L. van der Zweep Mulo 1964 (Herman Poortstraat)

Auteur: Frans Serné
L. van der Zweepschool - De achterkant van de school, gezien vanaf de Burgemeester van Tienhovengracht, Geuzenveld/Slotermeer ( anno 2022). Is nog hetzelfde als in de jaren zestig. Heet nu SPRING High, een school voor alle vormen van voortgezet onderwijs. De ingang was en is: Herman Poortstraat. Leuk detail is: ik bracht een bezoek aan de school in Coronatijd. Kon er uiteraard niet in, maar kreeg een uitnodiging voor een rondleiding na de Coronatijd. Ga ik zeker doen.

Na de zesde klas (Timotheusschool) met meester Kappner ging de meerderheid van de klas naar ULO of MULO. Een enkeling ging naar HBS (Niet vanwege hun capaciteiten,maar omdat hun ouders dachten dat dit aanzien gaf in de buurt).

Ik ging naar L.van der Zweepschool ULO, afdeling MULO A+Wiskunde, Herman Poortstraat, Geuzenveld-Slotermeer. Ik had makkelijk naar de HBS gekund. Ik haalde altijd hoge cijfers, maar gezien mijn desinteresse in school ( zie vorige column) vonden mijn ouders het verstandiger mij naar de van der Zweep-MULO te doen. Bijna de hele buurt ging daarheen. Veel docenten konden geen orde houden. Wij, inmiddels pubers, hebben leerkrachten vreselijk gepest.

Meneer Siebrecht (leraar Engels), die sprak met “consumptie”, kreeg als bijnaam: Sabbeltje. De hele klas sprak op zekere dag af een plastic regenkapje mee te nemen. Hij werd gepest en de man liep briesend en spetterend door de rijen. Op een vooraf afgesproken teken zette iedereen een regenkapje op. De man liep stampvoetend de klas uit naar de directeur: Schippers. Die kwam en vroeg alleen of we hier mee wilden ophouden. Hetgeen we plechtig beloofden. Maar voor de volgende dag hadden we echter alweer iets nieuws bedacht. We rolden knikkers over de grond, die tegen de plint achter in de klas knalden.

Meneer Scherpenzeel noemden we Bollie,( waarom weet ik niet meer). Hij was een oud-militair.Een driftkikker die makkelijk kwaad te krijgen was. Als het gelukt was hem kwaad te krijgen, kwam hij stampvoetend op één van ons af, zwaaiend met een stoel boven zijn hoofd onder de uitroep: “Ik sla je in elkaar”.

De leraar Boekhouden noemden we “Lodderoog”. Zijn gezicht leek op de kop van een hond met van die hangende wangen met treurige ogen. Hij legde uit over Credit, Debet en Tarra. Wij “begrepen”de term Tarra “zogenaamd” niet. Waarbij hij na iedere nieuwe uitleg steevast uitriep: “Tarra, Tarra, Tarra”.

De leraar Duits (volgens mij van der Plasse) was een leuke, gezellige, man. Werd niet gepest. De man had heel weinig haar en kamde dat wat er zat in een heel lage scheiding over zijn verder kale schedel. Hij kreeg de bijnaam “Pruikie” toen hij een toupetje ging dragen. Ik ken nog de rijtjes van de naamvallen: An, auf, hinter, neben, in, enzovoort. Nooit nodig gehad. Evenals wiskunde, waar ik niets van begreep. Een geweldige tijd, weinig geleerd en volkomen nutteloos.

Ik slaagde in 1968 in één keer met goede cijfers. (Alleen wiskunde was onvoldoende).

Frans Serné

mijn reactie op bovenstaande reacties op L.v.d.Zweep Mulo.

Ik kwam 1964 in de eerste klas op de L v.d.Zweep Mulo. Er was een scheiding tussen MULO-A en MULO-A-plus Wiskunde. Ik zat in die klas. Dat hield in: ook andere leraren. De genoemde leraren van der Meer, noemden wij van der Meer één en van der Meer twee. De genoemde juf van Frans heb ik niet gehad. Wij kregen gym van Marée. De man liep tijdens de les wel eens in een tangaslip. We moesten verplicht douchen en hij kwam bij ons jongens, (maar ook bij de meisjes heb ik later vernomen) in de hokjes om te controleren of je wel "alles" douchte. Hij reed in een sportauto en een meisje uit een hogere klas werd zijn "vriendin". Verder kwamen bij mij de namen: Epema ( een Fries)boven. Welk vak hij gaf, weet ik niet meer. Maar je hoefde daar geen geintjes bij uit te halen. Verder herinner ik mij meneer de Ridder, die een natuurlijk overwicht had, dus...geen geintjes. Ook directeur Schippers en natuurlijk ook in een eerdere reactie genoemde conciërge Sminia!!! Een heel fijne, lieve man. Hij gaf je altijd een excuusbriefje als je te laat was.

Ron Dienaar

Mr.Ir.

Die leraar Duits heette van der Meer. Cor van der Meer om precies te zijn. Hij gaf ook geschiedenis.  Van der Plas he was de wiskunde leraar die op zijn verjaardag altijd voorlas uit de trilogie van Johan Huizinga Adriaan en Olivier. Geweldige leraar. Marjan Groeneveld gaf Frans.waren goede tijden.

Peter Brouwer

Bolletje en Lodderoog.

Die mijnheer Scherpenzeel heette "Bolletje" omdat hij een wel heel erg rond hoofd had, waarop veel gekruld haar alle kanten op groeide. Als ik me het goed herinner woonde hij in Duivendrecht. Wij vonden dat hij in dialect sprak; hij woonde immers in een dorp buiten Amsterdam. De arme man kon absoluut geen orde houden.

Een andere herinnering dateert uit mijn examenjaar 1965. Ik deed MULO-A met de mogelijkheid van een middenstandsaantekening op de achterzijde van het diploma. In de aanloop naar het examen hadden wij op één of meerdere dagen een volledige middag handelsvakken van "Lodderoog". Ik herinner me die bijnaam niet meer, maar het kan niet anders dan dat hij mij (en ook Marianne Westerveld) de klas uit stuurde met de mededeling niet meer welkom te zijn bij de resterende lessen. De reden ervoor herinner ik me overigens niet meer. Hij riep me nog na te hopen dat ik zou worden beloond zoals ik had gewerkt. Mijn moeder probeerde zonder resultaat hem nog op andere gedachten te brengen. Gegeven het desondanks behaalde diploma mèt middenstandsaantekening had ik kennelijk toch prima gewerkt.

Kees de Vries

Van de Zweep School.

Komt weer veel terug. Sabbeltje (met zijn dikke bril, zwart montuur), herinner ik mij nog goed. Scherpenzeel dacht ik was Bolletje. Duits kregen wij van van de Meer. Dan was er nog een andere van de Meer voor aardrijkskunde, Trompetter was de gym leraar. Juff. Groenendijk gregen wij Frans van. Wiskunde/algebra was van een oudere man wien's naam ik ben vergeten maar die was altijd populair. En wat denk je van de concierge, de heer Sminia? En toen naar de 2e klas, bleven er een heleboel zitten en naar de 3e en 4e ook. Zodoende zaten er veel leerlingen die 1 of 2 jaar ouder waren. Uiteaard ik ook de 2e twee keer gedaan.