Tijdens een wandeling deze zomer in de Burgemeester Vening Meineszlaan viel mijn oog op een leuk huisje in het water en aan de overkant een gouden berg, Best vreemd, dit verwacht je niet hier...Dus, speurwerk gedaan, en ik kwam via via op de naam van Leonard. Wat een leuke kunstenaar is hij.. Een gesprek met hem is een verrijking! Hij heeft al heel lang prachtige ideeën
 en vele kunstwerken zie ik op zijn eigen aanzichtkaarten.

Leonard. Foto: Annick Marquer, 2018.

Hoe kun jij het beste je bedrijf omschrijven?
Ik ben kunstenaar maar ook allround specialist. Je moet van alle markten thuis zijn. Van het initiëren tot de uitvoering en oplevering van een werk komt veel kijken.

Waar leg jij de nadruk op?
Ik vind belangrijk dat mijn concept overeind blijft.

Spreek jij over een product of een droom?
Een kunstwerk is een product maar wat men er in ziet kan een verlangen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het eiland dat ik gebouwd heb, het is onwerkelijk en onbereikbaar. Sentiment en de zoektocht naar geluk zijn o.a. thematieken in mijn werk.
De gouden berg ziet er solide uit,.. alsof het uit vol goud bestaat. Echter de berg is hol en opgebouwd uit een dun laagje gouden reddingsfolie. Folie die vluchtelingen om krijgen om warm te blijven, als zij uit de bootjes komen, op zoek naar het beloofde land.

Het huisje met de berg. Foto: Annick Marquer, 2018.

Gouden berg. Foto: Annick Marquer, 2018.

Wat is jouw missie?
Kunstwerken in de openbare ruimte blijven realiseren zonder concessies te hoeven doen. Iedereen die langs de werken loopt of fietst kan ze gratis bezichtigen. Zelfs de jongeren die nooit in een museum komen, komen, zonder er iets voor hoeven te doen, in aanraking met kunst.

Wat was jouw eerste uitdaging?
Het was een boom met een boomhut van grafisch afval materiaal op het oude Post-CS gebouw, waarin het stedelijk museum gevestigd was. Het werk is vernietigd en ook het gebouw is inmiddels afgebroken. Ik heb niets aan het kunstwerk verdiend maar er is wel een jongensdroom gerealiseerd.

Welke doelgroepen heb jij?
Bewoners,  toeristen, voorbijgangers, kunstliefhebbers of mensen die nog niet weten dat zij kunstliefhebber zijn!

Welke andere bezoekers zou jij willen hebben?
Omdat mijn werken zo groot zou zijn, zou ik graag meer met het bedrijfsleven willen samenwerken. Vaak zijn imposante werken enkel met steun vanuit het bedrijfsleven te realiseren.

Wat doe jij liever niet?
Voor alle vragen bij de overheid gaat er vaak zoveel tijd zitten. Een prettige samenwerking zou gewenst zijn. Als zij zouden inzien dat mijn werk een publieks functie heeft zou het veel tijd besparen op de administratieve traject. Soms ben ik 3 jaar mee bezig om "een klein dingetje" te regelen.

Wat is kenmerkend voor jouw werk?
Dat mijn kunstwerken midden in de publieke ruimte staan... Vaak maar tijdelijk te zien. Die tijdelijkheid is niet altijd mijn wens maar maakt het vergunningtraject makkelijker. Plus kun je goedkopere materialen gebruiken om het werk te realiseren.

Waar ben jij over 5 jaar?
Mijn wens is om in amsterdam te blijven en een grotere werkruimte te vinden zodat ik mijn werk kan blijven ontwikkelen. Ik heb een kavel gepacht in Nieuw-West maar het blijkt nu dat de grond zwaar vervuild is en de gemeente deze informatie moedwillig heeft achtergehouden.
Het wordt een duurzaam gebouw van glas met een rokende schoorsteen,.. een kunstwerk in zichzelf. Hopelijk wordt het probleem snel opgelost,...de gemeente is aan zet, ik kan niet wachten om te beginnen...

Zou jij nog iemand in het bijzonder die jij zou willen opleiden als kunstenaar?
Jonge mensen. Touria Meliani [wethouder cultuur] zou best een paar dagen met mij mogen meelopen. Ik kan haar een tour door Nieuw-West geven en haar de schoonheid en mogelijkheden laten zien.

Leonard, hiermee wil ik je bedanken, het was een leuke ochtend, ik heb met jou veel meer over kunst geleerd. Jij maakt de buurt nog mooier dan die al was. De Gouden Bergen die jij beloofde zijn door jouw kunst prachtig gerealiseerd.
Veel succes verder in afwachting van jouw nieuwe KAS.