De 1e Gemeentelijke Openluchtschool in de Frederiksstraat

Auteur: Jan Rutgers
Amsterdam West

1950 was het jaar waarin ik naar de grote school mocht. Zoals zo velen uit onze buurt, ging ik naar de van Bosseschool in de Cliffordstraat. Hoofd van de school was meester het Hart en ik kwam bij juffrouw van Rooyen in de klas, mijn broertje kwam later bij meester McDonald.

De klas van meester Van der Worp in 1957

Maar al na korte tijd, kwam men tot de overtuiging, dat ik toch beter naar de Openluchtschool kon gaan, dat was beter voor mij en vooral beter voor de andere kinderen in de klas. Ik was niet echt handelbaar.
De Openluchtschool was in de Frederiksstraat een zijstraat van de Overtoom nabij het Surinameplein. Het was een school waarbij gezondheid hoge prioriteit had en werd voornamelijk bevolkt door de z.g.n. “bleekneusjes”. Nou die had Amsterdam genoeg zo net na de oorlog.
Ik kwam in de klas bij juffrouw van der Veen (bijnaam was Grijze Veen) een struise dame met grijs haar. Zij was zeer gesteld op orde en regelmaat en duldde dan ook geen uitspattingen. Nou wilde het geval, dat ik daar nou net een groot liefhebber van was en dus hadden de juf en ik tegengestelde belangen. Ook vond de juf het hoogst irritant, dat het schrijven, lezen en rekenen voor mij geen leerstof meer was. Gevolg van één en ander was, dat ik regelmatig mijn heil zocht buiten het schoolgebouw en in het Vondelpark op zoek ging naar vertier. In de vierde klas werd ik geconfronteerd met meester de Haan en hij met mij. Vanaf de eerste seconde was het tussen hem en mij een gewapende vrede waarbij veelvuldig van beide zijden schendingen van het bestand plaats vonden. Gelukkig voor mij besloot meester de Haan het na één jaar voor gezien te houden en liet hij mij dus het vierde jaar over doen.
Ik kwam bij meester van der Worp. Meester van der Worp wist wel hoe om te gaan met zulke rebelse jongetjes. Hij heeft mij op voortreffelijke wijze naar het eind van mijn lagere schooltijd geloodst. Precies 50 jaar geleden trok ik voor het laatst de schooldeur aan de Frederiksstraat achter mij dicht. Nu nog denk ik met gemengde gevoelens terug aan die tijd en ben meester van der Worp erkentelijk voor zijn aanpak.
Via Schoolbank.nl hebben een viertal mensen uit die klas geprobeerd contact te leggen met oud klasgenoten, waarvan een groot deel uit Amsterdam-West kwam. Helaas zonder enig resultaat.
Ik plaats hierbij de klassenfoto, mocht u iemand (her)kennen of staat u er zelf op, laat dan wat horen a.u.b. aan Jan Rutgers.

1. Joke de Wit
2. Annie Buisman
3. Jan Rutgers
4. Hans Trietsch
5. Berthus de Vos
6. Hennie Smulders
7. Ans (Antje) de Vries
8. Greetje van Leeuwen
9. Judith Weltevreede
10. André Vuijstje
11. Louis van de Puttelaar
12. Olga ?
13. Marianne Markx
---- Meester Van der Worp
14. Willie Eshuis
15. Franklin Reichmann
16. Han nederlof
17. Jan van der Tol
18. Rudy Drieman
19. Jopie ?
20. Albert Kuik

Gepubliceerd: 25 juli 2007

Ben Kenbeek

1ste openluchtschool aan de Frederikstraat

Mooiste tijd, ondanks dat ik astma had, van m'n jeugdjaren daar 3 jaren doorgebracht.

Zoals Ger de Knegt het heeft verwoord klopt als een bus! Hoofdmeester Heijnis repareerde ook horloges, soms had hij wel vier horloges om zijn arm. Ik kwam in de klas van Meester Henk Spijker. Mooie man, kwam op z'n Vespa scooter op school, dat was een kort ritje, hij woonde in een zijstraat van de Overtoom. De andere namen die Ger heeft vermeld ken ik ook nog wel.

Bij de brandweer die naast de school was, mocht je als je jarig was, met de klasgenootjes op en in de brandweerauto zitten én de sirene aandoen. Weet nu achteraf of de buren daar nou blij mee waren.

Een jaar of 40+ geleden heb ik onder andere een reünie georganiseerd. Was prachtig hoe al die kleintjes waaronder mij zelf, uitgegroeid waren tot grote volwassen en lieve mensen. En ja, Meester Spijker had ik ook uitgenodigd!

Groet, Ben Kenbeek

Henk kist

Herinnering

Ik was 9 toen ik in 1948 op de vondelparkschool in de vierde klas bij meester v.d.worp kwam.

het waren fijne jaren! De enige uitzondering vormde voor mij het verplichte warm  eten in de namiddag. Ik was een “slechte” eter , de tafels werden al geruimd door juffrouw Lien en juffrouw Jet en dan moest ik met m’n bordje tegen de muur staan want je mocht niet weg voordat je bordje leeg was.Zuster Jet was heel  streng maar juffrouw Lien had wel medelijden met me en verloste me dan uit m’n misère.

rusten van 13:00 tot 14.30 op britsen , met koud weer binnen en met mooi weer in de tuin. Maar het allerbeste was het voetballen na elk lesuur!

Meester v.d.Worp was een heel heel aardige man, hij hield veel van het zingen van oud Hollandse liederen zoals de scheresliep en vier weverkens , ik ken de teksten nog steeds.

namen die ik nog weet zijn: Theo stuurman, Robbie steggerda, Tony moinat, Rita kerkhoven, juultje groen, Piet kuiper en Gijs ??? Die het dikwijls vreselijk benauwd had.

eens in de zoveel tijd had je “wacht” , dan hoefde je niet te rusten maar mocht je op de binnenplaats spelen en de bel in de gaten houden. Maar dat was wel voorbehouden aan 6e. Klassers.

alles bij elkaar een fijne onbezorgde tijd, waaraan ik nog steeds heel prettige herinneringen heb.

Met grote dank aan meester v.d. Worp.

de overige leraren die ik mij nog herinner zijn mijnheer Heine de hoofdonderwijzer ( geloof ik) en mijnheer de Haan er moet ook een leraar met de naam Versteeg of zoiets zijn geweest want het rijmpje was :

haantje pikt het wormpje uit het steegje .

ik sluit niet uit dat m’n herinneringen hier en daar een tikje naast de werkelijkheid zijn, waarvoor m’n excuses.

in dank,

henk kist

Van Bosseschool in de Cliffordstraat

Een paar jaar geleden was er een hele discussie over de naamgeving van deze school. Ondanks dat de school gevestigd was in de Cliffordstraat, stond deze bij mij bekend als de Van Bosseschool. Dat weet ik vrijwel zeker, omdat mijn zuster Nellie Mense op die school zat. Zij was van 1942 en wellicht dat iemand haar naam nog bekend in de oren klinkt? Het meisje met nummer-1 op de foto (Joke de Wit) was een vriendin van haar.
Mogelijk werkte de school samen met de ULO in de Van Bossestraat. Dit zou de verwarring over de naam goed kunnen verklaren. Mooie tijd...

Ger Sloep

leerling jaar 56/63 1 jaar extra

Was een leuke school, heb daar bij verschillende meesters gezeten en juffen ook natuurlijk

Alleen meester van der worp  [die inderdaad mank liep ] had nog al eens losse handjes....hahahaha.

En altijd lekker voetballen soms met de branweermannen erbij, ook op de speelplaats van de HBS en natuurlijk slagbal.....

Groet Ger Sloep

Ger de Knegt

Mooie tijd

Hier op school gezeten van 1956 tot 1962 en heel wat leraren meegemaakt.

In de eerste drie klassen de dames van Veen, Zwaantje en Beuker en in de hoogste drie klassen Meester Spijker, de Haan en van der Worp die mank liep.

Bij ziekte viel altijd mijnheer Heijnis in die tevens hoofdmeester was en viool speelde. Verder kan ik mezelf nog van de keuken Mevr, Jansen en Mevr. Prins herinneren die haar zoontje, Jan, bij mij in de klas heeft gezeten waarvan ik overigens bijna nog iedereen kan herinneren. De brandweer met Ome Harrie en een persoon die wij Fidel Castro noemde en aan de andere kant de HBS van die altijd aan de bel trokken die als wij lagen te rusten en klaar waren geluid werd.

chris van beeten

een groet van chris van beeten