Het oude station

Auteur: Bas Kamps
Sloterdijk
Station Sloterdijk, 9 juni 1956. Foto AVIODROME, Lelystad.

Aan de dijk in Oud Sloterdijk hangt voor een raam een luchtfoto die toont hoe het vroeger was. Ik beschouw de foto als een stil protest tegen de teloorgang van het oude dorp.
Het gaat me om wat we nu niet meer kunnen waarnemen. De wasserij met de schoorsteen, onder in beeld: gesloopt. De dubbele rij huizen na de bocht rechtsboven: helemaal verdwenen. Evenals de bouwwerken links van de spoorweg. Het station is op de foto nog in aanbouw.
Nu is richting Amsterdam Centraal een fraai wandel- en fietspad, het Brettenpad, aangelegd over het oude spoortalud. Richting station Sloterdijk loopt een trambaan.
De luchtfoto is genomen op 9 juni 1956. Al de verdwenen huizen zijn opgeslokt door de A10. Wat slechts rest is de Petruskerk met kerkhof, rechts in het midden, en het plukje huizen daar direct omheen. Rechts van de kerk is nog steeds een deel van de oude zeedijk intact met enkele oude dijkwoningen.

Ron Bakker

Bunkers bij Sloterdijk

Ik lees in de reactie van Charles, over info bunker. Is daar iets over bekend.

Ik vraag dit om ik enorm geïnteresseerd ben in Duitse bunkers. Dit veelal de bunkerlinie langs de kust. De Atlantikwall.

Mijn vraag is of dit de bunker betreft links in de polder. Want na verluid zou er in de polder een kleine bunkercomplex geweest moeten zijn.

gr. Ron Bakker

Charles Van Dijk

Ringdijk

De tegenwoordige ringdijk was vroeger gewoon de dijk. Een plaats waar de jeugd heerlijk kon spelen en spekelbaarsjes kon vangen in de sloten. Bij Sloterdijk was nog een oude Duitse Bunker altijd benieuwd wat daarmee gebeurt is. In 1969 naar Australie geemigreerd.  Hoogachtend C Van Dijk

K. van der Schaaff

Sloterdijk

De wasserij met de schoorsteen was Linmij en was op de Molenwerf.

In het "slurfje" na de spoorwegovergang was aan de rechterkant de bakker Boogaard

die bekend was om het heerlijke krentebrood.  Daarna splitste de weg zich in rechts de Spaardammerdijk en naar links de Velserweg.

Ooit heb ik op de Velserweg 13 gewoond, achter de Coca Cola fabrieken en op school gezeten op de school bij de brug waar men vanaf de Haarlemmerweg over kwam.

Erik Swierstra

Het voormalige Station Sloterdijk en de nog bestaande Petruskerk

Voor het in het midden zichtbare Station Sloterdijk werd in 1955 een groot deel van het dorp al gesloopt, dat op deze foto dus al niet meer is te zien. Het station werd geopend op 3 juni 1956 en was ten tijde van de luchtopname dus net enkele dagen in gebruik. Het station werd precies 29 jaar later, op 3 juni 1985, weer gesloten en vervangen door het huidige Station Sloterdijk ten noordwesten van het oude dorp. Ook het afgebeelde station met de bijbehorende bushaltes zijn dus al weer 34 jaar geleden verdwenen.

Het had overigens niet veel gescheeld of ook de oude Petruskerk zou zijn gesloopt. In de jaren zestig was er het plan om hier een kantorengebied te maken. Dankzij de aanwezigheid van enkele monumentale grafmonumenten kon de kerk worden behouden en werd tussen 1980 en 1992 gerestaureerd. De uit 1663 daterende kerk en de omliggende bebouwing zijn nu nog een herinnering aan het bloeiende vroegere dorp aan de zuidelijke oever van het IJ.

Groeten, Erik Swierstra