Het wiel van Henneman (2)

Auteur: Bas Kamps
Sloterdijk. Foto: Bas Kamps, 2020.

Een andere kijk op het wiel van Henneman, vanaf de oude Sint Petruskerk bij Sloterdijk. Genomen waar eens de treinen reden. Nu een parkje.
Het is niet meer goed voor te stellen dat het IJ tot hier liep. En dat deze kerk ooit, in 1595, door de watergeuzen in de hens gestoken is. Dit uit louter balorigheid, omdat de aanval op het katholieke bolwerk Amsterdam was afgeslagen.
Bijna was het allemaal gesloopt, maar het kerkje werd gered door de eeuwig durende grafrechten die rond de kerk waren uitgegeven. Die graven ruimen kon dus niet. En zo bleef het kerkje, de graven en een handjevol huizen eromheen, bewaard. Ongetwijfeld een van de beste gevolgen van eeuwigdurende grafrechten ooit.

J.Böning

wandelen

Wandelen langs het sloterdijk station en de cocacola fabriek naar de smederij voorbij het kerkje als wij naar de volks tuin gingen .Het is een goede herinnering in vervlogen tijden

Bas Kamps

Dank Hans!