Gemengd klooster in Geuzenveld?

Verteller: To van Zijl

To en André van Zijl trouwden op 3 september 1952.

André en To van Zijl Foto: collectie To van zijl, 1952

Haar man, André van Zijl, werd brandweerman op zijn 23ste, daar mocht je niet te jong voor zijn en op je 55ste ging je met pensioen.

To en André trouwden op 3 september 1952. Na eerst te hebben ingewoond bij een tante kregen ze onverwacht kans op een woning in de Kenau Simons Hasselaarstraat omdat de huur toen te hoog was voor de mensen die eerder aan de beurt waren. Ze hadden al drie kinderen en daar is toen hun jongste zoon geboren.
Er was in die tijd zo’n kinderrijkdom in de wijk dat ze maar een halve dag school hadden,
’s morgens òf ’s middags. Later werd dat wel anders, er kwam meer keus en hun kinderen gingen naar Het Koggeschip en vandaar naar de MULO, waarvoor je geen toelatingsexamen hoefde te doen als je van die school af kwam.

Ze keken uit op wat nu de Albardagracht is en kerkten in de O.L.Vrouwe Van Zeven Smarten in de Aalbersestraat. Het was een hechte parochie, de zusters van het klooster deden nooit tevergeefs een beroep op hulp van de klusjesmannen onder de parochianen.
To van Zijl vertelt hoe haar man André samen met Piet van Oers aan het werk was in het klooster toen de zusters hoog bezoek kregen uit Haarlem. De mannen stelden zich voor als broeder André en broeder Piet, gewoon voor de grap. De bezoeker vroeg later verbijsterd aan de rondleidende zuster of ze ook broeders in het klooster hadden. Een gemengd klooster, dat was toch zelfs voor Amsterdam te progressief? Daar hebben ze heel lang om gelachen.

André van Zijl bouwde voor elk van zijn drie kleinzoons een model brandweerauto maar voor zichzelf heeft hij een brandweerauto gebouwd naar het model van de wagen waarop hij echt reed. Dat model heeft hij samen met zijn vrouw gehaald bij een Mercedes-showroom voor brandweerauto’s. Zijn eigen modelauto is uit twee stukken hout gemaakt en heeft alles precies op maat.

To heeft besloten om na haar dood dit schitterende model te schenken aan het Brandweer Museum ter herinnering aan haar man.

Hun huwelijk heeft 50½ jaar bestaan. André was toen al ziek en wilde eigenlijk geen feest maar toen ze eens langs de Zoete Inval reden ging To naar binnen, gewoon ter informatie….
Daar hebben ze hun Gouden Huwelijksfeest gevierd. Van de kinderen kregen ze 50 prachtige Baccaratrozen in een mooie vaas.

Ook André heeft er van genoten dat To dit doorgezet heeft. Het leven is voor niemand enkel vrolijk en gemakkelijk; ook To van Zijl kent pijn, verdriet en zorg om haar kinderen. Toch kan ze zeggen dat ze niets te kort komt.
Snel tevreden, geloof of levenskunst?
To van Zijl laat me haar mooie woning zien, met lift en alle comfort aan de Troelstralaan. Van het balkon af kijken we in de prachtig aangelegde en goed onderhouden tuin. “Ik heb alles wat mijn hartje begeert, wat kan een mens nog meer wensen?”

Gepubliceerd: 28 juli 2007

Brandweerman André in zijn stijlvolle uniform.

Brandweerman Het model van de brandweerauto waar André zelf op gereden heeft. Foto: collectie To van Zijl

André van Zijl met de 50 prachtige rozen. Foto: collectie To van Zijl

Marian

Leuk om te lezen

Beste allemaal, we hebben net alles eens door zitten lezen, schande het was dus onze eerste keer...maar ontzettend leuk. Leuk geschreven door Hedda.
Hartelijke groeten aan Jan en Ton Witschge van mevrouw van Zijl en haar dochter Marian.

Jan Witschge

buren van

Wij woonden destijds (1959-1964) aan hetzelfde trappenhuis. Ik heb nog altijd hele goede herinneringen aan die tijd en zeker ook aan de familie van Zijl, waar mijn broer Ton en ik vaak speelden met de jongens.

Jan Witschge.

Andere buren in die tijd:
Terwijn, Koudijs, Schoon, van de Hoogte, Van Zijl, Hofman, van Rossem, Blankenagel

Stef de Ridder

Beste Stef,

Kijk even naar het bericht van 26 november!!!
En stuur een e-mail naar de redactie.
(geheugenvanwest@planet.nl)
Dan krijg je persoonlijk antwoord.
Vanwege de privacy kunnen wij het e-mailadres van iemand die een reactie instuurt niet direct lezen.

De redactie.

Stef de Ridder, Vrijwilliger museum

Geachte redactie. Ik ben een boek aan het schrijven oevr de historie van Ovedrschie. Daarin worst ook de brandweer behandeld. Als illustratie zoek ik al enigen maanden naar een brandweerman uit omstreekls 1950. Die vond ik hier. Bij deze vraag ik toestemming deze foto te mogem gebruiken in mijn boek. Het boek wordt een uitgaven van Museum Oud Overschie "De hoop doet leven". Dus geen Commerciele uitgave. Bij voorbaat dank voor de medewerking

Jan van Zijp

Foto brandweerman

Beste Stef,

Stuur even een e-mail naar de redactie. Dan krijg je persoonlijk antwoord.

De redactie.

Stef de Ridder

vrijwilliger in museum Oud Overschie

Ik zoek al maanden een afbeelding van brandweerman uit jaren 50. Nu vond ik hem! Ik heb hem nodig voor een boek over historie van Overschie dat ik aan het schrijven ben. Ik heb wel een foto van brandweerman uit 2007. Ik wil ze naast elkaar plaatsen. Gaarne uw toestemming de foto te plaatsen
Bij voorbaat mijn dank
Groeten. Stef de Ridder

brandweer collega

Wat kan het toch gek gaan. Ik las net het verslaag van Toos van Zijl. Kwam er achter dat we gelijk in Geuzenveld woonde en ik omstreeks dezelfde tijd als Andre bij de brandweer werkte.Ben in 1960 geemigreerd naar de USA en uu kwam ik daar net achter. Heb nog altijd goede herinneringen aan de brandweer als wel als aan Geuzenveld.

Ab Lievense