Kerststal-figuren gered uit de container

Bij sloop Koepelkerk aan het Leidsebosje

Auteur: Frans Serné
De beelden en de Koepelkerk

In 1972 zat ik op de ‘Hervormde Kweekschool’,later ‘Hervormde Pedagogische Academie’, afgekort HPA, aan de Plantage Middenlaan tegenover de Hollandsche Schouwburg en deed de opleiding voor onderwijzer. Dagelijks reed ik op de brommer uit de Coltermanstraat in Geuzenveld naar de Plantage Middenlaan.

In 1971 was al bekend, dat de Koepelkerk op het Leidsebosje/Stadhouderskade, gesloopt zou worden wegens leegloop van de kerkgemeente. In 1972 was het zover. De kerk ging onder de slopershamer. Triest om te zien hoe zo’n karakteristiek gebouw tegen de vlakte ging en langzamerhand verdween. Ik ging er regelmatig een kijkje nemen.

Op zekere dag, aan het einde van de schooldag was ik er weer en weet nog goed dat het regende. Voor de Koepelkerk stonden diverse containers met puin waar ik eigenlijk niet in geïnteresseerd was, ware het niet dat op datzelfde moment een werknemer vanuit de resten van de Koepelkerk kwam aanlopen met een doos met losse spullen waaruit het beeldje van een kameel stak. De man zag dat ik naar het gipsen kameeltje keek en sprak: ”Ja, we zijn Artis aan het ruimen, en dáár ligt ook nog een kudde schapen”,terwijl hij wees op de container waarnaar hij op weg was.

Ik begreep er niks van en vroeg aan hem wat het beeldje van de kameel en beeldjes van schapen in de Koepelkerk deden. Ik kreeg als antwoord dat het figuren waren van een beeldengroep, die met Kerst opgesteld stonden in de kerk maar nu overbodig waren, omdat de kerk toch gesloopt werd. Hij voegde er vervolgens aan toe: “Er liggen ook herders en Wijzen uit het Oosten in de container; ik geloof dat Maria hier onder in deze doos ligt”. Vervolgens liep hij naar een container en dumpte de doos er in en sprak tegen mij, terwijl hij weg liep: ”Als je belangstelling hebt, zoek je het zootje maar bij elkaar en neem je het mee, wel goed spitten hoor”.

Dat heb ik gedaan. Het was een hele klus, vanwege het vele puin in die container. Het lukte om twee Wijzen, een kameel, een herder met diverse schapen en lammeren op te duikelen. Ook Maria met het ‘Kindeke Jezus’ in haar armen, vond ik. Vervolgens reed ik op de brommer, met een tas oude beelden uit de Koepelkerk, naar mijn ouderlijk huis in de Coltermanstraat, waar ze ieder jaar met Kerst gestaan hebben tot ik in 1979 mijn eigen huis kreeg. Ook daar staat de van de container geredde Kerstgroep van de Koepelkerk met Kerst bij mij thuis. Er ontbreekt alleen één Wijze-uit-het-Oosten.