Houtvuurtje in het lavet

Auteur: Frans Serné
Geuzenveld 1955 - foto Stadsarchief Amsterdam

In 1956 kregen mijn ouders een nieuwbouwwoning toegewezen in Geuzenveld, in de Johan Coltermanstraat 2-hs. Mijn ouders, mijn broertje en ik woonden toen in een oude woning in de Weesperstraat 6/2-hoog. Het was een woning, die tijdens de oorlog bewoond was door een Joods gezin; Mouwes. Zij zijn in 1942 afgevoerd naar Auschwitz en omgekomen. Hun namen staan op het Holocaust Namenmonument. Dat staat precies op de plek, waar ons huis stond.

Wij zijn in 1953 in dat huis komen wonen. In 1956 was Geuzenveld een nieuwe wijk in aanbouw. Overal zand, weiland, bouwactiviteit. Wij waren de eerste bewoners van de Johan Coltermanstraat, samen met de familie Groen. Het huisnummer heette ‘2-huis’. Voor ons was het gewoon, om 1-hoog te zeggen. Ieder trappenhuis bestond uit acht woningen.
Na de trap naar ons huis was de voordeur. Daarachter was een smalle gang, waaraan drie slaapkamers grensden, plus een toiletruimte. Aan het eind van de gang was de keuken. Een royale woonkeuken met plaats voor een eethoek. Rechts van de keuken kwam je in de woonkamer en links was een badkamer. Voor ons een heel ruime, luxe woning, met voor en achter balkon. Stromend koud en warm water uit de kraan en … een badcel, waarin een lavet geplaatst was dat als ‘badkuip’ fungeerde. Daar moest je in klimmen om te kunnen douchen. Hetgeen wij één keer in de week (inmiddels 3 kinderen) op vrijdag deden. In de keuken hing een gasgeiser die voor warm water zorgde. De waterleidingbuizen liepen langs het plafond in de keuken, wat betekende dat na alle douchebeurten de keukenmuren en leidingbuizen dropen van het condenswater. Maar ... wat een luxe woning na de bouwval van de Weesperstraat. Toch wasten wij ons elke ochtend in de keuken bij de gootsteen aan het aanrecht.

Het luchtafvoerkanaal in de woningen was slecht. Etensluchten van de buren roken we vaak. Op een dag was er rookontwikkeling in huis. Het breidde zich uit naar het trapportaal. Het werd duidelijk, dat het bij de bovenburen vandaan kwam. Mijn echte Amsterdamse opa, die met oma, naast ons woonde op Coltermanstraat 3-hs, ging op onderzoek uit en vroeg aan de bovenburen of er bij hen brand was. Hij constateerde, dat de buren een houtvuurtje stookten in het lavet in de badcel en daar op kookten. Zij kwamen ook uit een heel oud huis en begrepen niet dat het lavet bedoeld was om in te douchen.