Sla, tomaten en lombok

De tuin is omgeven door water, dat is makkelijk voor de irrigatie van het land.

Tuin Van Cauter Vlaggentjes als vogelverschrikkers

Vol trots laten Nico en Loes van Cauter hun oogst zien. Het lijkt wel een toko; de tafel ligt vol. Kangkung (waterspinazie), kemangi (citroen basilicum), aubergine, lombok rawit (rawit pepers), lombok merah (rode pepers), paksoi, amsoi, brambang (Indonesische uien), tsoisam en zelfs tabak is geoogst uit hun tuin. Het is wonderlijk om te zien hoe mooi deze producten groeien in het Nederlandse klimaat. De kennis van het verbouwen van tropische gewassen komt deels uit hun jeugd. Beiden zijn geboren in Nederlands Indië, het huidige Indonesië. De rest van de kennis is opgedaan via zelfstudie en uitproberen. Nico van Cauter heeft zelf een tuinkalender gemaakt zodat hij precies kan zien wanneer welke soort groenten gezaaid en geplant moet worden.

Een bekende van de familie kwam in de oogsttijd vaak met de opbrengst van zijn eigen tuin langs en zo zijn Nico en Loes van Cauter op het idee gekomen om na hun pensionering zelf een tuin te huren. Dat is nu 6 jaar geleden.
Niet dat ze het nu rustig aan doen, een tuin met een oppervlakte van 250 m2 vergt onderhoud. Want naast de tropische groenten komt er ook een hele ‘Hollandse’ groentewinkel op tafel.
Uien, prei, boerenkool, andijvie, rode biet, verschillende soorten aardappelen en appels, tomaten. Het is te veel om op te noemen. En dan zijn de verschillende soorten kruiden nog niet genoemd.
Het zwaarste werk in de tuin is het omspitten. Dat gaat nog op de klassieke manier zoals de rijstvelden in Indonesië bewerkt werden. De patjol die daarvoor gebruikt wordt is een schop met een schuine steel die 30 cm diep de aarde ingeslagen wordt en dan wordt gedraaid zodat de grond loskomt.

“Ik kan de conditie die ik opdoe door te werken in de tuin goed gebruiken voor mijn tennis", zegt Nico van Cauter die tennist op hoog niveau. Deze senior doet voor de jonkies niet onder; als hij twee keer per jaar uitkomt bij de Nederlandse veteranen kampioenschappen behoort hij bij de top 10 in zijn leeftijdscategorie.

Naast een aardig gesprek leverde deze ontmoeting mij een doos vol groente en fruit op. Je proeft niet alleen de heerlijke smaak van de biologisch geteelde gewassen maar ook de liefde waarmee dit alles gekweekt is. Ik heb zelden zo lekker gegeten.

Tuin Van Cauter Uienoogst uit eigen tuin

Tuin Van Cauter Een eend heeft haar nest gemaakt onder de rododendron.

Tuin Van Cauter Loes met haar exotische etenswaar in de tuin van De Brug tijdens de eerste Pasar Jembatan.

Tuin Van Cauter Nico traint zijn armen in de kas

moooi

Cor van Dee

Super

Wat lijkt me dat geweldig zeg. Je eigen groentetjes ion je eigen tuintje. Wij hopen dat straks ook te kunnen doen op Java. We kijken er al naar uit. Op dit monent staan en pinda's op ons landje.
Erg leuk om dit allemaal te lezen.