Molenaar van de 1100 Roe (2)

Verteller: Piet Hoogendoorn
Geuzenveld
De molen in vroeger tijden Foto:  Rein Arler, 1978 Foto: Rein Arler, "Polaroid foto die ik maakte in de zomer van 1978"

De molen in vroeger tijden Foto: Rein Arler, 1978 Foto: Rein Arler, "Polaroid foto die ik maakte in de zomer van 1978"

'Molenaars komen, molenaars gaan,
maar de Hollandse molens blijven bestaan.' HvR

Onderdelen eerbiedwaardig oud
Piet Hoogendoorn vertelt met trots dat zijn molen stamt uit de 17e eeuw. Over alles is zorgvuldig nagedacht, over de 12 meter lange mast met onderaan de vijzel die het water opstuwt over de sportvelden met de zware tandwielen die, om slijtage tegen te gaan, afwisselend een oneven aantal tanden hebben en een even aantal. Er bestaan eeuwenoude tips voor het onderhoud van het ‘hart’ van de molen: reuzel voor Duitse blauwe steen en bijenwas voor de houten tanden. Ook met de rem op de wieken moet de molenaar rekening houden bij forse wind. Het onderhoud en het in stand houden van die ongelooflijk zware wieken vereist voortdurende zorg en aandacht. Takken van bomen, te dicht bij de molen, kunnen problemen opleveren.

Verantwoordelijk werk
De molenaar weet nog hoe in het verleden ergens in de omgeving van Amsterdam een deel van een wiek afbrak bij zware storm en pal naast een woonboot in de gracht stortte. Voor een leek is het risico misschien niet altijd te bevatten maar voor een molenaar met verantwoordelijkheidsbesef houdt de zorg niet op bij het instandhouden van het waterpeil. De 1100 Roe zorgt voor verbinding met de Sloterplas tot de Akersluis, is essentieel voor de waterbeheersing en voor het op peil houden van de bevloeiing van de sportvelden.

Niet alleen idyllisch
Toch is het leven in en rond een molen niet alleen idyllisch. Je hebt te maken met voorbijgangers van allerlei soort. Sommigen zien de natuur en de openbare weg alleen als vuilnisbelt en open glasbak. Niet te begrijpen dat klachten soms niet serieus worden genomen.
Nederland mag terecht trots zijn op de prestaties en kennis van onze waterbouwkundige ingenieurs en de successen die Hollandse bergers boeken bij het naar boven halen van scheepswrakken maar misschien zou ook meer officieel aandacht kunnen worden geschonken aan de structurele inspanning bij de waterbeheersing/watervoorzieningen van onze polders en sportvelden. Geheel in de geest van deze tijd: energiezuinig en met respect werken aan het instandhouden van polders en sportvelden dankzij het water waar ons lieve landje zo rijk mee gezegend is. Dank ook aan het doorzettingsvermogen en liefde voor het Noordhollandse landschap van molenaar en zijn gezin.

Terug naar deel 1 van dit verhaal.

Gepubliceerd: 15 augustus 2007

Meer over molens in de Molendatabase

En nog langer geleden Foto van foto. De naam van de molen is ontleend aan de afstand van ruim 4 kilometer tot aan de Haarlemmerpoort. (1 roede is 3,67 meter)
Foto van foto.

sjaak

Re: Re: Re: Nou ja..'geweest'

Marlous:
Neen,mijn opa was dat in de jaren 70,en heette Reidsma. Je zou mijn vader kunnen mailen,
Als je mij mailt op emmertje18@hotmail.com dan zal ik jullie in contact brengen.
Ingrid Verbaan:
Marlous Reidsma:Ik bedoel natuurlijk dat hij daar gewoond heeft!Hoi Marlous,We komen niet echt verder in onze zoektocht naar de Fam. Bakker en dan met name Tootje Bakker. Mijn moeder en Tootje waren in hun middelbare schooltijd (mulo Da Costakade) vriendinnen. Mijn moeder wordt dit jaar 80. Ik zou het leuk vinden om Tootje voor haar op te sporen. Was jou opa hééééél lang geleden (omstreeks 1947) de molenaar? Zo ja, was zijn achternaam Bakker??? Zo niet, weet jij waar ik meer info. zou kunnen krijgen over de fam. Bakker die in de molen bij Halfweg aan de Haarlemmermeerweg woonde in die periode? Zou jij mij kunnen helpen hieraan?k hoor graag van je. Alvast bedankt!!met vr groet,

Hallo, ik ben Sjaak Bakker. Tootje leeft nog en woont in Krommenie ik ben de zoon van haar broer Bart Bakker.
Groeten Sjaak

sjaak

Re: OP zoek naar Molenaar Bakker en dochter To(otje)

Peter Kersten:
Hallo ik ben op zoek naar een vroegere vriendin van mijn moeder met de naam To (Antonia) Bakker. Haar vader was molenaar op deze of de 1200 roe molen aan de Haarlemmerweg.
Wiek kan mij helpen aan wat gegevens?

Hallo, ik ben Sjaak Bakker. Er werd gevraagt naar Tootje Bakker, zij leeft nog en woont in Krommenie.
Groeten Sjaak

Marlous