Een schaap slachten op het balkon

Auteur: Frans Serné

In de begin jaren 70 kwam een Marokkaans gezin bij ons op de trap in de Johan Coltermanstraat wonen. Een van de eerste Marokkaanse gezinnen in de buurt. Een groot gezin waarvan de jongetjes moesten leren om niet in het trapportaal te plassen. Wij moesten wennen aan elkaars gewoonten. Het waren prima mensen die ook leerbaar waren. Alleen de vader sprak een beetje Nederlands. Als hij hulp nodig had bij het invullen van verzekeringspapieren of belastingformulieren, kwam hij bij ons aan de deur om mijn vader om hulp en raad te vragen. Mijn vader werkte bij verzekeringsmaatschappij Amstleven, later opgegaan in DeltaLloyd. Samen zaten ze dan aan de keukentafel en deed mijn vader zijn best om de buurman te helpen. We hadden goed contact met deze buren. De buurvrouw deed ook mee aan het schoonhouden van het trapportaal. In die tijd waren we nog niet bekend met de Arabische cultuur.

Op een avond, onder etenstijd, hoorden we rumoer en gestommel op de trap. In onze voordeur zat een “oog”, waardoor je vanuit de gang in het trapportaal kon kijken. Mijn moeder keek door dat oog en riep mijn vader. Er gebeurde blijkbaar iets op de trap. Mijn broer, zusje en ik werden uiteraard nieuwsgierig en wilden ook door dat “oog” kijken.

Ik zag een groepje mannen, gehuld in lange traditionele gewaden de trap op komen, met tussen hen in een schaap. Ze duwden het tegenstribbelende, om zich heen trappend en heftig mekkerende schaap de trap op wat niet meeviel, omdat er ook bochten genomen moesten worden.Een heel gevecht. Ze woonden bovenin in op vier hoog. Wij wisten niet wat te doen, maar deden de deur niet open.

De volgende ochtend hing er een druipende, schoongeboende schapenvacht over het muurtje van het achterbalkon en was de afvoer van de woningen verstopt.

Bij navraag bleek, dat het de avond ervoor Slachtfeest was en dat de buren het schaap ritueel in huis of op het balkon geslacht en gevild hadden. Het afval was door de gootsteen en toilet gespoeld, waardoor de verstopping was ontstaan. Enkele buren zijn met deze medebewoners gaan praten. De beste mensen waren zich van geen kwaad bewust en hebben er voor gezorgd dat de verstopping werd opgelost. Als dank voor de overlast kregen alle buren een schaal met gegrild vlees. Dat was de eerste kennismaking met de Islamitische cultuur, Slachtfeest/Offerfeest in de Johan Coltermanstraat.