Het Ruilrek

De gezelligste tweedehands kledingwinkel in Amsterdam

Auteur: Leonie Hoebe

Het Ruilrek in Amsterdam West doet aan inkoop en verkoop van tweedehands kleding, corrigerende lingerie, make-up en kousen. Lounge Mariposa is een ontmoetingsplek voor travestieten, met een fotostudio, pruikenafdeling, en kleding en make-up advies. Deze bijzondere combinatie werkt al jaren naar tevredenheid van medewerkers en klanten.

Het Ruilrek Tussen Meer nr. 102, Osdorp

In oktober 2011 bestaat tweedehands kledingboetiek het Ruilrek tien jaar. Eerst was er Mariposa Travestie, al sinds 1993 een vertrouwd adres voor velen (www.mariposa.nu). In 2001 is de handel in tweedehands kleding er bij gekomen. Deze twee-in-een-zaak wordt gerund door Mary en schoondochter Ilse.

De klantenkring is een afspiegeling van Amsterdam West. Er zijn veel allochtone vaste klanten. De oudste klant, mevr. Weggelaar is tegen de negentig. Ook gehandicapten komen graag bij het Ruilrek winkelen. Klanten komen vaak uit de buurt, maar ook vanuit Amstelveen, Hoofddorp, Badhoevedorp. Mensen die familie of vrienden in de buurt hebben, keren regelmatig terug naar het Ruilrek.

Kledingwinkel het Ruilrek is altijd gevuld met een breed assortiment. Anders dan de tweedehands winkels in Amsterdam Centrum, ligt de nadruk bij het Ruilrek niet op Vintage. Er hangen juist hele normale kleren, en bij de regels voor kleding inbreng staat dan ook ‘recente dameskleding, niet ouder dan 2 jaar’. Het assortiment is heel, schoon, eigentijds of lekker apart, en in alle maten.

In de winkel is de kleding netjes op soort en op maat opgehangen, voorzien van een label met altijd een kleine prijs. Vooraan in de winkel staat een grote koffietafel. Deze biedt ruimte voor veel gezelligheid, iets waar het Ruilrek bekend om staat. Een keer in de maand wordt er een travestie avond gehouden in de winkel. Dan gaan de gordijnen voor de etalage dicht, wordt de verhoogde blokkenhoek een podium, en kan eenieder zijn wat hij of zij wil. Zo doet Els als Annie Aandacht graag een playback-act. Eind mei is er een grote playbackshow, waaraan iedereen een act bijdraagt.

Elke dinsdag en vrijdag ochtend kan de kleding ingebracht worden. De kledingstukken worden ingevoerd in het computersysteem, en gaan voor zes weken in de verkoop. Bij verkoop ontvangt de eigenaar de helft van het bedrag dat is afgesproken bij de inbreng. Alle kleding die na zes weken niet is opgehaald of verkocht, gaat naar een goed doel, Yagana World, in Gambia (www.yaganaworld.com).
Om de huur te bekostigen doen de dames ook aan inkoop van oud goud.

De laatste tijd ligt de nadruk steeds meer op pruiken. Deze worden ingekocht bij groothandels in Nederland en Engeland. Het zijn allemaal betaalbare damespruiken. Behalve aan de klanten van Mariposa worden de pruiken ook veel verkocht aan vrouwen die een chemokuur ondergaan. Er is recent een speciale ruimte voor pruiken gebouwd, waar men geheel privé kan passen.
Het Ruilrek heeft, evenals Mariposa, een webshop. Hierop worden vooral pruiken en correctiekleding besteld.

Het eerste jaar was het Ruilrek gevestigd op Tussen Meer nr. 100, maar na een jaar werd er verhuisd naar nr. 102, vanwege ruimtegebrek. De panden worden gehuurd van Ymere.
Mary van den Brink en schoondochter Ilse Ruijs zijn de drijvende krachten achter Mariposa en het Ruilrek. Wekelijks is er hulp van de moeder van Ilse, en bij ziekte of vakanties is daar ook nog Diana, een vriendin van Mary. Huishond Maus is er elke dag.

Ilse werkt al weer twaalf jaar bij Mary. Ze was 21 jaar toen ze begon, had een opleiding detailhandel afgerond, en een jaar hotelmanagement. In het begin hadden beide dames er nog een baan naast. Ilse werkte in Hotel Spaanders in Volendam, en Mary was data-typiste bij Debitel. Nu zijn ze volledig werkzaam bij Mariposa en het Ruilrek. Een succesvol en zeer geliefd duo!

Bekijk meer afbeeldingen

Team Ruilrek Mary van den Brink en schoondochter Ilse Ruijs zijn de drijvende krachten achter Mariposa en het Ruilrek. Wekelijks is er hulp van de moeder van Ilse, en bij ziekte of vakanties is daar ook nog Diana, een vriendin van Mary.

Het Ruilrek Vooraan in de winkel staat een grote koffietafel. Deze biedt ruimte voor veel gezelligheid, iets waar het Ruilrek bekend om staat.

Het Ruilrek Er is recent een speciale ruimte voor pruiken gebouwd, waar men geheel privé kan passen.