Van Oost naar West (1)

Verteller: Mevrouw De Lange
6 Fans

De verhuizing van mevrouw De Lange met haar ouders in 1932 van het Iepenplein in Amsterdam-Oost naar de veel te dure woning in de Lodewijk Boisotstraat, was noodgedwongen omdat door de crisisjaren hun kruidenierswinkeltje failliet dreigde te gaan.

Marijke de Lange collectie: mevrouw De Lange

“Met de Noorderzon vertrokken” noemt mevrouw De Lange deze vlucht voor de schuldeisende leveranciers en de borgstaande familie. Vanaf dat moment moest haar vader twee keer dag stempelen om 11 gulden steun per week te kunnen krijgen, waarvan 7 gulden direct opging aan de te hoge huur.
Van de gemeente kregen ze – na aanvraag – zwarte schoenen met een gaatje in de hiel, bruine kousen met rode punten aan voet en onderbroeken met een groot stempel erop. Dat was om doorverkoop van de gekregen spullen te verhinderen. Maar iedereen kon bij de gymnastiek zien dat mevrouw De lange ‘steunkleding’ droeg.

Strand van Muiderberg - Collectie: mevrouw De Lange wie, wat, wanneer, waar

Toch was er ook wel gelegenheid om te ontspannen. Zoals samen met vader, moeder, oom, tante, neefje en nichtje op de fiets naar Muiderberg. En daar onder een tent van lakens die over de fietsen waren gespannen op het strand liggen en pootje baden in het ondiepe IJsselmeer.

Mevrouw De Lange heeft ondanks alles leuke herinneringen aan het kruidenierswinkeltje aan het Iepenplein. Zo werd alles afgewogen en verpakt in bruine papieren zakken. De Valencia pinda’s werden op vrijdag nog warm, dus vers gebrand, gebracht in een jute zak. Deze luxe pinda’s in dop waren veel langer dan tegenwoordig, met vaak wel vier pinda’s in een dop. Ook heel goed liepen de ‘gemberbolen’, een soort luxe gebak. En van de meeste producten hadden ze twee soorten: gewoon goedkoop en luxe, dus duurder. Maar buiten het zicht van de klanten kwamen beide soorten uit dezelfde zak of doos. Op de toonbank stond een schaal slagroomtruffels en toen haar vader een keer opmerkte dat de verkoop wel erg hard ging, bleken de ratten zich te goed gedaan te hebben aan deze lekkernij. Later – toen iedereen door de crisis minder te besteden had werd een pond suiker – gekocht bij De Gruyter – in zakjes van een ons overgeheveld en zo verkocht. Juist door die economische crisis ging het steeds slechter met het winkeltje want een groot deel van de clientèle bestond uit Joodse diamantslijpers die werkeloos raakten.
Soms mocht ze mee met een rijkere klant, mevrouw Wittenberg, die dan zei: “Mag Maggie even mee?” en dan kreeg Marijke bij haar thuis lekkere kippensoep. Meestal speelde mevrouw De Lange in Oost op straat want haar ouders hadden het te druk met de winkel en als enig kind was er verder niemand thuis om mee te spelen. Maar na hun overhaaste verhuizing naar West was die druk eraf.

Binnenkort verschijnt ook deel 2 van dit verhaal.

Het kruidenierswinkeltje Iepenplein (no. 13) met rechts Marijke De lange

iepenplein 13.

na mijn gesprek met marja aan t goor via de telefoon, heb ik nog foto's van het iepenplein gevonden. als je nog meer hierover wilt zien, mail dat dan even, dan stuur ik ze even per post. helaas ben ik je huisnummer kwijt.dus je moet zelf maar even kijken wat je wilt. hartelijke groeten,marijke de lange;gunder.

iepenplein 13

graag zou ik nog verder iets horen

grotjes van maijke gunder!

Iepenplein 13

Ik kan de reactie van jou niet begrijpen, want deze foto is toch echt gemaakt voor de deur van de winkel van mijn ouders in het jaar 193o. Op no 15 naast ons was een open groentehal en aan het stukje tussen de Tweede Oosterparkstraat en de Iepenweg zat de boekhandel van Blokjesman. Zelf was ik op de Montessorieschool in de Tweede Boerhavestraat. Ik hoop dat alles nu klopt!

N.Webster-Smit

iepenplein13

beste Marja,wat leuk om de naam aan t Goor telezen,ik heb nl met jouw zuster Gowina inde klas gezeten van de louise de colignieschool,mijn naam is Nettie Smit en ik woonde in de
Blasiusstraat,en ik kan me de winkel van jullie vader nog heel goed herinneren,en ik weet ook nog dat daar ook een bakker zat bakker Beer of Behr?? heel veel groetjes en misschien reageer je hier nog op?ik kwam ook vaak bij jullie thuis

Marja aan 't Goor

Iepenplein 13?

Beste mensen,
Mag ik dit geheugen even opfrissen?
Waar deze foto is genomen zou ik echt niet weten. In ieder geval niét Iepenplein 13.
Op dit adres is nooit deze kruidenierswinkel geweest.
Vóór de oorlog en tot medio 1944 is op Iepenplein 13 een sigarenwinkel geweest. Vanaf december 1944 tot midden jaren zestig de was hier de naaimachinehandel Gowi van mijn vader. Vanaf 1948 tot 1978 heb ik op Iepenplein 13 gewoond.

Hartelijke groet,
Marja aan 't Goor

Maia Wouters

Ben heel benieuwd hoe het de familie verging in Amsterdam West. Grappig die onderlinge links naar verschillende wijken; dit verhaal had net zo goed op het Geheugen van Oost kunnen staan!