Molenaar van de 1100 Roe

Verteller: Piet Hoogendoorn
Geuzenveld, Osdorp

Piet Hoogendoorn wilde altijd al graag op een molen wonen. Zijn grootvader woonde op de Dammolen in Zwammerdam (in Alphen aan den Rijn), daar is zijn vader geboren, zijn moeder kwam uit Bodegraven.

Molen 1100 Roe Foto: Hedda van Rozelaar, 3 augustus 2008

Toen zijn vader en moeder trouwden kregen ze de tip om naar Amsterdam te komen, daar was meer werk bij de rioolwaterzuivering. Het jonge gezin kreeg een noodwoning, een houten keet. Daar heeft Piet 22 jaar gewoond. Hij ging ook werken bij de Amsterdamse Machinedienst - net als zijn vader - maar die wens molenaar te worden zat heel diep.

Droom kwam uit
De 1100 Roe stond eerst aan de Haarlemmerweg, werd verplaatst naar de huidige locatie bij de sportvelden tussen Osdorp en Geuzenveld. De vorige molenaar heette Reidsma. Van hem kreeg Piet Hoogendoorn de tip om te solliciteren als zijn opvolger en het molenaarsdiploma te halen. Dat diploma heeft hij met succes gehaald bij de meelmolen aan de Zaanse Schans. En ook de sollicitatie slaagde. Er waren wel andere kandidaten maar voor een groot gezin was het woongedeelte te klein en voor Piet Hoogendoorn alleen was het de vervulling van een droom! Vanaf 1983 woonde hij als vrijgezel op de molen, twee jaar later vond hij de vrouw van zijn leven, ze trouwden in 1986 en kregen kort na elkaar een zoon en een dochter.

Interieur praktisch en doordacht
Voor een gezin met kinderen (en huisdieren) is het woongedeelte wel klein maar heel knus en praktisch ingericht met eigen slaapkamers, een internetnis en een oergezellige Hollandse keuken.
Ook in de ruime zolder in de nok proef je de sfeer van de molen door het gebruikte riet, de antieke gebruiksvoorwerpen en soms vleermuizen en andere vogels die er een toevlucht zochten. Trots vertelt Piet verder dat zijn dochter die liefde voor de natuur in haar werk met dieren een plaats heeft kunnen geven.

Piet is een natuurmens
Een harde werker met verantwoordelijkheidsbesef, hij houdt van herdershonden, eigenlijk is hij zelf een herder, in de eerste plaats voor vrouw en kinderen maar verder voor alles in de omgeving. En dat is maar goed ook want voor leken is het bijna onvoorstelbaar met wat voor krachten en gewichten een molenaar te maken krijgt bij het in stand houden en het onderhoud van zo’n milieuvriendelijke reus.

Piet vertelde nog veel meer over de molen, dat kunt u lezen deel 2 van dit verhaal.

Doorkijkje naar de jongenskamer.

De molen 1100 Roe op sportpark Ookmeer Foto: Hedda van Rozelaar, 3 augustus 2008

Patricia Duisdeiker

herkenning

Wat leuk... in de jaren '80-'90 heb ik bij de dienst Riolering van de gemeente Amsterdam gewerkt waar ik de vader van Piet Hoogendoorn en Piet zelf als collega heb mogen leren kennen. Fantastische mensen! Leuk te lezen hoe het zo verder met Piet is gegaan. Ook dat Piet zo'n natuurmens is, dat spreekt me erg aan. De naam en persoon Reidsma zijn me ook bekend maar met minder prettige (lees: traumatische) herinneringen. Sorry voor zijn familie die hier ook een reactie heeft gegeven.
Piet en gezin, het ga jullie goed.

Marlous Reidsma

Kijkje

Hoi Marjolein,

bedankt voor je reactie.
Jammer dat dat niet meer lukt!
emmertje18@hotmail.com

Marjolein Hoogendoorn

Reidsma

Hoi Marlous,

las net je berichtjes.
Sinds oktober vorig jaar wonen we niet meer in de molen. Dus een kijkje in de molen kunnen we je helaas niet meer bieden.

Hartelijke groet, Marjolein Hoogendoorn

Marlous Reidsma

Familie

Hoi,

deze molen is ooit bewoond door mijn opa.
Huig Reidsma.
Mijn vader heeft nog talloze dia's liggen.

Ik zou er graag nog eens een kijkje nemen.

Rein Arler

foto verantwoording in 1100 Roe deel 2

in deel van het artikel over de molenaar 1100 Roe is een foto geplaatst van de molen in 1978-1979. Het is een van oorsprong polaroid foto die ik maakte in de zomer van 1978. Diverse molen foto's vanaf die tijd t/m heden zijn doorgestuurd aan molenaars en andere belangstellenden. Zoals in dit geval kon en kan het gebeuren dat men wat foto's meestuurt voor een artikel en dat de redactie per ongeluk de naam van de inzender vermeldt als 'de fotograaf'. Hoewel ik niemand verwijten maak en overtuigd ben van dat alles ter goeder trouw gebeurde ik het toch jammer als ik een andere naam zie verschijnen onder een foto die ik zelf geschoten heb. Daarom deze reactie in milde stemming maar met de verwachtng op correctie.

Beste Rein,

Ere wie ere toekomt en met de oprechte excuses.