbinden, en even naar de overkant. En dan slierten maken achter elkaar, en niet te vergeten glijbanen. Pracht tijd hoor. [bijna 65 jaar geleden]

Je naam komt mij bekend voor, er zat n.l. bij mijn zus Wil een Annekle Dochterom in de klas, maar moet dan nu (2014) 68/69 jaar zijn, gelezen je reactie moet deze Anneke een jaar of 75 zijn, help mij eens uit de droom????

Anneke

Anneke Dogterom

Martin Celie. Gewoond samen met mijn ouders en broer Johan tot aan mijn huwelijk

Op foto drie herken ik mij ,half zichtbaar zittend naast Leo de Groot. Deze sneeuw vesting viel in het niet bij de later gebouwde kolossale overdekte sneeuwhut bij de Fam. Terpunt voor de deur.
De nok had een hoogte tot aan de eerste verdieping van de Fam.Jan wierp door hun geopende
zijlraam emmers water over de hut,hiermede was hij kogelhard bevroren. Konden we allen lekker
Bivakkeren.Beetje ondeugend maar wel leuk was het auto achterbumber glijden ,liefst bij een
VW kever,loerend afwachten op de hoek van de Westland gracht Heemstedestr richting Sassenheimstr . Met drie jongens de bumber pakken, als je de pech had de middelste te zijn
moest je goed oppassen bij de passerende putten, deze lagen in de glij route,en waren niet
bevroren,de kans was groot dat je op je plaat ging. Somers was de Wesllandgracht geweldig
viswater,liefst op de baars,dat ging met 'n blinkertje,helaas verspeelde ze vaak aan de waterplanten,en het zakgeld was dan snel op. Bij de Volendammer vishandel paling haakjes
halen,en vervolgens stukjes blik knippen,gemonteerd tussen twee kraaltjes gekoppeld aan
het haakje,de blinkertjes draaide als 'n tierelier,goede vangst.Pracht tijd!

wim hemker

westlandgracht

Ja dat zijn mooie herineringen Ik woonde ook op de westlandgracht op nummer 155 3 hoog.
Mijn naam is Wim hemker .Mijn ouder hadden 5 kinderen Trudie Jos Wim En de tweeling Ton En Joost.Mijn vader was Brandweerman.Wat hebben we daar een fijne tijd gehad.Met de Buren Mevr Kamerbeek met Dokie en haar broer Rob Groenendaal Ruurd Boonstra.Zijn Vader maakte van papir vliegtuigjes waar je de hele avond mee speelde .Theo en Tiny van zijl Hans Boelaard.Theo de Jager ,Dickie te Paske met zijn kleine broertje .Als ik mijn ogen dicht doe zie ik het nog allemaal voor .Onder de brug van boer Nelis doktertje spelen en in de winter heerlijk schaatsen .Wat een pracht tijd,nou de groeten Misschien tijd voor een reunie you never no.Het kan nu nog. Hg Wim Hemker

albertine oswald van zijl

FIJNE TIJDEN

EVEN OP HET BERICHTJE VAN WILLI CROON REAGEREN :DAT JE ZO HETE WIST IK NOOIT ;IK SPEELDE VAAK BIJ DE HEMKERS OP ZOLDER EN DAN KONDEN WE SCHUIN OP JULLIE WONING KIJKEN ;INDERDAAD 3 HOOG WOONDEN DIE .ik weet ook nog dat deijskar van jamin kwam , dubbeldik 10 cent met chocola 15 cent , mama mogen we een ijsje ! OOK KWAM ER EEN SCHARENSLIJPER : WAT MAKKELIJK ALLEMAAL HE ; NU MOET JE VOOR ALLES NAAR DE WINKEL OF ZELFS IN DE STADT ; VOOR DE OUDEREN WAS DAT EEN GOEDE TIJD WAT DAT BETREFT:MENEER BLOM (KRUIDENIER HOEK KATWIJK WOESTDUINSTRAAT KWAM ELKE WEEK OM DE BOODSCHAPPEN OP TE SCHRIJVEN EN ALLES WERD DAN KEURIG GEBRACHT ;VOOR ONS KINDEREN LAG ER ALTIJD EEN ZAK SNOEP BOVENOP! IK LIEP ALTIJD NAAR SCHOOL OVER DE HOOFDDORPWEG EN KWAM DAN LANGS SPLINTER DE SPEELGOEDZAAK VOORBIJ ;IK HAD DAAR EEN POPPETJE ONTDEKT 1.10 gulden ,ik kijk er elke dag naar want ik had maar 1 gulden meer niet dus kon het niet kopen ,plotseling kwam er een verkoopster die vroeg ,waar kijk je altijd naar ? NOU NAAR DAT POPPETJE MAAR IK HEB NIET ZOVEEL GELD ,kom maar mee naar binnen ,en toen heeft ze het voor me ingepakt ! kan het nooit vergeten want het staat nog steeds bij mij op de kast ,heeft me hele leven begelijd! voor alle kontakten ,hier mijn mail-adress albertine.oswald@t-online.de

albertine oswald

Re: schaatsen westlandgracht

willie croon:
sinds vandaag op deze site, enig om dit allemaal te lezen en de foto's te zien er zijn veel namen die ik herken. Ik heb zelf gewoond op de westlandgracht/hoek katwijkstraat op 2 hoog en de fam hemker woonde op 3hoog(tenminste dat denk ik). Het zou leuk zijn een reaktie te krijgen. voor mij zijn de bekende namen Boellaard, Steenwinkel, Hellenberg(sigarenwinkel) willie croon - zeeman-croon@quicknet.nl

ALBERTINE OSWALD

fijne tijd

ja, de westlandgracht , het was er fijn wonen . ik ben tineke van zijl ,woonde op nr. 165 . ik zie ook de kolenman komen , koud en guur mons op het vuur ! ook kon je altijd bij de kruidenier BLOM terecht als de licht of gasmunt op was ,zelfs op zondag .ik weet nog dat we in de bosjes verstoppertje speelden , er zat altijd iemand van ons op de elektrobus om uit te kijken naar de politie die ter paard kwam kontroleren ,want we mochteneigenlijk niet over de heg klimmen. kwam er nu politie dan riep de wacht ,jut jut jut er komt een smeres aan . en doken we weg achter de bosjes! touwtje springen , knikkeren , noem maar op , wat hadden we een heerlijke tijd . als ik op het ijs was ,klopte mijn moeder tegen het raam want dan stond er lekkere hete soep of cacao op ons te wachten. naar boven ging je gewoon met je schaatsen aan door het hele huis . ik hoop dat jullie ook nog deze fijne herrinneringen hebben . woon nu alweer 42 jaar in duitsland ,maar deze fijne tijd zal altijd bij me blijven!

theahulst

westlandgracht

leuk om dit lezen ik heb die tijd ook meegemaakt en die bioskoop dan op de sloterkade daar werden heidie en peterfilms gedraaid ik ben even die naam vergeten van die oja viktoria boiskoop mijn zus woonde tegen over ted de braak in de stolwijkstraat wij waren daar ook veel

willie croon

schaatsen westlandgracht

Siebe de Roos

Heerlijk sentiment!

Hallo Frans,

Wat een prachtige foto's bij dit leuke (2e) artikel. het neemt me weer even terug naar de tijd waarin wij ook als gezin met vier kinderen, waarvan ik de jongste ben, hier het ijs op gingen. Mijn vader op zijn toen al oude Friese doorlopers en kranten op zijn borst tegen de vrieskou. Het was daar toen nog echt het "buitenleven" ook al woonde je in Amsterdam!

Siebe de Roos

st.deroos@hotmail.com