Automatic Holland

De hele dag koffie en warme chocola, dat leek ons wel wat

Nadat mijn voorgangers, Chris en Rob, al na een goed jaar waren vertrokken zou ik het in 1974, als hoofd van de Professor Casimirschool, helemaal anders gaan doen. Democratisch leiderschap in de Marco Polostraat. Al pingpongend de problemen oplossen, want Joop den Uyl was mijn grote voorbeeld.

Die ochtend stond Ger, de conciërge, mij al op te wachten. "Ik verdom 't, de hele dag koffie, ze kunnen me nog meer vertellen". Met mijn jas nog aan zat ik even later op een kruk in het hok van Ger bij de voordeur. "Hoezo koffie?", vroeg ik. Ze willen de hele dag koffie maar daar heb ik het veel te druk voor. "Vanaf vandaag zet ik 's morgens een kan vers, meer niet". "Te druk?" vroeg ik. Ger keek me gelijk vuil aan. "Je hebt geen idee. Laatkomers binnenlaten, moeders met klachten, de glazenwassers, die lui van de gemeente".  "Maar je hebt hier toch die knop?" zei ik. "Je moet toch zien wie er binnenkomt!" zei Ger, "Wat dacht jij dan? En dan heb ik het nog niet eens over al die telefoontjes, die ik voor je moet aannemen als jullie zitten te vergaderen. En er wordt hier wat af vergaderd."

"We zullen het donderdag in de personeelsvergadering bespreken", beloofde ik Ger, want in die tijd werd alles in de vergadering besproken. Of het nu ging over een nieuwe rekenmethode of over de koffie.
Tijdens de vergadering gaf de meerderheid Ger absoluut gelijk. Het is een heksenketel, hij heeft het hardstikke druk maar we willen wel koffie, was het algemene standpunt. "Maar we zijn hier in de eerste plaats voor de kinderen" zei Marth. We kunnen niet alleen aan ons zelf denken. Wat doen we dan voor de kinderen?" Ik kreeg de opdracht mee om de zaak op te lossen. "Jij hebt geen groep, je bent ambulant dus doe er wat aan!" De volgende ochtend vond ik die brochure bij het reclame drukwerk. Van "Automatic Holland"  voor al uw wensen in uw personeelskantine" Het telefoonnummers stond op de omslag in grote rode cijfers.

Ik belde gelijk; "met Van Loenen, verkoop regio Amsterdam" klonk het. "Meneer Van Loenen, als U deze week tijd heeft, kunt U dan langskomen op onze school? Van Loenen had kennelijk tijd want diezelfde middag stond hij al op de gang met een stapel drukwerk. Een koffiemachine? Nou we hebben de "Café Select" in de aanbieding. 85 gulden huur per maand. Het bleek dat je eerst munten moest verkopen en dan kon iedereen zo veel drinken als zij of hij wilde. "Als ze flink doordrinken, en U rekent een dubbeltje per munt, dan verdient U er nog aan!" "Maar ik moet ook wat doen voor de leerlingen" zei ik. Geen probleem zei Van Loenen, met de "Café Select" kun je kiezen tussen koffie en warme chocolade en zelfs warm water voor de theedrinkers.

85 gulden huur, dat leek me te veel. "Het is maar gewoon een school hoor en nog met kleine klassen ook". "Nou in dat geval heb ik precies wat U zoekt. Een gebruikte machine, de "Easy Choice", ook met koffie en chocola. Ons topmodel uit 1968 en maar 25 gulden huur per maand. "Toch al 7 jaar oud" merkte ik op. "De "Easy Choice" is onverwoestbaar" zei Van Loenen en voor ik 't wist had ik het contract getekend.

De volgende ochtend stonden twee monteurs in Automatic Holland overalls op de gang met de "Easy Choice" tussen zich in op een karretje. U heeft een kraan en een stopcontact hier in  de gang bij uw kamer en keukenkastjes en lades, prima. In de keukenkastjes kwamen de plastic bekers en de zakken koffie- en chocoladepoeder en in de lades roerstokjes en zakjes suiker. "Dat vullen is een fluitje van een cent", zei de monteur. "We doen het een keer voor  en dan redt U het wel."
Ik bracht een doos muntjes naar elke klas. "Niet gewoon uitdelen hoor, ze kosten een dubbeltje per stuk" zei ik. Toen was alles klaar om de "Easy Choice' in bedrijf te nemen.

Het was wel even wennen. We vergaderden inderdaad heel wat af maar nu de "Easy Choice" stond te borrelen in het gangetje werd er regelmatig op de deur geklopt. Mees, er komt alleen maar water uit. Kunt U hem bijvullen?  En steeds vaker "Er komt een beetje veel warm water uit want er ligt een hele plas op de grond."

Dat kwam niet altijd goed uit als we bezig waren met een toelatingsvergadering. Dan zat ik met Ellen, de psychologe, Margriet, de kinderarts bekend met psychiatrisch onderzoek en Anne, de  sociaal psychiatrisch verpleegkundige om de tafel en werd een kind besproken, dat al veel te lang op een plaats op onze school had moeten wachten. "Faalangstig en hyperactief" zei Ellen, de psychologe, "en een probleemgezin", vulde Anne aan. "En een bedplasser, dan weet je het wel" zei Margriet, de kinderarts. Weer geklop "Die plas wordt steeds groter Mees".

Allemaal professionele, geduldige lieve dames, mijn collega's van de toelatingscommissie, maar op den duur veroorzaakte Automatic Holland toch een zekere irritatie. En dat werd niet beter tijdens de personeelsvergadering. Bob, die nooit te beroerd was om een knuppel in het hoederhok te gooien zei, Ja we hebben wel een groot probleem met die machine Peter. Ik heb het even uitgezocht. Volgens de collega's smaakt de koffie naar chocola en volgens de kinderen smaakt de chocola naar koffie. Kun je daar wat aan doen?
Van Loenen klonk nu minder aardig aan de telefoon. "Ja wat had U dan gedacht, het is een oude machine, bij de "Café Select" hebben we dat opgelost, dubbele leidingen." "Ik hoef de "Café Select" niet en de "Easy Choice" ook niet meer", zei ik, "Kom hem maar weer op halen". "Maar U heeft wel een contract voor een jaar getekend dus U moet nog vier maanden doorbetalen ..." Daar was geen ontkomen aan. Die vier maal 25 gulden heb ik er toen zelf bij gelegd zodat we rustig door konden vergaderen.
De zakken koffie- en chocolade poeder, de bekers en de roerstokjes hebben nog jaren in het keukenkastje gestaan als een stille herinnering aan democratische leiderschap in de Marco Polostraat.

Koffiemunt.jfif

Koffiemunt.jfif