Westlandgracht, van tuinbouw naar tuinstad (vervolg)

Hoofddorppleinbuurt
Westlandgracht, 1967 Foto: vader Steenwinkel, 1967 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Na het teruglezen van het eerste artikel over dit onderwerp miste ik eigenlijk de foto die de latere situatie zou weergeven. Die foto laat ik hier als eerste zien. Hij is weer genomen vanaf hetzelfde standpunt (onze erker op 3 hoog) en nu is dus het land van boer Mulder een grote vijver geworden. Niets wijst meer op roerige tijden en alles is met water bedekt. De brug over de Westlandgracht is gerealiseerd en aan de horizon is het Andreas ziekenhuis in aanbouw. Intussen is dit ziekenhuis in 2004(?) al weer gesloopt.

Nu gaan we onze blik naar het westen richten en beginnen weer bij het begin van de grote verandering. Het is het jaar 1955 en na enkele weken van zandstorten door de Terro’s is er al iets zichtbaar van de toekomstige veranderingen. De nieuw aangelegde weg loopt al bijna tot de Ringdijk en op de voorgrond ligt al de grote zandheuvel voor de toekomstige brug. De meeste tuinderijen zijn verdwenen en nieuwe sloten zijn gegraven. Achter de Ringdijk zijn al de eerste voltooide flats te zien van de vorige uitbreiding. Een leuk detail is nog dat er door het weghalen van een deel van de ringdijk voor de toekomstige Plesmanlaan er een doorzicht ontstond van ongekende afstand, die resulteerde in een unieke situatie die helaas niet op de foto staat maar wel is waargenomen met de verrekijker, dat op dagen met heel mooi weer en heldere lucht de duinen waren te zien waartussen op 1 plekje zelfs de Noordzee was te herkennen. Uniek natuurlijk, maar toen gewoon een feit.

Opspuiten 1 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

De volgende foto is uit 1956 en we zien nu dat het hele gebied ten noorden van de nieuwe zanddijk wordt opgespoten met zand.
Opspuiten 2 Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Dan de situatie zoals die er uit zag zo’n 10 jaar later in 1966. De wegen zijn aangelegd, de meeste gebouwen zijn klaar en de Heemstedestraat is doorgetrokken. Alleen de Einsteinweg is nog niet gereed en het viaduct moet er nog komen. De “duiventil”rechts is de klokkentoren van de kerk Jan de Doper. Ondertussen ook al weer gesloopt.
Heemstedestraat Foto: (vader) Henk Steenwinkel

We richten onze blik nu een beetje meer zuidelijk en de eerste foto is van de bouw van de kerk, de Jan de Do(o)per, aan de Poeldijkstraat. Het ijzeren geraamte van het platte dak ligt al klaar en op de achtergrond zijn de flats aan het Delftlandplein te zien. De kademuur van de Westlandgracht is af, maar het water staat nog op polderpeil. Toen dit later op het hogere stadspeil werd gebracht, wemelde het in de gracht van de vis. We hebben er toen heel wat paling uitgevist. De foto is van begin jaren zestig. Helaas is de juiste datum niet bekend.
Bouw van de kerk Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Vanaf hetzelfde standpunt en nu enkele jaren later. De kerk is gereed en doet zijn naam van “het Theelichie” alle eer aan. Ook het naastliggende flatgebouw is al in gebruik.
Kerk aan de Westlandgracht Foto: (vader) Henk Steenwinkel

De laatste serie foto’s is genomen naar het zuiden, richting Luchtvaartlaboratorium. De eerste foto is nog van de oorspronkelijke situatie van tuinbouwgebied. Helaas is de foto in niet al te beste staat, maar toch goed bruikbaar. Hij is genomen in 1955 en de verruiging van het land is al begonnen. De boeren woonden er nog wel, maar lieten het land met rust. Helemaal links op de achtergrond zien we het Luchtvaartlaboratorium. Op de voorgrond staat de “peperbus”. Die werd altijd beplakt met reclame posters door een man op een grote transportfiets met voorop een grote vierkante mand met daarin alle opgerolde posters. Aan zijn stuur hing een groot verfblik met lijm en een hele lange kwast over zijn schouder. Ik heb wat keren bij hem gebedeld om een “reclameplaat” (het woord poster bestond nog niet) om mijn kamertje mee op te sieren. Meestal stuurde hij me weg of ik kreeg een spetter lijm toegeworpen, maar het is me uiteindelijk toch gelukt en deze poster van Caballero heeft jaren aan de muur geprijkt. PS. Ik ben er niet van gaan roken hoor!
Westlandgracht 50-er jaren Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Bij de volgende foto maken we een grote stap. Hier zijn we al weer een aantal jaren verder en is de nieuwbouw al in volle gang. Niets doet meer herinneren aan de oude tijden. De bomen op de voorgrond zijn fors gegroeid en de peperbus is achter de bladeren verscholen. Op de achtergrond gonst het van de bedrijvigheid. Flats in aanbouw.
Amsterdam Nieuw-West (1967) Foto: (vader) Henk Steenwinkel

De laatste foto. De uitbreiding van Nieuw West is compleet.Het weidse uitzicht is voorgoed verleden tijd. Ik zou er bijna een beetje weemoedig van worden. Want wat hebben we hier als kinderen genoten. Hutten gebouwd, vlotje varen, crossen met de brommer, zwerven door de nieuwbouw, meerijden met het betonpalen treintje, kilometers lopen over de opspuitbuizen, struinen door de in aanbouw zijnde flats, pijl en boog schieten met zelfgemaakt materiaal, sleeën vanaf de ringdijk, vogelnesten zoeken, vissen vangen ect. Te veel om op te noemen. Wat een fantastische tijd hebben we hier beleefd met onze vriendengroep. Met Johnny, Ron, Peter, loekie, Bertje, Sjors, Leo, Paul, Jan, Robbie, Fritsie en vele anderen. Jongens bedankt!!
Uitzicht vanaf ons huis naar het Zuid-Westen (2006) Foto: (vader) Henk Steenwinkel

Lees ook Westlandgracht, van tuinbouw naar tuinstad of andere verhalen over de Hoofddorpplein buurt.

Peter

Westlandgracht.

Ik woon al 36 jaar in de zuidelijke flat. (Het Edith Stein Huis).

Nel

Delflandlaan

Het is niet Delftlandplein en Delftlandlaan, maar Delflandlaan. Ik heb daar 20 jaar gewoond.

Dirk

Westlandgracht

Begin jaren 60 zat er zoveel paling in de Westlandgracht, dat bij een warme zomer de paling wegens zuurstofgebrek naar boven kwam. Dit kwam omdat de Westlandgracht nog geen verbinding had met de Postjeskade. Zelfs hele tragedies speelden zich er af met ziekten onder de eenden. Er was zo weinig zuurstof in het water dat bij heel warm weer er allerlei ziekten uitbraken. Veel mensen in de jaren 60 vingen dan eenden thuis op. Eenmaal verbinding met de Postjeskade, was het probleem opgelost, er kwam hierdoor voldoende zuurstof in het water door stroming vanuit die verbinding.

albert moleman

westlandgracht

ja ik herinner het mijn nog zo goed alles zien bouwen en ook weer zien slopen wel jammer hoor ja ook het palen treintje herinner ik mijn erg goed en als ze de pest in hadden lieten ze je gewoon terug lopen balen in die tijd
samen vissen met mijn neven kees en kas en pietje taams van de poelier op de Aalsmeer weg
ja mensen het was een heel mooie tijd
ab Moleman
aalsmeerweg 36
abmoleman@gmail.com

Hans ruhe

Re: Leuk

Y Hollander:
Wat is het weer leuk om die foto's en verhalen te lezen.
Ik heb ook mijn jeugd in deze buurt doorgebracht.

Yvonne,jij woonde op 3 hoog.en ik op 191 Hans ruhe!

Frank Daems

Leuk

Ik zie de school en de kerk. Van 1973 tot 1979 heb ik op de Sint Jan de Doperschool gezeten

Hans Blankennagel

Westlandgracht

Ik heb de bouw van de flats ook nog meegemaakt, zomers gingen we zwemmen in de westlandgracht, duiken vanaf het kleine bruggetje, mooie tijd inderdaad.

Mooi deze foto's

Frans bedankt voor het plaatsen van deze unieke foto's uit onze jeugd jaren