Concert van The Shepherds in de Sionskerk

Auteur: Frans Serné
Foto met de handtekeningen van The Shepherds

Foto met de handtekeningen van The Shepherds Door: Frans Serné

Wij woonden op de hoek van de Johan Coltermanstraat in Geuzenveld, sinds 1956. Vanuit het keukenraam aan de achterkant keken wij op de Sionskerk, Doctor H. Colijnstraat, gebouwd in 1957. Een kerk voor Gereformeerden. Massaal ging  de hele buurt op zondag daar ter kerke. Omstreeks 1961 werden deze diensten opgeluisterd door koren, ensembles en combo’s.Eind 1963 trad het closeharmonietrio: “The Shepherds”, op. Dit trio bestond uit twee broers en een zus: Jan, Nico en Lenie Schaap, die in 1963 een hit hadden met “Dank u”. Zij werden een Nationale en Internationale beroemdheid. Rond Kerstmis 1963 kwam hun Kerst-LP uit: ”Eens werd geboren ...”.Wij waren niet Gereformeerd en ik, jongetje van 11 jaar, mocht van mijn ouders niet naar de Sionskerk voor het optreden, hoewel mijn ouders ook fan waren van The Shepherds. Het was nog in de tijd van de Verzuiling.

Ik hoorde van mijn vriendje, Ferdi Evers, dat het concert in de middagdienst zou plaatsvinden en dat na afloop handtekeningen uitgedeeld werden door de Shepherds in de koffiekamer van de Sionskerk. Ferdi woonde in de Doctor H.Colijnstraat. Zijn vader was de koster van de Sionskerk en is dat jarenlang gebleven. In die tijd speelde ik altijd buiten en had afgesproken met Ferdi dat hij mij zou waarschuwen, zodra het uitdelen van de handtekeningen ging beginnen. Het was heel spannend. Ik ging iets doen wat niet mocht. Maar … ik moest en zou een handtekening hebben van deze, toendertijd beroemde artiesten.

Op enig moment kreeg ik het seintje van Ferdi, dat het trio begonnen was met het uitdelen van de handtekeningen. Toch wel nerveus sloop ik de koffiekamer van de Sionskerk in, waar drommen mensen zich verdrongen om een glimp van deze “beroemdheden”op te vangen en een handtekening te bemachtigen. Ik wurmde mij naar voren en raakte per ongeluk het torenhoog opgekamde haar van Helen aan. Zij keek mij aan onder de uitroep ”Niet aan mijn haar zitten”. Toch kreeg ik een foto met van alle drie een handtekening. Ik heb dit pas jaren later aan mijn ouders verteld. De foto met handtekeningen heb ik bijna zestig jaar nog steeds in mijn bezit. De KerstLP vond ik dertig jaar daarna op het Waterlooplein en die draai ik jaarlijks.

Dat The Shephards uit IJmuiden kwamen, ontdekte ik toen ik daar in 1974 ging werken en wonen. Helen (Lenie) kwam ik vaak in de supermarkt tegen en ik heb haar veel gesproken. Zij overleed in 2018, 78 jaar oud.

De hoes van de kerst-lp

De hoes van de kerst-lp Door: Frans Serné

Siebe de Roos

ook in Carré !

Leuk!  Mijn ouders vonden ze mooi en een aantal jaren traden ze met Pasen op in Carré!

Als jonge jongen ging ik dan elk jaar mee. Het theater maakte geloof ik nog de meeste indruk op mij, denk ik...