40 jaar Avondmarkt

het verhaal van een avondmarkt in de staatsliedenbuurt

Staatsliedenbuurt

Dit is het verhaal van de eigenaren van de avondmarkt op de Wittenkade bij hun 40 jarig bestaan.

Versafdeling van de Avondmarkt

Versafdeling van de Avondmarkt Door: Annemarie Proost

Theo en Mary Huipen openen op 17 april de deuren van de avondwinkel in een voormalige groentehal aan de Van Limburg Stirumstraat. Er is geen geld - de chips lag dus in groentebakken - maar wel visie: elke avond open (tevens de naam van de winkel), goedkoper dan u denkt en altijd anders dan anderen (met een grote wijnafdeling, buitenlands bier, Bulgaarse wijn, een pindabrander enz.). Na enkele jaren wordt een gedeelte van de zaak afgescheiden om daar een keuken te bouwen, waar maaltijden vers bereid worden en warm meegenomen kunnen worden. Een briljant idee en het Parool spreekt van "de eerste Hollandse afhaalchinees". Zo wordt de avondwinkel steeds bekender in Amsterdam.

1978
De panden in de Van Limburg Stirumstraat worden gesloopt en daarom verhuist de winkel naar een ruim pand van 200 vierkante meter aan De Wittenkade. Een grote verbouwing is nodig, maar daar komt een prachtige winkel voor terug, met onder andere een elf meter lange wandkoeling annex koelcel (op dat moment de grootste in Nederland). Hier begint ook het shop-in-shop-systeem: twee ondernemers beginnen voor eigen rekening een winkel in de avondwinkel. Zij starten een winkel met verse vleeswaren en binnenlandse en buitenlandse kaas en een winkel met verse groenten en fruit. Later wordt ook de rest van de winkel verdeeld in zelfstandige afdelingen.

1984
Naast de winkel, die nu de naam "De Avondmarkt" krijgt, komen twee loodsen leeg, ook van 200 m2. Deze worden gehuurd, zeer grondig verbouwd en de winkel wordt dus twee keer zo groot. De bestaande afdelingen worden uitgebreid met onder andere vers afgebakken stokbrood, een slagerij, huisgemaakte rauwkost, fruitsalades en appelmoes en natuurlijk de snackbar met warme maaltijden met de beroemde automatiek: alles voor een piek. Eind jaren tachtig wordt besloten om de aparte winkeltjes op te heffen en er weer één winkel van te maken. Hierdoor kunnen klanten in één keer de boodschappen betalen en is het winkelen prettiger. Een grote groei volgt tot aan midden jaren negentig. De winkeltijdenwet wordt dan aangepast, waardoor de winkels in de omgeving langer open mogen blijven en de winkels in het centrum ook op zondag open zijn. Dit zorgt voor meer concurrentie.

1999
Nu komt er aan de andere kant van de winkel de kans om uit te breiden. De panden die daar staan worden gesloopt en De Avondmarkt krijgt er weer 200 m2 bij en dat betekent dus weer een grote verbouwing. De muren tussen de panden worden weggehaald om er zo één grote winkel van te maken. Vanwege de dalende omzet worden de uitbreidingsplannen een tijdje in de koelkast gezet, maar uiteindelijk wordt besloten om de winkel aan de kant van de nieuwbouw uit te breiden en tegelijkertijd aan de andere kant te verkleinen. Na een jarenlange verbouwing is de winkel helemaal vernieuwd, mooier en overzichtelijker, maar dus niet groter geworden.

27 april 2007
De zwartste dag in het bestaan van De Avondmarkt.
Theo Huipen overlijdt ten gevolge van een noodlottig verkeersongeval, de oprichter en initiator van De Avondmarkt is er plotseling niet meer. Ondanks het feit dat hij de laatste jaren minder in De Avondmarkt aanwezig was en genoot van zijn vrije tijd, wordt hij nu nog steeds gemist. De Avondmarkt wordt volgens zijn idee voortgezet en zal altijd, ondanks de zeer grote concurrentie, op haar eigen wijze blijven bestaan.

17 april 2009
40 jaar na de eerste opening is De Avondmarkt een begrip in heel Amsterdam. De winkel is 40 jaar lang elke dag open geweest, óók op feestdagen. De hele maand april staat in het teken van dit jubileum en wordt uitgebreid gevierd met vele extra aanbiedingen voor onze klanten.

Andre Krull

avondwinkel Ronkel

De avondwinkel in de van Limburgstirumstraat was van de heer Ronkel. Wij woonden in de Bentickstraat bij het plein. Mijn vader werkte in de haven en als hij een goede week had dan ging hij naar Ronkel en haalde hij altijd een spekbokking en een pond doppinda's. Hij sneed de bokking in hele dunne plakjes. het was feest als er een dikke hom of kuit in zat. Die vind ik trouwens nu nog lekker.

En dan niet te vergeten de haringkar op het plein. Een haring bij hem kostte fl.0,15. maar in de v.d. Hoopstraat (het stuk naar het van Hogendorpplein) was de viswinkel van Wouters en daar kostte een haring fl.0,10. Dus had je bij hem 3 stuks en op het plein 2 stuks voor het zelfde geld. En op de brug van de Wittenkade - v.Limburgstirumstraat stond de haringkar van Wiesener. Die hanteerde de zelfde prijs als op het plein.