Vissen en wandelen aan De Nieuwe Meer bij Amsterdam.

Auteur: Thomas Lont

Ik ontving een foto van een vismaat uit Amersfoort, een paartje ijsvogels. Prachtig, prachtig, die ijsvogeltjes wat een mooie foto. Ik had destijds een geheime visstek aan De Nieuwe Meer bij de Amsterdamse ijsclub/camping achter het oude Olympisch Stadion.

Het IJsbaanpad en de Oosterringdijk bij De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont.

Het IJsbaanpad en de Oosterringdijk bij De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont. Door: Thomas Lont

Vroeger toen we nog echte winters hadden werd de sintelbaan onder water gezet en het terrein veranderde in een ijsbaan waarop schaatswedstrijden werden gereden. Aan de zijkant was een grote vijver die ongeveer anderhalve meter diep was. Deze vijver deed dienst als wateropslag voor de A.IJ.C. de Amsterdamse ijsclub. Via een korte sloot en een karakteristiek stenen bruggetje stond het water in open verbinding met De Nieuwe Meer. De vijver was sterk begroeid met allerlei waterplanten en er verbleven vele bijzondere watervogels. Zogezegd, het was een wat verscholen en mooi natuurgebiedje. Aan de kop van de dijk stond de uitspanning van Arie Kreiken en even verderop was de politiehondentrainig van de heer Maathuis, die in de omgeving een oogje in het zeil hield.

Tussen de plompebladen, kannebladeren, waterlelies, en waterpest zwommen verschillende vissoorten als, Bittervoorntjes, Grondeltjes, Spiering, Kopvoorns, Ruisvoorn, Alen, Kroeskarpers, Giebels, Windes, Alvertjes, Serpelingen en andere vissoorten die nu uitgestorven zijn of uitgestorven dreigen te raken. Het was zo'n beetje mijn geheime visstek. Ook lagen er Snoeken op de loer van meer dan een meter lengte, spookachige Snoekbaarzen, Karpers van dertig pond en grote Baarzen van veertig centimeter. In dat prachtige stukje natuur kwamen ook kleine zoetwatergarnaaltjes, watertorren, wolhandkrabben en rode watervlooien voor. Zo hielden alle waterplanten, watervogels, en de verschillende vissoorten het milieu van het paradijsje in stand. Dat was in 1960. Men maakt zich tegenwoordig druk om het uitsterven van de witte neushoorn in Afrika maar men kijkt niet voor zijn eigen voeten en ziet niet wat er in Nederland allemaal verloren gaat.

Een IJsvogeltje bij de Oosterringdijk en De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont.

Een IJsvogeltje bij de Oosterringdijk en De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont. Door: Thomas Lont

Het water was glashelder en je kon vanaf het bruggetje de zwemgangen en paden van de vissen tussen de waterplanten zien. Soms zag je ook torpedo's van Karpers voorbij zwemmen, scholen Blankvoorns van dertig centimeter per stuk en dikke gouden Zeelten. Naast de vijver liep de Ringspoordijk richting Amsterdam Oost. Op de dijk groeiden struiken, daar maakte ik katapulten van om aas in het water te schieten. Bij de vijver en op de dijk stond een bunker uit de 2e Wereldoorlog die half ingegraven was en diende ter bescherming van Schiphol Oost tegen de Duitsers. Bovenop de bunker zat nog een oud voetstuk voor een Flak afweergeschut. Daarmee werden de Duitse Stuka's en Junkers Ju 87 uit de lucht geschoten die Schiphol bombardeerden, (ik ben geboren in 1944), en in de bunker gebeurden soms ondeugende dingen die het daglicht niet konden velen.

De Bosbaan en de Banaansluis bij De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont.

De Bosbaan en de Banaansluis bij De Nieuwe Meer. Tekening: Thomas Lont. Door: Thomas Lont

Later werd de bunker afgebroken, blokstukken puin en zand vormden een twee meter hoge wal. In deze zandwal huisde een paartje ijsvogels. Ze doken uit een holletje naar beneden in de vijver op Spierinkjes en driedoornige Stekelbaarsjes en Bittervoorntjes. Deze laatst genoemde visjes leefden in symbiose met de zwanenmosselen. Ze deponeerden d.m.v. een lange legbuis de visseneitjes in de zwanenmossel. Ik heb de ijsvogeltjes heel goed kunnen bestuderen en hen verscheidene nestjes jongen zien groot brengen. Toen ik die foto van mijn vismaat zag, waarop dat mannetje zijn vrouwtje een visje aanbood, kreeg ik een déjà vu over die vijver aan De Nieuwe Meer, (Ja het is DE Nieuwe Meer). Ik heb er helaas geen foto van want het is in de jaren '60 geweest. Momenteel loopt er een snelweg, de A7, met viaducten overheen en nu heet het, het knooppunt De Nieuwe Meer. Het is vooral in de spitsuren dat het verkeer volkomen in de knoop zit door de files.

De bank in de bocht van het Jaagpad langs de volkstuinen. Tekening: Thomas Lont.

De bank in de bocht van het Jaagpad langs de volkstuinen. Tekening: Thomas Lont. Door: Thomas Lont

Ik ben er nog wel eens wezen kijken maar ik ken het niet meer terug. De vijver is gehalveerd en er groeien geen struiken en waterplanten meer. Er drijft een filmpje olie op het water, dat komt vermoedelijk van de snelweg naar beneden. Ook zie ik geen bijzondere watervogels als Noordse Kuifeenden, Wintertaling, Brandganzen en Duikertjes meer. Zelfs geen Futen of Waterhoentjes. De grote en soms bijzondere vissen zijn verdwenen of uitgestorven. De Bosbaan is om de hoek en even verderop zitten de karpermaten in een paraplutent met drie hengels op afstand te vissen. Ze hebben hun voerplekken met massa's boilies gemaakt. Een Drone, (helicoptertje), vliegt boven het water en een Radiografisch bestuurbare voerboot stevent op de stek af om meer boilies te dumpen. Zoals het vroeger was... komt het nooit meer terug en dat kan ook niet want de mensen die het nog meegemaakt hebben sterven uit. Of dat erg is? Ik denk het niet. Immers er komt iets anders voor in de plaats maar of dat beter is... waag ik te betwijfelen.

Jan Hart

De Havenstraat in 1958

Thomas Lont stuurde de redactie het volgende:

"Ik ben weer creatief geweest, het is toch Coronatijd en het is warm en dan kan je beter thuis zitten, (tenminste als je gepensioneerd bent). Lekker met een bak aardbeien ijs en een groot glas limonade.

Ik zat wat in mijn spullen te rommelen, toen de foto van het kolenterrein aan de Havenstraat/Haarlemmermeerstation opdook. Die foto is uit 1958 en die heb ik als veertienjarig jongetje met een Ilford Sportsman gemaakt op een Ilford HP 5 rolfilmpje. De kwaliteit is minimaal maar ik was dan ook een beginnend fotograaf.
Op de fotovoorgrond is de kolenbak te zien. Als jongetje van tien jaar weet ik dat de situatie in 1954 anders was, (daar heb ik natuurlijk geen foto van). Dus ben ik aan het tekenen gegaan en heb de situatie zoals in 1954 vastgelegd. Op de plaats van de kolenbak was een schuine helling die afgezet was met verticale oude spoorbielzen.
Op deze helling stonden oude legervoertuigen uit de de 2e W.O. Die stonden te wachten op transport naar een legerdump. Als jochie van tien jaar speelden wij met de vriendjes in de tanks en jeeps en hadden dikke pret.
Ook heb het brandstoffenkantoor getekend en op de achtergrond is nog de Paragon drukkerij te zien. Meer naar links was nog een houten overdekte fietsenstalling, dan kreeg je het toegangshek naar het kolenterrein, Een laag stenen kantoortje wat papieren zakjes aanmaakhout en kolen verkocht, daarnaast had je de haringkraam van de heer Schoonderveld en de zijingang van het Haarlemmermeerstation met het markante koffiehuis. Daar heb ik later nog veel gezeten als buschauffeur om af te lossen bij de Maarse en Kroon.
Zet de tekening maar onder het stukje, 1960, wandelen en vissen aan De Nieuwe Meer bij de reacties. Tenslotte kon je via de Sloterkade/Sloterweg naar De Nieuwe Meer lopen. Alsook via het Haarlemmermeerstation en het Stadionplein."

De Havenstraat 1958 foto en tekening.

De Havenstraat 1958.