Mijn middelbare schooltijd in Amsterdam-West

Auteur: Jos de Jong
Overtoomse Veld

Mijn middelbare school stond in Nieuw-West zoals dat toen heette. Aan de Jan Tooropstraat, op de plaats waar tot voor kort het stadsdeelkantoor van Slotervaart stond.

Noodschool Christelijk Lyceum West aan de Jan Tooropstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1959 Door: Jan van Zijp

Scholen

De naam van de school was: Christelijk Lyceum West (CLW). De school had een HBS- en een gymnasiumafdeling. Ik zat op het gymnasium en heb daar in 1965 eindexamen gedaan. In 1959, toen ik er op ging, was het nog een noodschool, een houten gebouw. Ik was toen 12 jaar. Daarvoor zat ik op de Juliana van Stolbergschool aan het Columbusplein, tussen de Hoofdweg en de Admiralengracht. Ik woonde er vlak bij in de Davisstraat. Op mijn 16e jaar ben ik verhuisd naar de Amstelveenseweg in Zuid.
In de Jan Tooropstraat stonden drie scholen naast elkaar: de dr. Plesmanschool - een Mavo – het CLW en het Pius X-lyceum. Het waren alle drie houten noodscholen.

Bekeuring

Elke dag van de week fietste ik over de Postjesweg naar school. Er reden daar toen nog niet zoveel auto’s, maar je moest toch goed opletten. Bijvoorbeeld op de politie! Want ik heb een keer een bekeuring gekregen toen ik daar reed op weg naar huis, samen met mijn vriend Jos en met een leraar. Met z’n drieën, dus. Ik was de derde op een rij en dat mocht toen ook al niet. Ik kreeg een bekeuring en moest voorkomen. Dat was wat!
Die leraar heette trouwens Cees de Keijzer en was onze favoriete leraar (gaf les in klassieke talen). Hij woonde toen verderop in West, aan het begin van de Admiraal de Ruyterweg tegenover de Chasséstraat. Later werd hij rector van het Wagenings Lyceum.

Saai

Er stonden nog niet zoveel huizen in de buurt van de school. De Ringweg-West was er nog niet en het Rembrandtpark was niet meer dan een lege vlakte tussen de Postjeskade en de nieuwbouw in het Overtoomse Veld, zoals die buurt toen al heette. Tussen de huizen en om de school stoof het zand op, want er werd namelijk volop gebouwd. Op het August Allebéplein, dat toen bekend stond als een heel saai plein waar niets gebeurde, stond een bioscoop: Cinema-West. Dat was geen succes: de mensen gingen liever naar de binnenstad, waar toen nog heel veel bioscopen waren. Eigenlijk was die hele buurt erg saai! Na schooltijd bleef je er zeker niet hangen. Trouwens, je moest iedere dag veel huiswerk maken.

Voetbal

Met de leerlingen van die andere scholen hadden we eigenlijk geen contact. Nou ja, in het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi voetbalden we tegen alle scholen van Amsterdam, dus ook tegen onze buren. Maar eigenlijk had je toch het meest contact met je klasgenoten of met de andere gymnasiumleerlingen. Ik zat in het eerste schoolelftal en ieder jaar speelden we ook een wedstrijd tegen de leraren, die werden natuurlijk dik ingemaakt!
Ik zat ook op voetballen. Mijn club (Vlug en Vaardig), die nog steeds bestaat en op sportpark Ookmeer speelt, zat toen op sportpark Velserweg. Dat was een groot sportcomplex met misschien wel 30 voetbalvelden. Het lag achter het oude station Sloterdijk dat toen aan het eind van de Admiraal de Ruyterweg stond. Vanaf daar moest je dan nog een eind fietsen over de Velserweg. Door de week trainen – twee keer, als je zoals ik in het eerste elftal speelde - en zaterdagmiddag voetballen. Omdat ik ook op zaterdagmorgen naar school moest, nam ik mijn voetbaltas mee naar school. Om 12.00 uur waren we vrij en dan gauw naar het voetbalveld. Als je dan uit speelde tegen bijvoorbeeld NDSM moest je helemaal van de Jan Tooropstraat naar Amsterdam-Noord fietsen. Met zo’n fietstocht in de benen begon je eigenlijk aan de wedstrijd met een 1-0 achterstand!

Lange winter

In de strenge winter van 1962-1963 was het heel lang heel koud. We kregen toen wel eens ijsvrij. Dan mocht je al vroeg weer naar huis, en dan gingen we schaatsen op de boerenslootjes aan de rand van de stad. Door sneeuw en vorst kon er al die wintermaanden niet gevoetbald worden. Dus op zo’n zaterdagmiddag had je niets te doen, maar omdat de winter maar voortduurde, nam de belangstelling voor het schaatsen toch wel af.

Later

Ik herinner mij verder nog dat aan de Cornelis Lelylaan de eerst paal werd geslagen voor de nieuwe school- Pascal genaamd - maar toen was toen ik al van school af.
Ik heb een leuke schooltijd gehad. Enkele van mijn klasgenoten spreek ik nog regelmatig en als we het dan wel eens over school hebben, dan is kijken we met plezier terug.

Dit verhaal is onderdeel van “Van Schoenendoos naar Internet”.
Meer weten? Klik hier.

Klik hier voor de rubriek waarin alle verhalen van 'Van Schoenendoos tot Internet' komen te staan.

Henk stoepker

Christelijk lyceum west

Ik zat van 1959 tot 1965 op het clw. Rector tollenaar (klassieke talen), conrectores  eilander (wiskunde) en de jong (nederlands). Bareman geschiedenis, zwaan grieks. De schoolkrant heette excentrale waarin ik veel geschreven heb. Schoolcabaret in marcanti. Eindexamenexcursie naar Trier en jeugdherberg in Echternach, waar we de boel op stelten hebben gezet. In 1963 (?) brandde een groot deel van de school af. In 1965 eindexamenstunt die als grieks drama geensceneerd was. Fantastisch goede schoooltijd gehad. Gymleraar wildeboer was inderdaad gewelddadig. Gooide met een sleutelbos naar je hoofd.

Heleen Fleurke

Christelijk Lyceum West (CLW)

In september 1960 ben ik naar het CLW gegaan, afkomstig van de Calvijnschool aan de Floris Versterstraat (achter het Surinameplein). Ik woonde in de Zocherstraat bij het Vondelpark, dus het was met name 's winters een pittig stukje fietsen, omdat er na het Surinameplein nog vrijwel geen bebouwing was. In mijn beleving altijd harde wind en af en toe werd je gegeseld door het zand. Begin maart 1963 ben ik vanuit Amsterdam verhuisd naar Den Haag, dus ik heb maar een kleine drie jaar op het CLW gezeten. Een van mijn favoriete leraressen was mevrouw Boukema-Krans die erin geslaagd is mij een levenslange liefde voor literatuur bij te brengen. Ik heb nog steeds het boekje dat ik van mijn klas III beta kreeg toen ik ging verhuizen. Er staan 15 handtekeningen in, leesbaar zijn de namen van Hanneke Koopmans, M. (Marcel?) Jansen, Douwe Stapersma, Fia van Leeuwen, Aukje van Smeden (dochter van de dominee herinner ik me), Marja Zondervan, Han Roos, Annelies van Nus, Jaap Gütt, B. (Bob?) Keizer, B. (Bert?) van Eerden, Tiny? Sjardeijn?, Brian van Rijn? en dan nog twee krabbels waar ik geen touw meer aan vast kan knopen.

Helaas is bij waterschade ooit bij ons in de kelder alles wat ik nog uit die tijd had (rapporten, foto's, en dergelijke) verloren gegaan. Ik weet dat er ook een krantenknipsel was over het jaarlijkse toneelstuk waar ik nog aan mee heb gedaan (Le malade imaginaire van Molière) en een programmaboekje daarvan. De naam van de leerlingenvereniging was Atos als ik het wel heb, maar voor het overige blijf ik redelijk blanco. Het zou leuk zijn nog eens wat foto's boven water te krijgen. Ik blijf het internet afstruinen daarnaar.

André Wanders

Bericht voor Cher van Leeuwen-Wanders

Beste Cher, weet dat er een uitgebreide stamboom is Wanders in the Wide World: de Grieth-Grieterbusch-Elten-Hekelingen-Amsterdamse boom waar je in voorkomt. Een 'printing on demand' exemplaar is te bestellen via amazon.de en zoek op Wanders in the Wide World.

Jan Gelderloos

CLW

Ik ben onlangs hierop gestuit en vind het heel leuk om via deze verhalen weer wat herinneringen uit mijn schooltijd op te halen. Van de lichting 1970 zijnde, kende ik Tollenaar en de Jong en heb ook Wildeboer nog meegemaakt als gymbeul, met zijn pak en zware schoenen, die op elk moment klaar waren om een onverlaat een schop in z'n kloten te geven. Dat gebeurde gewoon alsof het niets was in die tijd. Gelukkig kon ik wel hard lopen met mijn lange benen en een aardig balletje trappen, dus heb ik die verharde punten nooit hoeven te voelen. Tussen twee haakjes, ik verneem graag iets van mijn vorige klasgenoten. Dat zou echt tof zijn!

Patrick Vischschraper

Chr. Scholengemeenschap Pascal

Zo leuk om nu - zoveel jaar later - de verhalen over CSG Pascal te lezen! Heb van 1977 tot 1982 HAVO gedaan en pas veel later ben ik me gaan realiseren dat ik hier een gouden tijd heb meegemaakt. Natuurlijk moest er worden geleerd en heerste op Pascal schijnbaar wat meer orde en regelmaat dan op sommige andere scholen maar ik voelde me er toch echt thuis. Herinner me de schoolfeesten, retespannend natuurlijk want was zo groen als gras en durfde meisjes nauwelijks aan te kijken, en het op topsnelheid door de fietsenstalling fietsen als bijna iedereen naar huis was. Asbakken kleien en leren solderen o.l.v. dhr. Estoppeij. Basketballde op vrijdagmiddag na schooltijd nog weleens met wat liefhebbers w.o. Martin Feitsma in een van de gymzalen. Vond dhr. Enter (aardrijkskunde) een topper en had met mw. De Rui(j)ter (Nederlands) eeuwig discussie over het nut van lezen van boeken uit de middeleeuwen. De eerste rekenmachines en digitale horloges kwamen op de markt... het leek wel tovenarij! Nam in 1982 met weemoed afscheid maar wel met een diploma.

Alex Louwe Kooijmans

Re: Chr. Scholengemeenschap Pascal

Cher van Leeuwen-Wanders:
..Wat een leuk verhaal is dit. Ik ben weliswaar van een latere lichting, geboren in 1965, maar de buurt en alles is heel herkenbaar. Ik heb zowel op de Plesman MAVO gezeten een jaar en toen naar het (gelukkig) veel strengere en geordende Pascal. Toen vonden we het een leerfabriek, ik vond alle school trouwens verschrikkelijk, maar achteraf kijk ik er toch met plezier op terug. Het was er streng maar ook rechtvaardig. in 1982 en 1984 deed ik eind examen MAVO en HAVO.
Naar het altijd vreselijke August Allebeplein gingen we wanneer we een paar tussenuren hadden. In die bios zat inderdaad bijna nooit iemand, wel een mooi geluid binnen trouwens....
Ik keek er van op toen ik ontdekte dat Pascal in die hoedanigheid niet meer bestaat. Op het internet is er niks over te vinden, gek genoeg. De rector was meneer de Jong. De conrectoren onder andere meneer Meijer, Eldering en van Oranje (dr. Snuggles).
Ik woon niet meer in Amsterdam en een paar weken stond ik met mijn kinderen op het schoolplein in nostalgie naar de school te kijken. De school is nu een VMBO, maar het is niet meer wat het was. Slecht onderhoud, troep op het schoolplein..geen Pascal meer...
Zijn er mensen die meer weten? Leuk om ook weer wat te horen van docenten die er werkten!

Erg leuk dit soort Internet paginas, over de wijk waar je bent opgegroeid. Ik ben zelf ook geboren in 1965, en zat op Pascal van 1977 tot 1983 (VWO). De eerste jaren van Pascal woonde ik nog in de Curacaostraat, een heerlijk sfeervolle straat met woningen met erkers. Daarna verhuisde ik naar Slotervaart. Voor Pascal was er toen ook nog een bijgebouw in gebruik, aan de Derkinderenstraat. Dat is later weer weggehaald. Daar werden grotendeels de brugklassen in gehuisvest. Soms moest je van het bijgebouw naar het hoofdgebouw lopen of fietsen. Pascal was toen een behoorlijke school, en de meeste mensen uit mijn generatie zijn goed weggekomen. Velen kreeg ik veel later weer connecties mee via LinkedIN. Voor sport moest je toen nog sportpark Ookmeer fietsen. Best wel heftig, soms in weer en wind, vergeleken met waar ik nu woon, in de Verenigde staten, waar iedereen met schoolbussen wordt vervoerd over de minste geringste afstand. Verder was er de soos, waar het blauw stond van de rook...geen ventilatie eigenlijk. En daarvoor had je de garderobe dus, met een paar Turkse schoonmakers die daar altijd rondhingen. De meeste klassen herinner ik mij nog goed.....tekenles van Roggeveen (een pooier-achtig typetje), natuurkunde van Gilissen, geschiedenis van Jansen, Duits van Vos, Frans van Hagen..... Soms in een tussenuur naar de Febo op de Calandlaan, een wandelingetje van 10 minuten of zo. Ik kan me goed voorstellen dat de sfeer op de middelbare school niet meer zo is als toen. Ik zou ook graag wat meer weten hoe het met de leraren van toen is. Een reunie zou fantastisch zijn, maar in mijn geval zou ik het vliegtuig moeten pakken om erbij te zijn. Maar he, ik zou het er voor over hebben, om heen en weer te vliegen van New York naar Amsterdam, als ik inderdaad weer veel mensen van toen zou kunnen terug zien. Nog iets over de buurt.....ik kom elk jaar terug in de buurt, want ik heb er nog familie wonen.....toen, zat er nog een parkje tussen het confectiecentrum en de dijk...ook toen, was het Andreas ziekenhuis er natuurlijk (daar heb ik nog een keer in gelegen). De tram was lijn 1, naar Osdorp....er was geen lijn 17 bij de school. En dan had je buslijn 36 die over de Derkinderenstraat reed. De ringlijn was er nog niet, maar werd wel aan gebouwd in mijn laatste schooljaren op Pascal. Ook was er de zeevaartschool, pal naast Pascal....en iets verdrop de Huishoudschool. Het Sierplein zag er toen heel anders uit dan nu....er was geen Albert Heijn.

Ik zal later wat verder rondkijken op deze Website! Groeten aan iedereen die dit leest en mij nog kent!

Cher van Leeuwen-Wanders

lily hering-lensen

de keyzer

ik heb eindexamen gedaan in 1961. De eerste gymnasium b klas met 3 leerlingen. Altijd les gehad van de keyzer ( grieks) en rector tollenaar (latijn).
De school startte als afdeling van de moreelsestraat in zuid, in een verenigingsgebouw, bij het mercatorplein. Dat was in 1955. Het jaar daarop begonnen we in het noodgebouw aan de jan toorop. Er stond nog niets en was één grote zandvlakte.

jaap de keijzer

leuk dat mijn vader hier genoemd wordt

ik zocht op google onder de naam van mijn vader kees de keijzer en vond deze tekst. Leuk om te lezen dat hij een geliefde docent klassieketalen was.

Jaap de Keijzer

bert klop

Re: geen

Ben de Gooijer 1958-1961, 3e, 4e en 5e klas HBS-A:
Tollenaar was toch rector, geen conrector.

klopt. was rector, voorafgaand aan de Jong

Ben de Gooijer 1958-1961, 3e, 4e en 5e klas HBS-A

geen

Jan Luiten

jubileum

Hallo Rob,

Ergens in onze boekenkast moet nog een jubileumboekje van het 25-jarig bestaan van het CLW/Pascal staan met wat leuke foto's uit de begintijd.
Ik zal het binnenkort eens opsnorren en wat foto's scannen.
In mijn Pascaltijd (1968-1975) was er ook een van Koldenhoven. Familie?

bert klop

tollenaar

ik weet dat conrector Tollenaar bij Provo demonstraties of demonstraties tegen de oorlog in Vietnam (Johnson Moordenaar) stond te kijken of er leerlingen en leraren (Groeneveld) meeliepen. En uiteraard werd de haarlengte van de jongens wekelijks beoordeeld en werden er leerlingen met te lang haar naar de kapper gestuurd. Meisjes in hot pants waren daarentegen geen probleem. Was in die tijd Wildeboer al gymleraar?? Wat een verschikkelijke man was dat.

Ron Rademaker

CLW

Sorry, ik realiseer me nu dat het bovenstaande stukje waarschijnlijk van Jos de Jong is of heb ik het mis.
Anyway, mijn vraag blijft dezelfde.

Ron Rademaker

Christelijk Lyceum West

Beste Rob,
Ik heb van 1965 tot mijn eindexamen in 1968 op het Pius X Lyceum gezeten. We zullen elkaar dus nooit ontmoet hebben. Ik had echter een vriendinnetje die op het CLW zat en Ineke Veenendaal heette. Wellicht dat jij haar kende en misschien weet je ook wat er van haar geworden is?

Ik zou het graag weten.