'Hier groeten mensen elkaar'

Cultuurverschillen overbruggen door respect en tolerantie

Carillon Plein '40-'45 Begin jaren zestig. Het Carillon op Plein '40-'45, Slotermeer. Plein '40-'45, de favoriete plek van Saïd.

Dat is de wens van Saïd Bouhaltit, sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen raadslid van Groen Links in Geuzenveld/Slotermeer, ex-stagiaire bij de multiculturele huiskamer de Brug. Daar heeft hij de driejarige opleiding Sociale Dienstverlening in één jaar afgerond.
Zijn doel is om mensen te helpen die onder of aan de armoedegrens leven, juist met het oog op de toekomst. Want kinderen die door geldgebrek niet kunnen meedoen met sport of andere clubjes, voelen zich al gauw buitengesloten, horen er niet bij terwijl zij met een kleine bijdrage wel hadden kunnen participeren.

Saïd heeft zelf drie kinderen. Hij kwam via Brussel door de liefde naar Nederland, liefde voor een geweldige Marokkaanse vrouw die zelf vanaf haar tweede jaar in Nederland woont; een vrouw die hem steunde in die eerste tijd toen het voor hem best moeilijk was door verschillen in taal en in cultuur. Zij stond achter haar man en voor hem was dat zo belangrijk tijdens zijn studie omdat hij ook onbegrip en afwijzing ondervond in die eerste periode.
Zelf heeft hij dit aanvaard als gevolg van angst en onwetendheid van mensen die zich onzeker en bedreigd voelen, vaak de oorzaak van de miscommunicatie. Daarom wil hij zich inzetten voor mensen met financiële en andere problemen, van welke cultuur dan ook.
Hij heeft gemerkt dat je door enthousiasme sympathie wint, dat je mensen meekrijgt. Hij wil zich sterk maken voor projecten als sport, voor moeders die toch hun kinderen naar school brengen en die dan een half uurtje of een uur zelf les en voorlichting krijgen in Nederlandse taal en gewoontes. Dat verhoogt wederzijds begrip, respect en zelfvertrouwen.
In de Koran staat dat wie geen respect kan opbrengen voor anderen geen Moslim is.
Profeet Mohammed heeft gezegd: "Buurman, buurman, buurman" driemaal om het belang van goede verhoudingen met de omgeving te onderstrepen.

Saïd Bouhaltit is nu maatschappelijk werker en tolk op de Brug, geeft advies, vult formulieren en aanvragen in, wijst mensen waar ze recht op hebben.
Hij is momenteel bezig met een project van WIA om zoveel mogelijk mensen kans op nieuw werk te geven. De meeste Marokkanen die hij kent, zijn van goede wil maar er zijn ook puur slechte Marokkanen, net zoals bij Hollanders, Turken en mensen uit Suriname en de Antillen slechteriken bestaan. Generaliseren is zo gevaarlijk!
Nog een misverstand is het volgende: Arabisch is geen Marokkaans en het maakt een groot verschil of je uit een grote stad of van het bergland komt ook al ben je allemaal Marokkaan.
Saïd woont zelf in West maar zijn favoriete plek is Plein '40-'45 omdat op dat multiculturele plein de mensen elkaar groeten en er ruimte is om elkaar te ontmoeten.

Copy: Said Said Said Bouhaltit Saïd: "Mensen helpen geeft een betere toekomst".

Re: 'Hier groeten mensen elkaar'

Leuk artikel. Laten we hopen dat er steeds meer positieve mensen opstaan. Samen komen we er wel uit.