Ook Osdorp heeft buurtwinkels

“Een buurtwinkel in Osdorp? Bestaan die daar nog?” krijg ik wel eens als reactie als ik het heb over het project Buurtwinkels en mijn functie als vrijwilliger in Nieuw-West. Er bestaan dan ook nog eens wat misvattingen over de westelijke tuinsteden. Dat kan slager Wil van Luit van slagerij C.J. van der Ban beamen.

Slager Wil van Luit achter zijn toonbank in de slagerij op Tussenmeer
Door: Nikki Pootjes

OOK OSDORP HEEFT BUURTWINKELS

Ik heb een interview met slager Wil van Luit, eigenaar van slagerij van den Ban op Tussenmeer. Hij vertelt me enthousiast over zijn winkel. De slagerij is vernoemd naar de oude eigenaar. Hij had een slager in Zwanenburg, maar breidde in de jaren ’80 uit naar filialen in Hoofddorp, Haarlem en een winkel op Tussenmeer. Wil van Luit was destijds leerling-slager. In de jaren ’90 kon Wil deze zaak overnemen.

De slager mikt met zijn assortiment op de bovenkant van de markt. Daar is zeker ruimte voor in Osdorp. Wil:“Door negatieve beeldvorming in de media hebben mensen een verkeerd beeld van Osdorp. Ze denken dat er alleen maar allochtonen wonen en naast de ketens alleen maar Turkse groentemannen en halalslagers zijn . Maar dat is absoluut niet waar, er woont een ontzettend divers publiek hier en ik heb een markt voor mijn slagerij."

Wil is niet zomaar een slager, maar een luxe slager en traiteur. Zo verkoopt hij Limousinrunderen, geheel biologisch. Biologisch is een trend van de laatste tijd, maar deze slagerij is al sinds de jaren ’80 hiermee bezig. Wil: “We willen graag weten wat er in de toonbank ligt, waar het vlees vandaan komt en wat de kwaliteit is.” Hij merkt dat er steeds meer mensen zijn die kwalitatief goed vlees willen kopen en lekker willen koken. Ze hebben het geld en ze steken graag tijd in een uitgebreide maaltijd. Wil vertelt: “Af en toe staat er weer iemand voor de toonbank met letterlijk een kookboek in hun hand. Ik kan dan advies geven welk vlees het meest geschikt is en hoe het bereid moet worden. Maar deze trend slaat zelfs zo door dat klanten zelfs willen dat jij het vlees al bereid. Daarom bieden we ook kant en klare maaltijden aan en vlees dat al is bereid.”

Een grote concurrent van Wil zijn de supermarkten. Ik tel in de buurt van de slagerij zo’n 7 supermarkten. Wil: “Ze hebben 90% van de markt in handen. We hebben veel vaste klanten. Maar ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van iemand kijken. Vlees in de supermarkt mag dan van mindere kwaliteit zijn, het is wel goedkoper. De consument zorgt er dan ook voor dat de buurtwinkels verdwijnen. Het is een keuze die ze maken. Veel mensen vinden buurtwinkels fijn in de buurt, maar zolang ze zelf blijven winkelen bij de supermarkt, zullen de buurtwinkels het zwaar hebben”.

Het zijn dus volgens Wil de bewoners zelf die de buurtwinkels in stand kunnen houden. En dat heeft niks met de afkomst van de bewoners te maken. Eerlijk is eerlijk; er wonen in Osdorp vrij veel allochtonen. Maar dat is volgens Wil geen bedreiging voor zijn winkel: “Er is een groep allochtonen die hier is opgegroeid, heeft gestudeerd en graag bewust gaan voor kwaliteitsvlees. Maar daarnaast er is ook een hele grote groep jonge allochtonen die hier komen voor de broodjes, want daar zijn ze dol op. Vandaar dat ik me ook steeds meer richt op de verkoop van broodjes.”

Bewust kiezen voor kwaliteitsvlees of niet: Wil heeft een goedlopende slagerij in Osdorp en bedient een divers publiek.